Amenzi usturatoare pentru Vodafone si Orange, pentru nereguli la furnizarea serviciilor de roaming

Joi, 22 Martie 2018, ora 16:50
17647 citiri
Amenzi usturatoare pentru Vodafone si Orange, pentru nereguli la furnizarea serviciilor de roaming
Foto: Arhiva Ziare.com

ANCOM a amendat Vodafone si Orange, dupa ce a derulat mai multe investigatii asupra unor operatori de telefonie mobila, in urma unor sesizari primite de la utilizatori.

Vodafone a primit trei amenzi, a caror valoare se ridica, in total, la 130.000 de lei, in timp ce Orange are de achitat o singura amenda de 50.000 de lei.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a investigat Vodafone din cauza modului in care au fost informati utilizatorii despre modificarea conditiilor de furnizare a serviciului de roaming in Spatiul Economic European (SEE), dupa intrarea in vigoare a regulamentului european Roam like at home.

Regulamentul Roam like at home le permite celor care parasesc Romania ocazional sa defineasca o politica de utilizare rezonabila a serviciului de roaming, iar conditiile trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com, Vodafone "a modificat conditiile in care utilizatorii de cartele preplatite pot beneficia de serviciul de roaming, lansand pe piata oferte noi, cu sau fara acces la acest serviciu, insa fara a-i informa in mod corect si complet pe acestia cu privire la faptul ca utilizarea/activarea serviciului de roaming este conditionata, dupa data de 15 iunie 2017, de achizitionarea unor anumite optiuni sau de dezactivarea optiunii nationale".

Vodafone nu si-a notificat clientii ca a modificat caracteristicile planului tarifar (extraoptiuni) de care beneficiau anterior intrarii in vigoare a regulamentului, ci si clauzele contractuale (respectiv Termenii si conditiile generale de utilizare a serviciilor preplatite) referitoare la conditiile in care este furnizat serviciul de roaming.

"Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul ca acest serviciu va putea fi utilizat doar in conditiile achizitionarii unei optiuni care ofera acces la serviciul de roaming si nici despre faptul ca acesta nu poate fi folosit daca abonatul are activa o optiune care ofera beneficii exclusiv nationale", potrivit sursei citate.

Operatorul a primit o amenda de 30.000 de lei.

Amenda si la Orange

Alte sesizari primite de ANCOM au venit, pe langa cele de la clientii Vodafone, si de la cei care folosesc Orange.

"Investigatiile au relevat ca doi operatori, Orange si Vodafone, au aplicat utilizatorilor o politica de utilizare rezonabila, fara ca aceasta sa fi fost introdusa in contractele incheiate cu utilizatorii pe baza de abonament, respectiv, in Termenii si conditiile generale de utilizare in cazul posesorilor de cartele preplatite", precizeaza comunicatul.

Astfel, Orange si Vodafone au primit fiecare cate o amenda de 50.000 de lei pentru "neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele incheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobila pe baza de abonamente".

Comunicatul mai arata ca Vodafone a mai fost sanctionat cu o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in Termenii si conditiile generale de utilizare a cartelelor preplatite.

Astfel, Vodafone are de achitat 3 amenzi in valoare totala de 130.000 de lei, iar Orange 50.000 de lei pentru neregulile descoperite.

A.D.

Eveniment Quarterly Report

Google a folosit inteligența artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Google a folosit inteligența artificială pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi
Google DeepMind a folosit inteligenţa artificială (AI) pentru a prezice structura a peste 2 milioane de materiale noi, o descoperire despre care a spus că ar putea fi folosită în curând...
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
Gaura gigantică a încasării de TVA în România: 7 miliarde de euro anual. Cum sunt folosite firmele bulgărești pentru a evaziona statul român
În anul 2021, România a înregistrat pierderi de aproximativ șapte miliarde de euro din cauza fraudelor asociate cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). Cifrele provin dintr-o investigație...
#amenzi ANCOM Vodafone Orange , #stiri Vodafone