PSD insista si depune in Parlament un proiect pentru sprijinirea demersurilor de atragere a investitiei Volkswagen

Luni, 28 Octombrie 2019, ora 14:55
4667 citiri
PSD insista si depune in Parlament un proiect pentru sprijinirea demersurilor de atragere a investitiei Volkswagen
Foto: Arhiva Ziare.com

Un proiect de declaratie a Parlamentului privind sprijinirea demersurilor pentru atragerea investitiei grupului Volkswagen in Romania a fost depus, luni, de catre grupul PSD la Birourile permanente reunite.

Precizarea a fost facuta de ministrul demis al Mediului de Afaceri, Radu Stefan Oprea, in contextul in care europarlamentarul Gheorghe Falca a declarat recent ca Volkswagen a analizat Aradul ca varianta pentru amplasarea unei fabrici Skoda in regiune, varianta luata in calcul dupa ce compania a anuntat ca amana decizia privind construirea fabricii in Turcia.

"Astazi, sub semnatura liderilor de grup PSD din Camera si Senat, a fost depus in atentia Birourilor permanente reunite un proiect de declaratie a Parlamentului pentru sprijinirea demersurilor pentru atragerea investitiei grupului Volkswagen in Romania. De ce se intampla lucrul acesta? Pentru ca in spatiul public au aparut in ultima perioada discutii despre aceasta investitie strategica.

Am fost extrem de activi, am fost intotdeauna cu cel putin o luna si jumatate, daca nu doua, in fata tuturor competitorilor cand am facut lobby-ul necesar pentru ca aceasta investitie sa fie in Romania.

Procesul de selectie a locatiilor a fost unul transparent. Sase locatii au intrat intr-o lista scurta, apoi doua. Si a fost selectata una. A existat grup de lucru interministerial care a lucrat la oferta de tara si dintre statele membre UE va pot spune ca este cea mai competitiva oferta", a declarat Radu Stefan Oprea.

El a mai precizat ca reprezentantii autoritatilor romane si cei ai VW au avut o sedinta de lucru la Arad, unde a fost prezentat potentialul zonei respective, iar ulterior Guvernul a transmis oferta de tara. Totodata, a aratat ca VW are deja o lista scurta cu amplasamente vizate, iar Romania si Bulgaria figureaza pe aceasta lista.

Radu Stefan Oprea a adaugat insa ca, in cazul Romaniei, zona luata in calcul este una cu "intensitate a ajutorului de stat, in conformitate cu normele europene", mai mare decat cea din Bulgaria.

"Intr-o prima etapa a fost selectata Turcia, pentru ca au facut o oferta care nu putea sa fie egalata de catre un stat membru. Avem anumite rigori pe care trebuie sa le indeplinim, insa au fost declaratii publice referitoare la faptul ca in acest moment dezvoltarea proiectului in Turcia este inghetata. Si, atunci, credem ca o astfel de declaratie a Parlamentului, in aceasta etapa in care se afla Romania astazi din punct de vedere al democratiei, este foarte utila, pentru ca poate sa aduca acea capacitate institutionala de a ne pozitiona, din nou, pentru aceasta investitie", a spus Radu Stefan Oprea.

Pe de alta parte, el a subliniat ca, atunci cand este vorba despre proiecte strategice, reprezentantii Romaniei trebuie sa vorbeasca "aceeasi limba" sau sa pastreze confidentialitatea, daca acest lucru e necesar.

"Probabil ca daca domnul europarlamentar Falca nu ar fi venit sa faca declaratii publice, nu as fi venit si eu sa fac aceasta declaratie astazi", a spus Radu Stefan Oprea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#PSD proiect Volkswagen, #Volkswagen fabrica Turcia , #fabrica