Producatorii de masini diesel ne-au pacalit cu legea in mana

Sambata, 11 Iunie 2016, ora 19:51
16211 citiri
Producatorii de masini diesel ne-au pacalit cu legea in mana
Foto: Arhiva Ziare.com

Masinile diesel de la Volkswagen nu sunt singurele care emit noxe peste limitele admise, dar exista o mare diferenta intre constructorul german si ceilalti: VW a fost singurul care a instalat un soft ilegal, in timp ce ceilalti s-au folosit de o "portita" legala.

New York Times prezinta efectele scandalului care ar putea zgudui din temelii industria masinilor diesel.

Sursa citata arata ca tot mai multe studii guvernamentale si private demonstreaza ca Volkswagen nu e nici pe departe singura companie care nu a tinut cont de limitele legale ale emisiilor poluante.

Insa in timp ce VW a manipulat in mod ilegal rezultatele testelor oficiale, alti constructori auto s-au folosit de o portita de scapare existenta in lege, care le permitea sa micsoreze cantitatea de substante poluante de fiecare data cand exista riscul ca motorul sa fie in pericol de a fi avariat - adica aproape tot timpul.

Odata ajunse in atentia Comisiei Europene, astfel de informatii au starnit mari semne de intrebare legate de adevaratul impact al masinilor diesel asupra mediului inconjurator.

Companiile incearca sa gaseasca o solutie care sa multumeasca pe toata lumea. Activistii pentru mediu cer inasprirea legilor, autoritatile vor sa traga la raspundere sefii gigantilor auto, iar politicienii cer cresterea taxelor pe combustibil.

"Totul se reduce la intrebarea cine s-a folosit de lege pentru a trisa si cine a facut-o ilegal", a spus Ferdinand Dudenhoffer, profesor la Universitatea Duisburg-Essen. "Dar pana la urma, sa nu uitam ca toti sunt la fel de vinovati", a punctat acesta.

Pentru a incerca sa limiteze cat de cat efectele scandalului, Guvernul de la Berlin a trimis o propunere catre toti ministrii de Transport din UE, care ar putea inchide putin portita legala folosita pana acum de companiile auto.

Mai exact, nemtii vor ca echipamentul care controleaza eliberarea emisiilor poluante sa se dezactiveze doar daca masinile au montata cea mai recenta tehnologie de filtrare a noxelor disponibila la momentul constructiei.

Masini mai scumpe?

La Bruxelles se discuta aprins despre inasprirea regulilor si despre testarea mai riguroasa a masinilor. Insa toate aceste lucruri vor conduce la scumpirea masinilor diesel, caci acestea produc o cantitate mai mare de oxizi de azot decat cele pe benzina, deci au nevoie de mai mult echipament pentru limitarea emisiilor poluante.

Iar soferii s-ar putea trezi ca nu mai merita sa dai banii pe o masina mica ce merge cu motorina. Daca scenariul se va adeveri, atunci companii ca Fiat Chrysler, Renault si Volkswagen vor avea cel mai mult de suferit.

VW, cea mai lovita marca

Scandalul emisiilor poluante a lovit cel mai tare in imaginea VW, pentru ca marca germana a fost singura care a avut ideea de "motor diesel curat" in centrul campaniei sale de promovare.

Mai mult, promovarea masiva a masinilor pe motorina in SUA au expus compania la legile mai aspre de acolo, dar si la posibilitatea ca americanii sa deschida procese impotriva sa, ceea ce s-a si intamplat dupa DieselGate.

Si rivali ca Daimler, General Motors si Fiat Chrysler au vandut masini pe motorina in SUA, dar intr-un numar mult mai mic. Dar chiar si asa nu au reusit sa scape de autoritatile americane, care au deschis mai multe investigatii privind emisiile poluante.

VW mai are o problema

In afara de strategia de marketing care a avut in centrul sau motoarele diesel, VW mai are un mare dezavantaj. Pana acum, studiile arata ca a fost singura companie care a instalat softul ilegal pentru pacalirea testelor oficiale legate de emisiile poluante.

Si alti producatori auto au trisat, dar s-au folosit de portita din lege care le permitea sa renunte la controlul emisiilor, in anumite conditii, pentru a proteja motorul. De exemplu, companiile auto putea spune ca temperaturile mai mici puteau duce la condens si la acumularea de calamina, lucruri care ar fi impiedicat buna functionare a motorului.

Problema este ca temperaturile respective nu erau atat de mici pe cat ne-am fi gandit. de exemplu, in cazul modelului Jeep Cherokee, constructorul Fiat a precizat ca probleme la motor pot aparea in cazul in care mercurul din termometre coboara sub 20 de grade Celsius - deci nici vorba de valori extreme.

In consecinta, aceasta masina emitea o cantitate de 12 ori mai mare de noxe decat limita admisa. In plus, studiile independente aratau ca, in conditii normale, un Opel Insignia depasea de 5 ori pragul permis prin lege, iar o furgoneta de la Mercedes emitea de 4 ori mai multe emisii.

Aceste companii au reiterat ca masinile lor respecta legea, dar ca fac tot ce le sta in putinta pentru a-si imbunatati tehnologiile folosite.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#masini Volkswagen poluare, #masini diesel poluare, #emisii poluante masini diesel, #masini diesel , #modele