Calitatea germana a busit Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 06:48
8326 citiri
Calitatea germana a busit Romania

Volkswagen a derapat si-n Romania. 105.000 de masini marcile Volkswagen, Audi, Skoda si Seat sunt afectate de scandalul trucarii testelor pentru emisiile de gaze, potrivit unui calcul al ministrului Transporturilor, Iulian Matache. Mai mult, RAR nu mai elibereaza carti de identitate pentru masinile producatorului german dotate cu motoare Euro 5.

Ciocnirea continua in crescendo, ANPC a anuntat ca dealerii Volkswagen care vand masini germane in Romania pot primi amenzi de pana la 100.000 lei, pentru ca au introdus in piata produse neconforme cu standardele, a declarat curajos seful institutiei, Marius Dunca. Dar care sunt standardele si cine le stabileste, in functie de ce si in comparatie cu cine?

Pentru ca, in treacat fie spus, un raport german dat nu intamplator publicitatii acum ne spune ca unele masini diesel Euro 6 depasesc si pana la de 14 ori mai mult normele standard de gaze emise, printre acestea numarandu-se modele de la Renault-Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat, Jeep, Volvo si Ford.

In mod previzibil, nu au scapat prea multe marci. La o cercetare mai atenta, e foarte probabil sa nu scape de rusinea trucarii datelor niciun mare producator. Si atunci? Potrivit caror norme si standarde vor fi fabricantii pedepsiti? Si principala intrebare care se pune, de fapt, este cine va avea puterea sa le traga la raspundere? Vor avea statele forta sa le impuna sanctiuni pe care acestea sa le si respecte? Potrivit istoriei recente, nu exista mari sperante pentru astfel de scenarii.

Perfecta masinarie nemteasca s-a gripat. Lovit de un scandal fara precedent in lumea auto, prin acuzatiile de falsificare a testelor privind emisiile de gaze ale masinilor cu motor diesel fabricate de producatorul german Volkswagen, mitul german al lucrului impecabil facut sta sa se prabuseasca.

Scandalul care zguduie intreaga lume, pornit poate nu intamplator tocmai din Statele Unite ale Americii, e palma pe care nimeni nu mai credea ca poate s-o primeasca uriasa industrie germana. Renascuta din cenusa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, si cu ajutorul si sprijinul americanilor, economia Germaniei parea ca functioneaza la fel de bine si implacabil ca si inima industriei nemtesti - sectorul auto.

Scandalul declansat de Volkswagen ofera atat de multe lectii de morala si economie, incat nu mai stii la care sa te opresti. De la coruptie si manipulare la cel mai inalt nivel, care loveste in inima civilizatiei si a rigurozitatii celor mai avansate state de drept, pana la ipocrizia generala a societatilor avansate unde se demonstreaza inca o data ca profitul marilor corporatii dicteaza in final regulile jocului.

Pe de alta parte, Volkswagen a anuntat ca ancheta interna ar putea dura cateva luni, iar justitia germana nu se grabeste sa-l puna sub acuzare pe fostul CEO al grupului auto, in ciuda unor evidente de frauda masiva. Anticoruptia acolo pare sa lucreze la fel daca nu si mai greoi decat la noi, cu atat mai mult cu cat vorbim despre inima economiei germane care ar trebui sa fie pusa sub acuzare si investigata de daune de zeci daca nu sute de miliarde de euro la nivel global.

Ne putem doar imagina un astfel de scenariu. Cine sa aiba in fond curajul sa se inhame la o astfel de sarcina? Ar inseamna ca justitia germana sa devina internationala si poate sa-si submineze singura mitul calitatii germane, un succes pentru care nemtii isi pun gaj cultura si civilizatia. Spera cineva ca germanii isi vor face mai mult decat o simbolica mea culpa? Iar mai departe, isi poate imagina cineva industria auto mondiala reformata si recalibrata, potrivit normelor si standardelor pe care societatea i le impune teoretic? Cat timp exista inca resurse de petrol si un profit urias din exploatarea lor, industratia auto va pastra aceeasi tehnologie cu care a debutat. Iar pana la comercializarea in masa a tehnologiilor alternative, profitul urias nu se obtine decat prin astfel de practici.

Din pacate, azi exista si mai putina putere in dreptul statelor pentru a reglementa o industrie care pune in miscare intreaga economie. A gripa motorul acum ar putea echivala la nivel global cu a comanda viitoarea criza economica. Iar pentru germani e suficient ca popularitatea Angelei Merkel a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#scandal Volkswagen criza economica, #scandal Volkswagen masini probleme Romania , #scandal