Summit-ul Diesel: Reuniune pentru viitor sau pacaleala pe banii contribuabililor?

Marti, 01 August 2017, ora 21:51
5799 citiri
Summit-ul Diesel: Reuniune pentru viitor sau pacaleala pe banii contribuabililor?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cat de afectata e industria germana auto? La asa-numitul summit Diesel, se va cauta gasirea unei solutii de depasire a actualei crize. Pe seama contribuabililor?

Miercuri se intalnesc la Berlin marii producatori auto din Germania la summit-ul Diesel, mai precis la "Forumul national Diesel", potrivit denumirii sale oficiale.

Invitatia a fost lansata de ministrul federal al Transporturilor, Alexander Dobrindt, si de ministrul Mediului, Barbara Hendricks.

Scopul reuniunii este adoptarea de masuri menite sa reduca emisiile nocive ale automobilelor cu motor Diesel. La discutii vor participa si reprezentanti ai altor ministere si oficii de resort din landurile federale. Nu insa si din partea cancelariei federale, dupa cum s-a comunicat la o conferinta de presa saptamana trecuta.

Bransa auto se autodistruge

Producatorii de automobile se vor gasi intr-o situatie incomoda la summit. Deja de aproximativ doi ani sunt supusi criticilor. Renumele acestei branse atat de importante pentru economia germana e la pamant. Si clasa politica e interesata de rezolvarea problemei. Bransa auto ofera aproape 800.000 de locuri de munca in Germania si acopera o cincime din intregul volum de export.

Totul a inceput cu descoperirea manipularilor VW in toamna anului 2015. De atunci ies la iveala nereguli la tot mai multe concerne auto. Si ca si cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, de saptamana trecuta producatorii auto sunt banuiti ca ar fi cazut la o intelegere ilegala.

Potrivit unui articol publicat de revista "Spiegel", Volkswagen, alaturi de subsidiarele sale Audi si Porsche, precum si Daimler si BMW au luat decizii in grupuri de lucru secrete cu privire la automobilele pe care le produc, la costuri, la firmele care livreaza piese sau la abordarea chestiunii gazelor nocive emise de motoarele Diesel.

Daca aceste acuzatii se dovedesc a fi reale, am avea de-a face cu unul dintre cele mai mari carteluri din istoria economiei germane. Expertii se asteapta la pedepse in valoare de mai multe miliarde si se tem de o pierdere si mai mare a prestigiului industriei producatoare de automobile din Germania.

"Am impresia ca industria auto germana se autodistruge", a apreciat expertul auto Ferdinand Dudenhofer.

Nu se va sta la o sueta

Unele orase au luat deja decizia de a elimina automobilele cu motor Diesel din centrele urbane. Atari masuri ar avea consecinte pentru producatorii auto, caci ar scadea si mai mult interesul pentru automobilele Diesel.

Orasele care vor interzice masinile diesel si camioanele in cativa ani: Printre ele sunt si destinatii preferate de romani

La summit-ul de miercuri, oamenii politici si producatorii de masini vor incerca sa gaseasca solutii de depasire a actualei crize. Ministrul pentru Mediu, Barbara Hendricks, a avertizat ca discutiile nu vor fi deloc placute, ca "nu se va sta la o sueta".

Ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, a declarat ca producatorii auto au "responsabilitatea de a recastiga increderea si a repara greselile facute". El spera ca automobilele sa fie "cat de curand optimizate pe banii producatorilor".

Politica si industria auto

In trecut, responsabilii politici par sa fi fost mai indulgenti cu industria auto. Potrivit cotidianului "Bild", un oficiu al ministerului condus de Dobrindt, responsabil pentru automobile, ar fi infrumusetat rapoartele privind scandalul emisiilor nocive. Si tot acest oficiu ar fi stiut deja de peste un an ca Porsche manipuleaza motoarele sale Diesel.

De multa vreme responsabilii politici sunt acuzati ca ar fi mana in mana cu producatorii auto. Si ministrul Mediului a recunoscut ca "statul ar fi trebuit sa se distanteze mai mult de industria de automobile".

Fostul ministru de stat Eckart von Klaeden a ajuns lobbyist sef la Daimler. Fostul vice-purtator de cuvant al Guvernului, Thomas Steg, lucreaza pentru VW. In anii '90, presedintele Asociatiei Industriei de Automobile (VDA), Matthias Wissmann, a facut parte, alaturi de Angela Merkel, din Guvern.

In plus, partidele se bucura sa beneficieze in mod regulat de donatii din partea industriei auto.

Schimbare reala sau doar de ochii lumii

Expertii sunt cu totii de parere ca industria germana auto trebuie sa schimbe cat de curand macazul, pentru a nu pierde si mai mult din prestigiu pe piata internationala.

Ferdinand Dudenhofer crede ca reuniunea de miercuri ar putea fi un bun prilej in acest sens. "Dar numai daca va fi un summit real si nu o reuniune menita a se gasi solutii de reparare la automobilele Diesel, printr-un update de software".

Expertul auto pledeaza pentru o privire spre viitor, ceea ce ar insemna renuntarea treptata la Diesel. Un summit pentru viitor ar presupune "lansarea unui semnal clar industriei cu privire la data incepand cu care nu vor mai fi permise decat automobilele electrice, asa ca in Norvegia, Franta sau Anglia".

Vor suporta contribuabilii costurile?

La summit se va discuta si despre modul in care responsabilii politici pot sprijini rezolvarea problemelor cu care se confrunta industria auto. Au existat propuneri ca acest ajutor sa fie finantat din bani publici.

Premierul landului Saxonia Inferioara, Stephan Weil, a propus sa li se ofere beneficii celor care renunta la automobilele Diesel si isi cumpara un autoturism Euro 6 sau unul electric.

Bani publici pentru cumpararea de masini nepoluante n-ar fi o solutie optima pentru contribuabili. Ei sunt cei care duc povara crizei auto: inspirand gazele de esapament nocive, cumparand automobilele Diesel manipulate sau, in final, suportand costurile solutionarii problemei.

Insa Wrede

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#summit diesel Germania , #scandal