De la Volkswagen, la China: Ce ar putea duce la deraierea economiei Germaniei

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 08:55
7272 citiri
De la Volkswagen, la China: Ce ar putea duce la deraierea economiei Germaniei
Foto: Ziare.com

Motorul economic al Europei, Germania, se confrunta cu un test de putere, tara fiind lovita din toate partile, de la scandalul Volkswagen care o erodeaza din interior, pana chiar si la incetinirea cresterii economice a Chinei.

Renumele industrial pe care Germania si l-a creat a fost pus sub semnul intrebarii de scandalul Volkswagen al emisiilor de noxe, insa aceasta nu este singura problema a nemtilor. Cresterea economica este de asemenea amenintata de situatia din China, precum si de dificultatile intampinate de alte piete emergente, care pun in pericol astfel exporturile germane, scrie Bloomberg.

Criza de credibilitate a Germaniei

In plus, afluxul de imigranti, in cea mai mare parte sirieni, va afecta cel mai probabil finantele tarii.

Cat ar putea scadea vanzarile Volkswagen si cat ar afecta PIB-ul

Cresterea zonei euro depinde de sanatatea economica a Germaniei, iar presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, urmareste indeaproape provocarile ce se arata la orizont.

O noua scadere a preturilor energiei a contracarat efectele programului de relaxare cantitativa al lui Draghi, astfel ca rata inflatiei este din nou una negativa. In plus, s-a generat o dezbatere despre nevoia de si mai multe stimulente, care este probabil sa se intensifice, daca redresarea Germaniei intarzie.

Principalul motiv pentru care Germania accepta refugiati

De ce ii primeste Germania cu bratele deschise pe refugiati

Datele de marti si miercuri pe care le va prezenta compania Markit Economics, din Londra, vor ajuta la evaluarea starii industriilor Germaniei, cu informatii despre productia si comenzile din luna august.

Economistii se asteapta ca ambele sa creasca, insa acest lucru nu va reflecta impactul caderii Volkswagen, dupa dezvaluirea din 18 septembrie, ca producatorul auto a trisat la testele privind emisiile de noxe ale masinilor diesel vandute in intreaga lume.

"In cel mai rau caz, sigiliul de calitate 'Made in Germany' va primi o lovitura, iar cererea pentru masini de la alti producatori va scadea", a spus Holger Sandte, analist-sef la Nordea Markets din Copenhaga, care a prezis ca o scadere a productiei Volkswagen de mai putin de 10 procente ar putea provoca deja un declin al PIB-ului Germaniei cu un sfert de procent.

Industria auto si PIB-ul Germaniei

Industria producatoare de autoturisme, care potrivit calculelor facute de economistul Andreas Rees, de la UniCredit Spa, reprezinta circa 10 la suta din PIB, este un pilon important pentru economia Germaniei axata pe exporturi. Aproximativ 22 la suta din exporturile de anul trecut au fost reprezentante de masini si camioane.

Nemtii cu onoarea "nereperata": Volkswagen a terfelit virtutile cele mai de pret ale Germaniei

Partea buna este ca, in Germania, consumul a fost sustinut de scaderea preturilor la energie si de aparitia a 150.000 de noi locuri de munca, de la inceputul anului, somajul fiind astfel la cel mai scazut nivel de la reunificarea tarii. In plus, salariile au inceput sa creasca in medie cu 3 la suta, in timp ce inflatia a stagnat.

Un impuls de scurta durata in ce priveste consumul ar putea veni si odata cu sosirea celor 800.000 - poate chiar un milion si jumatate dupa ultimele estimari - de solicitanti de azil estimati doar pentru acest an, ceea ce pune in pericol telul ministrului de Finante Wolfgang Schaeuble de a mentine bugetul tarii in echilibru in anul 2016. Guvernul a alocat cel putin 6,7 miliarde de euro pentru asigurarea de locuinte si alimente pentru imigranti si pentru a-i asimila pe acestia.

Scandalul Volkswagen ia amploare: Milioane de teste, falsificate in Germania

In perioada aprilie - iunie, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4 la suta, iar Comisia Europeana a prezis, in luna mai, ca aceasta crestere ar urma sa fie accelerata pana la 2 la suta in urmatorul an, de la 1,9 la suta in 2014.

"Tara se confrunta cu trei provocari majore: scandalul Volkswagen, turbulentele in economiile pietelor emergente si criza refugiatilor. Pentru moment, cel putin, motoarele cresterii economice raman puternice", a spus Maxime Sbaihi, economist al Bloomberg Intelligence.

Ramane de vazut cat va fi prelungit acest "pentru moment".

Citește și:
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Kathleen Ann Kavalec, propunerea președintelui SUA Joe Biden pentru funcția de ambasador în România, a fost audiată marți noaptea de către senatul american. În timpul audierii, aceasta a...