Necunoscuta companie japoneza cu un rol cheie in demascarea gigantului Volkswagen

Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 07:28
12660 citiri
Necunoscuta companie japoneza cu un rol cheie in demascarea gigantului Volkswagen
Foto: Ziare.com

O companie japoneza necunoscuta, care produce insa aproximativ 70% din sistemele de testare a emisiilor auto la nivel global, a avut un rol cheie in descoperirea inselatoriei de care este acuzat un gigant al industriei.

Cercetatorii americani au folosit sistemele portabile de masurare a emisiilor produse de Horiba pentru derularea testelor ce au dus in cele din urma la dezvaluirea unei scheme in care 11 milioane de masini Volkswagen din intreaga lume poluau mai mult in trafic decat in laborator, noteaza Bloomberg.

S-a descoperit, astfel, ca emisiile reale de noxe ale modelor diesel sunt de 40 de ori mai mari decat prevede legea in SUA.

Cum repara Volkswagen motoarele diesel cu probleme: Veste proasta pentru proprietari

"Este regretabil ca echipamentul nostru portabil a ajutat la descoperirea inselatoriei, insa nu a putut sa o descurajeze", spune Hiroshi Nakamura de la Horiba.

Infiintata in 1945 cu scopul de a continua cercetarea in fizica nucleara ce fusese intrerupta de al Doilea Razboi Mondial, compania si-a diversificat ulterior activitatea si a finalizat primul sau aparat de testare a emisiilor in timpul boom-ului economic al Japoniei din anii 1960.

Intrarea sa pe piata a avut loc pe fondul ingrijorarilor tot mai mari cu privire la poluarea aerului, un produs secundar al puterii industriale in plina dezvoltare a Japoniei.

Nakamura s-a alaturat companiei in 1998 si a inceput sa dezvolte primul aparat portabil de masurare a emisiilor al companiei, OBS-1000. Prima generatie de modele a fost un esec comercial, insa Nakamura a fost promovat oricum. Ulterior, a fost trimis in SUA pentru a studia piata americana, intre 2006 si 2008.

Scandalul Volkswagen: SUA extind investigatia privind noxele la alte marci europene si americane

Cativa ani mai tarziu, in 2013, organizatia non-guvernamentala Consiliul International pentru Transport Ecologic si-a propus sa arate ca masinile diesel vandute in SUA sunt mai putin poluante decat cele care circula in Europa, deoarece trebuie sa respecte standarde mai stricte.

In schimb, disparitatile dintre emisiile in conditii reale de drum si rezultatele din laborator au dus la investigatia lansata de autoritatile americane, in urma careia a fost expusa inselatoria constructorului german.

ICCT a angajat o echipa de cercetatorii de la Universitatea din Virginia de Vest pentru a testa vehiculele diesel din SUA. Acestia au evaluat trei autoturisme, printre care modele Volkswagen Passat si Jetta, folosind aparatul portabil de masurare a emisiilor de la Horiba.

Desi initial a sustinut ca testele au fost efectuate gresit si chiar au dat vina partial pe echipamentul Horiba, Volkswagen a admis in cele din urma ca a instalat in autovehiculele diesel produse intre 2008 si 2015 un software sofisticat capabil sa pacaleasca testele oficiale.

Volkswagen a pierdut aproximativ 31 de miliarde de dolari (28 miliarde de euro) din valoarea de piata in urma acestui scandal. Spre comparatie, Horiba are o capitalizare de piata de 1,5 miliarde de dolari (185 de miliarde de yeni).

Scandalul Volkswagen: O divizie a grupului permite clientilor sa verifice daca masina e "curata"

Baza de clienti Horiba ii include pe toti producatorii auto din Japonia, insa compania livreaza si in SUA si Europa. Una dintre firmele concurente este AVL din Austria, care lucreaza mai mult cu Volkswagen, potrivit lui Nakamura.

Analistii se asteapta la o inasprire a reglementarilor la nivel global si sunt de parere ca Horiba va beneficia foarte mult de pe urma acestei situatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#companie japoneza scandal Volkswagen, #Horiba emisii Volkswagen , #scandal