Nemtii cu onoarea "nereperata": Volkswagen a terfelit virtutile cele mai de pret ale Germaniei

Autor: Ana Ilie
Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 11:44
8984 citiri
Nemtii cu onoarea "nereperata": Volkswagen a terfelit virtutile cele mai de pret ale Germaniei

Imaginea Germaniei a suferit o grava lovitura. Scandalul Volkswagen pune sub semnul intrebarii esenta statului german.

In ultima perioada, tara se afirmase ca actor principal in Europa, a dat lectii Greciei si altor natii despre virtutile austeritatii si a dojenit tarile care nu doresc sa accepte mai multi refugiati. Dreptul sau de a fi lider, pe principiile auto-sacrificiului si respectului fata de reguli, era general recunoscut, scrie, intr-o ampla analiza, New York Times.

Din acest motiv, scandalul Volkswagen este mai mult decat o poveste despre neregulile corporatiste. Inselatoria sistematica practicata de una din cele mai cunoscute companii germane a dat o lovitura dura conceptiei de sine a tarii ca natie disciplinata si a aruncat o pata asupra pretentiei de a conduce Europa.

Scandalul Volkswagen ajunge si in Romania: Anunt pentru clientii din tara noastra

Chiar daca demisia directorului executiv VW, Martin Winterkorn, era previzibila, efectele asupra Germaniei insasi vor continua sa reverbereze inca o perioada de timp.

Scandalul inselarii clientilor cu privire la adevaratul nivel al poluarii produse de masinile sale vine intr-un moment cheie: tara absoarbe un mare numar de imigranti, atrasi de reputatia sa de taram al oportunitatilor si continua sa isi caute echilibrul ca putere globala deseori ambivalenta.

In plus, Germania este intr-o pozitie jenanta inainte de conferinta mondiala cu privire la incalzirea globala de la Paris din decembrie, cand spera sa isi proiecteze transformarea intr-o putere industriala bazata pe un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.

In imediata urmare a dezvaluirii, liderii germani s-au grabit sa se distanteze de scandal si sa gestioneze consecintele asupra industriei auto, care angajeaza unu din sapte germani.

Scandalul Volkswagen va pune frana economiei Germaniei?

"Distrugerea pe care cateva persoane au provocat-o firmei si angajatilor sai este uriasa", a apreciat ministrul Economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, care a avertizat ca trebuie sa se asigure ca "nu se dezlantuie o intreaga dezbatere cu privire la industria auto din Germania sau economia Germaniei".

E posibil totusi sa fie prea tarziu, in conditiile in care Germania este identificata cu industria sa auto si este profund implicata in aceasta.

Pana acum nu exista dovezi, totusi, ca Guvernul ar fi avut idee despre inselaciunea VW, in ciuda acuzatiilor Opozitiei. Problema nu tine numai de slujbe, cota de piata sau reputatia corporatista sau birocratica. Scandalul a prins Germania intr-un moment in care incearca sa isi pastreze valorile pe care le-a considerat mereu definitorii, in pofida problemelor tot mai complicate ale Europei si lumii.

Scandalul Volkswagen: De la inginer la seful celui mai mare producator auto

Scandalul Volkswagen vine dupa luni intregi in care Germania a parut sa faca tot posibilul pentru a spori respectul fata de reguli si ordine prin impunerea austeritatii si altor masuri dure in Grecia, drept conditie pentru al treilea acord de salvare a tarii din criza financiara. Berlinul a insistat ca partenerii europeni sa tina cu strictete de regulile uniunii monetare, in asa fel incat sa nu fie transferata datoria unui stat membru catre celelalte 18 din zona euro.

Dupa ce a capatat o reputatie ce variaza de la strictete la agresivitate, criza imigrantilor sirieni a transformat din nou Germania. Pentru ca si-au deschis tara si inima fata de criza refugiatilor, reusind sa faca de rusine alte natiuni europene, au devenit centrul sensibil al Europei, o reputatie pe care au primit-o cu placere, mai ales avand in vedere istoria tarii, scrie sursa citata.

Citeste si:
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com