Romania vrea sa dea Volkswagen in judecata: Sunt mult mai multe ilegalitati decat ne putem inchipui

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 07:40
4454 citiri
Romania vrea sa dea Volkswagen in judecata: Sunt mult mai multe ilegalitati decat ne putem inchipui

Romania ar putea chema in instanta compania Volkswagen, care a recunoscut recent ca a inselat autoritatile si clientii printr-un soft mincinos, care oferea date false despre emisiile de noxe ale masinilor sale pe motorina.

"Noi va trebui sa ne indreptam asupra producatorului pentru ca trebuie sa ne recuperam taxa de mediu si romanii sa nu fie pagubiti. E anormal cand esti cumparator de buna credinta, cand iti doresti sa cumperi o marca, cand ai incredere in marca respectiva sa fii inselat", a declarat miercuri seara Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, invitata la Digi24.

Oficialul de la Bucuresti sustine ca, urmare a inselaciunii de care se face responsabila compania Volkswagen, sunt pagubiti atat statul roman, care a incasat taxe de mediu pentru masini Euro 5, cand acestea ar trebui de fapt clasificate Euro 4 sau chiar Euro 3, cat si oamenii care au cumparat astfel de masini si au fost pacaliti.

Marturia unui dealer Volkswagen: E cea mai mare frauda a tuturor timpurilor!

"Va trebui sa facem o plangere si sa ne recuperam banii si sa dam in judecata compania pentru recuperarea taxei de mediu. Asteptam si planul de masuri pe care o sa ni-l prezinte Volkswagen, sa vedem cele 105.000 de masini introduse in tara la ce motor au fost vandute, pentru ca sunt mult mai multe ilegalitati decat ne putem inchipui.

Daca din anul asta se introduce pe piata vanzarea motoarelor cu capacitate cilindrica nu stiu de care si cu emisii conform standardelor de Euro 5, exista intr-adevar o perioada de tranzitie cand mai poti sa vinzi ca masini noi si Euro 4, dar de la o data anume nu mai pot fi vandute. Deci inseamna inclusiv ca acest normativ a fost incalcat.

Sunt mult mai multe date care au fost sau respectarea unei legislatii care a fost incalcata. Pentru ca nu putem sa urmarim numai emisiile care sunt date de catre motoarele respective, ci si anul de provenienta a motorului respectiv", a explicat ministrul, la postul citat.

Gratiela Gavrilescu a adaugat ca in acest caz nu este vorba numai despre pagubirea statului roman, ci si de pacalirea cetateanului roman care a "achizitionat o masina Volkswagen, care isi dorea foarte mult sa cumpere o masina Euro 5 si se dovedeste, de fapt, ca masina respectiva este Euro 4 sau, sper sa nu fie, Euro 3. Nu este vorba numai de stat, ci de cei care sunt posesori de autovehicul marca Volkswagen".

"Nu este normal ca cetateanul roman de buna credinta sa plateasca o diferenta de taxa de mediu, ci producatorul sau reprezentantul in Romania al producatorului pentru ca nu cumparatorul a fost cel care a inselat statul roman neplatind taxa de mediu, ci cel care a vandut acel produs, indiferent de cine este acela", a mai spus aceasta.

Ministrul Mediului a precizat ca autoritatile se gandesc si la o amenda pentru compania Volkswagen.

"Cu certitudine si la lucrul acesta lucram, pentru ca este normal sa gasim, in cadru legal, sa ne indreptam tot asupra companiei si cu o eventuala amenda", a mentionat Gavrilescu.

Gratiela Gavrilescu nu stie ca alti producatori auto sa fi avut practici similare Volkswagen, cu exceptia a ceea ce a aparut in presa.

"Nu cunosc acest lucru, decat ceea ce a fost adus in fata opiniei publice de catre mass media. Dar o recunoastere de catre alte firme nu cunosc", a punctat aceasta.

Compania Volkswagen a recunoscut ca a instalat un software ce pacalea testele oficiale care stabileau nivelul de poluare in SUA pe 11 milioane de automobile vandute la nivel international.

Pe langa amenda de 18 miliarde de dolari, pe care ar trebui sa o plateasca Volkswagen Group in SUA, cei gasiti vinovati vor raspunde si penal.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...