Scandalul Volkswagen: Compania anunta in cateva zile ce va face cu milioanele de masini cu soft mincinos

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 12:29
4085 citiri
Scandalul Volkswagen: Compania anunta in cateva zile ce va face cu milioanele de masini cu soft mincinos
Foto: Arhiva Ziare.com

Volkswagen va veni, in urmatoarele zile, cu un plan privind modul in care vor fi reparate vehiculele diesel afectate de scandalul manipularii emisiilor, dupa ce statele europene au intensificat verificarile masinilor VW, Audi, Skoda si Seat.

Volkswagen, cel mai mare producator auto din lume, va anunta clientii si autoritatile, a precizat purtatorul de cuvant al companiei germane, Peter Thul, citat de Automotive News Europe.

Autoritatile germane au cerut Volkswagen sa explice, pana la data de 7 octombrie, modul in care intentioneaza sa respecte standardele de mediu pentru motoarele sale diesel.

Autoritatea Federala din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a trimis Volkswagen o scrisoare in care solicita grupului auto sa puna la punct "masuri obligatorii, precum si un calendar", astfel ca, pana la data de 7 octombrie, sa respecte standardele de mediu fara a recurge la programele software care au manipulat rezultatele testelor de poluare.

In cazul in care Volkswagen nu va respecta termenul limita, KBA avertizeaza in scrisoarea sa ca ar putea sa-si retraga aprobarea pentru toate modelele implicate in scandalul motoarelor trucate, ceea ce inseamna ca le va fi interzisa circulatia pe toate drumurile germane.

Volkswagen "a manipulat" in Germania testele privind nivelul emisiilor la 2,8 milioane de masini, a anuntat vineri ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt.

"Pe baza datelor noastre, camionetele si masinile fabricate de Volkswagen sunt de asemenea echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare", a adaugat Dobrindt.

Autoritatile elvetiene au suspendat vanzarea modelelor diesel Audi, Seat, Skoda si Volkswagen fabricate in perioada 2009 - 2014. Ar putea fi afectat aproximativ 180.000 de vehicule.

La Bursa de la Frankfurt, actiunile Volkswagen au scazut vineri cu 4%, la 107,65 euro. Din cauza declinului actiunilor, VW a pierdut saptamana trecuta aproximativ 25 miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piata.

Volkswagen este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor dar nu si in timpul operatiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentantii VW au recunoscut ca au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor si au anuntat ca 11 milioane de vehicule diesel vandute in intreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Doar in SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparatiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse in ultimii sapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat si Audi A3.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...