Scandalul Volkswagen: De la inginer la seful celui mai mare producator auto

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 08:07
6598 citiri
Scandalul Volkswagen: De la inginer la seful celui mai mare producator auto

Ca director executiv al celui mai mare producator auto din lume, seful Volkswagen, Martin Winterkorn, care si-a prezentat demisia, miercuri, s-a bucurat de un prestigiu urias, ce a depasit peretii sediului companiei din orasul german Wolfsburg.

Anul trecut, revista Forbes l-a plasat pe locul 58 in clasamentul celor mai influenti oameni ai planetei, aminteste BBC News.

Insa toate realizarile sale palesc in contextul evenimentelor recente.

Scandalul Volkswagen va pune frana economiei Germaniei?

Winterkorn si-a cerut scuze in repetate randuri pentru scandalul manipularii emisiilor de noxe din timpul testelor oficiale.

Intr-un mesaj video postat de grupul auto, el a transmis ca ii pare sincer rau de cele intamplate.

Liebe Facebook-Nutzer, wir verstehen eure Enttauschung. Volkswagen treibt die Aufklarung von Unregelmabigkeiten einer verwendeten Software bei Diesel-Motoren mit Hochdruck voran. Die aktuell in der Europaischen Union angebotenen Neuwagen mit Dieselantrieb EU 6 aus dem Volkswagen Konzern erfullen die gesetzlichen Anforderungen und Umweltnormen. Die beanstandete Software beeinflusst weder Fahrverhalten, Verbrauch noch Emissionen. Somit besteht fur Kunden und Handler Klarheit.Oberstes Ziel des Vorstands bleibt es, verloren gegangenes Vertrauen zuruckzugewinnen und Schaden von unseren Kunden abzuwenden. Der Konzern wird die Offentlichkeit uber den weiteren Fortgang der Ermittlungen fortlaufend und transparent informieren.

Posted by Volkswagen Deutschland on 22 Septembrie 2015

Discursul sau a devenit mai intens dupa demisie, precizand ca Volkswagen a fost si va ramane viata lui, adaugand faptul ca grupul auto are nevoie de un nou inceput.

Scandalul Volkswagen - Seful grupului auto a demisionat: Sunt socat!

Provocarile unui lider

Winterkorn a fost numit in fruntea companiei la inceputul anului 2007. Insa anul 2015 s-a dovedit a fi unul amar pentru el.

Scandalul noxelor care l-a fortat sa demisioneze a venit dupa 5 luni de la o alta criza, de data asta fiind vorba de una interna, arata BBC News.

Pentru motive care inca sunt neclare, in martie, presedintele VW de la acea vreme, Ferdinand Piech, s-a intors impotriva lui Winterkorn, adresandu-i critici dure intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel.

Scandalul Volkswagen: Actiunile grupului se redreseaza, dar viitorul directorului general este incert

Pana atunci, cei doi erau perceputi ca niste aliati de nadejde. Insa fitilul conflictului dintre ei a fost aprins de disputele legate de penetrarea pietei americane, care nu se lasa cucerita de grupul auto nemtesc, potrivit unor surse.

Tensiunea a crescut, asa ca cei din conducere au fost nevoiti sa opteze pentru unul dintre ei, iar cel ales a fost Winterkorn, care beneficia si de sprijinul liderilor sindicali, dar si al politicienilor. In consecinta, Piech a demisionat.

Cariera de inginer

Inainte de a ajunge in structura de management a VW, Winterkorn a avut o cariera stralucita in inginerie.

El a fost student ani buni in facultatile germane, perfectionandu-si cunostintele, astfel ca la 30 de ani primea titlul de doctor in fizica metalelor. Tot atunci, a avut prima sa slujba, la Bosch.

A ajuns sa lucreze pentru Volkswagen in 1993, ca sef al diviziei de asigurare a calitatii si a inceput sa urce in ierarhie.

DieselGate: 6 chestiuni esentiale pe care trebuie sa le stii in scandalul Volkswagen

A devenit foarte implicat in dezvoltarea tehnica a produselor, atat la VW, cat si la subsidiara Audi. El se pare ca a fost omul cheie pentru reinvierea brandului Beetle, de exemplu.

In tot acest timp, s-a dedicat companiei si a promis ca va face ca grupul sa devina cel mai mare producator auto din lume, luptand cu Toyota si General Motors. Iar acest lucru s-a intamplat.

Insa victoria lui pare acum a fi doar o umbra. Si acest lucru e de inteles, avand in vedere ca scandalul va fi o pata mare in istoria companiei, incheie BBC News.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...