Scandalul Volkswagen: Germania verifica toti constructorii auto

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 16:57
4559 citiri
Scandalul Volkswagen: Germania verifica toti constructorii auto

Guvernul de la Berlin a cerut luni constructorilor de automobile informatii tehnice suplimentare pentru a se putea verifica daca in Germania sau in Europa exista probleme privind respectarea normelor de poluare, in contextul scandalului in care este implicat grupul auto Volkswagen in Statele Unite.

"Asteptam informatii fiabile din partea constructorilor de automobile, pentru ca autoritatea competenta (KBA) sa poata verifica daca manipulari comparabiule au avut loc in Germania sau in Europa", a declarat Andreas Kubler, purtatorul de cuvant al Ministerului german al Mediului.

Ministerul german al Transporturilor nu a putut confirma ca in Germania sau in Europa nu exista inselatorii precum cele practicate de Volkswagen in Statele Unite.

Volkswagen (VW) a oprit vanzarea anumitor modele diesel in Statele Unite, in urma acuzatiilor ca a trisat in timpul testelor privind emisiile poluante ale acestora, iar, daca grupul va fi gasit vinovat, risca amenzi de pana la 18 miliarde de dolari, relateaza MarketWatch.

"Dar consecintele in materie de imagine sunt mult mai grave pentru grupul Volkswagen", comenteaza cotidianul Suddeutsche Zeitung.

SUA obliga Volkswagen sa recheme 500.000 de masini diesel

Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) acuza grupul auto Volkswagen ca a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante, scrie USA Today.

"Grupul auto german a instalat un dispozitiv software pentru a induce in eroare autoritatile americane in privinta emisiilor poluante", anunta Agentia americana pentru Protectia Mediului. Constructorul auto german ar fi instalat un software special in calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi.

Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii. Dupa teste, adica in situatiile generale de functionare a motorului, dispozitivul dezactiveaza sistemul de filtrare a particulelor, sustine Agentia americana pentru Protectia Mediului.

Potrivit autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 si modelul Audi A3.

Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce in eroare sistemele de masurare a noxelor, precizeaza EPA.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...