Scandalul Volkswagen: Paguba produsa Romaniei se ridica la 30 de milioane de euro (Video)

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:52
3653 citiri
Scandalul Volkswagen: Paguba produsa Romaniei se ridica la 30 de milioane de euro (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Producatorul auto Volkswagen a produs o paguba Romaniei in valoare de 30 de milioane de euro, in urma scandalului software-urilor montate pe masini sa falsifice rezultatele testelor de poluare, a informat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Gavrilescu a precizat ca suma a fost calculata de specialistii din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu.

"Administratia Fondului de Mediu, cand a calculat cu aproximatie aceste 30 de milioane de euro, a luat in calcul si anul de provenienta a autoturismului", a mentionat ministrul Mediului, adaugand ca Volkswagen trebuie sa raspunda in fata cetatenilor de buna credinta care au platit taxele de mediu.

Informatia a venit initial de la surse din interiorul ministerului, care au dezvaluit ca prejudiciul estimat de statul roman pentru cele circa 105.000 de masini cu probleme ajunge la circa 123 de milioane de lei, adica 30 de milioane de euro.

Potrivit surselor ministeriale citate de Agerpres, calculul a luat in considerare faptul ca taxa auto platita de cumparator era aferenta motorizarii Euro 5, in timp ce autoturismul avea, de fapt, motorizare Euro 4.

In acelasi timp, un alt calcul facut de Grupul mixt de lucru format din specialisti din cadrul Ministeului Mediului si Ministerului Transporturilor arata ca prejudicul total se ridica la circa 125 de milioane de lei.

Astfel, Grupul a stabilit ca au fost afectate 1.944 de masini cu motorizare de 1,2 litri - prejudiciu de aproape 600.000 de lei, 38.719 de autoturisme cu motorizare de 1,6 litri - prejudiciu de peste 24,4 milioane de lei si 64.640 de masini cu motorizare de de 2,0 litri - prejudiciu de peste 98,5 milioane de lei.

Romania vrea sa dea in judecata Volkswagen

De altfel, Romania ar putea chema in instanta compania Volkswagen, care a recunoscut recent ca a inselat autoritatile si clientii printr-un soft mincinos, care oferea date false despre emisiile de noxe ale masinilor sale pe motorina.

Romania vrea sa dea Volkswagen in judecata: Sunt mult mai multe ilegalitati decat ne putem inchipui

"Noi va trebui sa ne indreptam asupra producatorului pentru ca trebuie sa ne recuperam taxa de mediu si romanii sa nu fie pagubiti. E anormal cand esti cumparator de buna credinta, cand iti doresti sa cumperi o marca, cand ai incredere in marca respectiva sa fii inselat", a declarat miercuri seara Gratiela Gavrilescu, invitata la Digi24.

Oficialul de la Bucuresti sustine ca, urmare a inselaciunii de care se face responsabila compania Volkswagen, sunt pagubiti atat statul roman, care a incasat taxe de mediu pentru masini Euro 5, cand acestea ar trebui de fapt clasificate Euro 4 sau chiar Euro 3, cat si oamenii care au cumparat astfel de masini si au fost pacaliti.

Marturia unui dealer Volkswagen: E cea mai mare frauda a tuturor timpurilor!

"Va trebui sa facem o plangere si sa ne recuperam banii si sa dam in judecata compania pentru recuperarea taxei de mediu. Asteptam si planul de masuri pe care o sa ni-l prezinte Volkswagen, sa vedem cele 105.000 de masini introduse in tara la ce motor au fost vandute, pentru ca sunt mult mai multe ilegalitati decat ne putem inchipui", a explicat ministrul, la postul citat.

Ministrul Mediului a precizat ca autoritatile se gandesc si la o amenda pentru compania Volkswagen.

Compania Volkswagen a recunoscut ca a instalat un software ce pacalea testele oficiale care stabileau nivelul de poluare in SUA pe 11 milioane de automobile vandute la nivel international.

Pe langa amenda de 18 miliarde de dolari, pe care ar trebui sa o plateasca Volkswagen Group in SUA, cei gasiti vinovati vor raspunde si penal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Volkswagen paguba Romania, #Volkswagen prejudiciu Romania, #Volkswagen 30 milioane euro Romania , #scandal