Scandalul Volkswagen: Scurt istoric al masinii poporului - De la Hitler la marea manipulare

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 08:25
9143 citiri
Scandalul Volkswagen: Scurt istoric al masinii poporului - De la Hitler la marea manipulare

Volkswagen a trisat la testele oficiale privind emisiile poluante, iar acest lucru a facut inconjurul lumii. Insa exista un motiv pentru care soferilor le pasa atat de mult.

Compania este un jucator important la nivel international, aminteste The Guardian.

Peste 592.000 de oameni lucreaza pentru VW, iar anul trecut a inregistrat un profit de 14,8 miliarde de euro.

In plus, anul acesta a reusit sa detroneze Toyota, dobandind titlul de cel mai mare producator auto din lume.

Insa compania e mai mult decat un motor pentru economie.

Un sondaj de opinie publicat luna trecuta arata ca doua treimi din germani au plasat Volkswagen pe primul loc in randul simbolurilor nationale, inaintea cancelarului Angela Merkel, a nationalei de fotbal si a lui Goethe.

Scandalul Volkswagen: Compania, avertizata inca din 2011 in legatura cu trisarea la teste

Profesorul Bernhard Rieger, autorul unei carti despre istoria modelului Beetle, a mentionat ca faptul ca VW e vazut ca un simbol national pentru nemti explica in mare parte isteria creata in jurul scandalului legat de testele pentru emisii poluante.

In volumul sau, "The People's Car", arata cum compania a devenit emblema miracolului german de dupa Al Doilea Razboi Mondial. La acea vreme, VW era unul dintre putinele lucruri care simbolizau visul unificatii pentru cei din Germania de Est si cei din Vest, alaturi de moneda nationala (marca) si echipa nationala de fotbal.

Scurt istoric al masinii poporului

1938: Adolf Hitler merge in inspectie pentru a vedea "masina poporului".

Dupa razboi, companiile auto britanice au refuzat sa conduca fabrica VW, un director precizand ca modelul Beetle este "destul de neatractiv pentru consumatori".

Anii '70: VW merge la Hollywood, dupa ce Disney decide sa faca vedeta o masina a constructorului german, numita "Herbie". In 1972, Beetle a depasit modelul T Ford si a ajuns sa detina recordul pentru cea mai mare productie in masa a unei masini.

1975: Modelul Golf impune noi standarde pentru un hatchback destinat familiei, iar versiunea GTI a ajutat la capatarea renumelui mondial de care VW se bucura de cateva decenii.

1978: Camionetele VW prind avant.

1987: Volkswagen adopta un stil rafinat in reclame, iar formatia americana de hip-hop Beastie Boys transforma VW intr-un accesoriu de moda.

2015: Revenind in prezent, cand directorul executiv Martin Winterkorn a demisionat, in urma scandalului referitor la trisarea in cadrul testelor pentru determinarea nivelului de emisii poluante.

VW are de respectat un termen limita

Duminica, autoritatile germane au cerut constructorului auto sa explice pana la data de 7 octombrie modul in care intentioneaza sa respecte standardele de mediu pentru motoarele sale diesel.

Pe de alta parte, Italia a decis blocarea vanzarilor masinilor produse de Volkswagen care sunt echipate cu motoare diesel Euro 5, in urma scandalului.

Scandalul Volkswagen: O tara din UE ia o masura dura

Si Elvetia a luat o decizie similara. Autoritatile din Tara Cantoanelor au interzis temporar vanzarea oricarui model diesel al gigantului auto, care ar putea avea montate dispozitive capabile de pacalirea testelor de emisii poluante.

Scandalul Volkswagen: O tara din Europa ia o masura radicala si fara precedent

Scandalul VW

Compania Volkswagen este pe cale sa plateasca 18 miliarde de dolari daune dupa ce Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA) a descoperit ca a trisat utilizand un soft care manipuleaza testele de emisii poluante la masinile diesel.

Scandalul Volkswagen: Sunt vizate 11 milioane de masini diesel, vandute in toata lumea

Agentia a descoperit ca nivelul de noxe era, in realitate, de pana la 40 de ori mai mare decat cel inregistrat la verificarile oficiale.

Volkswagen a recunoscut ca a manipulat nivelul emisiilor si in Europa

Ulterior, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a anuntat ca Volkswagen a recunoscut ca a manipulat nivelul emisiilor si pe masinile din Europa.

Scandalul Volkswagen - Seful grupului auto a demisionat: Sunt socat!

Intre timp, CEO-ul Martin Winterkorn si-a dat demisia si a fost inlocuit cu Matthias Muller, director al companiei Porsche.

Scandalul Volkswagen se extinde: Probleme si pentru Seat

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...