Scandalul Volkswagen: Un alt mare producator auto scapa de actiunile VW

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 10:04
4151 citiri
Scandalul Volkswagen: Un alt mare producator auto scapa de actiunile VW

Producatorul auto nipon Suzuki Motor Corp a acceptat sa-si vanda participatia de 1,5% detinuta la Volkswagen AG grupului german Porsche Automobil Holding SE, pretul tranzactiei nefiind dat publicitatii.

Porsche Automobil Holding SE este cel mai mare actionar al Volkswagen (VW). In urma vanzarii, Suzuki va inregistra un profit special de 36,7 miliarde de yeni (304 milioane de dolari), a anuntat compania nipona, transmite MarketWatch.

Saptamana trecuta, VW a pierdut o treime din capitalizarea sa bursiera, din cauza scandalului manipularii emisiilor vehiculelor. In pofida declinului titlurilor VW, Suzuki si-a mentinut intentia de a renunta la participatia detinuta la Volkswagen.

In 17 septembrie, Suzuki a rascumparat pachetul de 19,9% din actiunile sale detinut de Volkswagen, pentru 460 miliarde de yeni (3,8 miliarde de dolari). Luna trecuta, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Internationala de Comert a cerut grupului german sa-si vanda participatia detinuta la Suzuki.

Suzuki a cumparat aproape 120 milioane de actiuni, la pretul de 3.842,50 yeni pe titlu, incheind parteneriatul format in 2009, in urma caruia VW a devenit cel mai mare actionar al producatorului auto nipon.

Parteneriatul includea cooperarea in domeniul tehnologic si expansiunea pe pietele emergente. Intre timp, insa, relatiile dintre cei doi parteneri s-au racit in conditiile in care compania nipona a acuzat VW ca incearca sa preia controlul asupra sa, iar grupul german a criticat faptul ca Suzuki a decis sa cumpere motoare diesel de la Fiat.

Cel mai mare producator auto la nivel mondial, Volkswagen, este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor facute de autoritatile SUA cu privire la emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale.

Din acest motiv, nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentantii VW au recunoscut ca au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor si au anuntat ca 11 milioane de vehicule diesel vandute in intreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Aproximativ 482.000 de vehicule diesel produse in perioada 2008 - 2015 sub brandurile Volkswagen si Audi, destinate pietei americane, includ acel software.

Citeste si:
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...