Se va ieftini motorina in urma scandalului Volkswagen?

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 08:14
6012 citiri
Se va ieftini motorina in urma scandalului Volkswagen?
Foto: Arhiva Ziare.com

Scandalul Volkswagen a facut inconjurul lumii, insa este posibil sa determine o ieftinire a motorinei?

Dupa ce grupul auto german a recunoscut ca a instalat un software pe 11 milioane de masini diesel vandute in lumea intreaga, pentru a pacali rezultatele testelor oficiale legate de nivelul emisiilor poluante, unii analisti au avertizat ca se va reduce treptat consumul de motorina in urmatoarea perioada.

Acest lucru pune in dificultate rafinariile europene, care au crescut productia de motorina, in ultimele decenii, pentru a raspunde cererii unei flote in crestere de masini cu motoare diesel.

Mai mult, statele de pe Batranul Continent si-au facut si rezerve de carburant, ca sa fie sigure ca vor face fata cererii.

"Sunt vesti proaste pentru pretul motorinei. Productia este ridicata, rezervele sunt si ele mari, asa ca orice scadere a consumului va fi urmata de o scadere a pretului", a sustinut de curand Christopher Haines, analist al BMI Research, potrivit Bloomberg.

Pe de alta parte, dr. Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, sustine ca scandalul VW nu poate afecta prea mult piata motorinei, pe termen scurt, avand in vedere ca autoturismele respective nu pot fi scoase din circulatie, iar inlocuirea catalizatoarelor cu unele mai performante ar costa destul de mult si ar dura destul de mult.

"Cert este ca marile firme europene - si nu numai ele - au falsificat datele privind emisiile si consumurile specifice ale autoturismelor. Cred ca se banuia acest lucru, dar nu se facea mare tam-tam din motive economice si sociale", a punctat acesta pentru Ziare.com.

Diferenta dintre piata auto americana si cea europeana

Daca in SUA nu se prea folosesc autoturisme pe motorina si nici cu schimbator de viteze, in Europa ele s-au impus ca urmare a consumurilor mai mici si a preturilor mai reduse ale motorinei, care avea in urma cu 30-40 de ani accize mai mici decat benzina.

Intre timp, motoarele diesel au devenit tot mai performante si mai silentioase, la fel si cele pe benzina, dar normele tot mai severe de protectie a mediului, asa numitele Euro, precum si aducerea accizelor la un nivel comparabil cu cel al benzinei, au apropiat mult preturile intre motorina si benzina, aminteste Petre Prisecaru.

"Autoturismele diesel sunt mai scumpe si service-ul costa mai mult decat la cele pe benzina, ceea ce compenseaza oarecum consumul mai redus, in schimb poluarea cu oxizi de azot si cu particule este mai mare, desi emisiile de dioxid de carbon sunt mai mici", a remarcat cercetatorul principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane.

Ce se va intampla in viitor?

Unele orase europene au lansat o ofensiva fata de masinile diesel. De exemplu, francezii doresc inlocuirea lor cu autoturisme pe benzina sau electrice, avand in vedere ca situatia din Paris a devenit critica, mai ales vara, din cauza poluarii produse de motoarele pe motorina.

Dar ce va face omenirea? Vom reusi sa facem trecerea cu succes de la carburantii fosili la masinile eco? Petre Prisecaru sustine ca da.

"Pe termen mediu si lung va scadea cererea pentru masini diesel, dar cred ca si pentru cele pe benzina, pentru ca autoturismele electrice, inca foarte scumpe si cu autonomie redusa, vor castiga teren pe masura ce se vor perfectiona acumulatorii si incarcarea lor, iar pretul lor se va reduce semnificativ.

Nu stiu daca cresterea stocurilor de motorina din ultima vreme nu este legata si de masurile de pregatire a sezonului rece, cand evident consumul creste la automobilele diesel, dar mai ales la pacura. Totusi, nu cred ca vor avea loc fluctuatii semnificative ale preturilor carburantilor in absenta unor modificari importante ale preturilor la titei si ale nivelului accizelor", a incheiat acesta.

Cu cat s-a ieftinit motorina in ultimul an

Pe 5 octombrie 2015, un litru de motorina costa, in medie, in tara noastra 1,152 euro, potrivit datelor Comisiei Europene. In urma cu un an, pretul era de 1,412 euro/litru, ceea ce inseamna ca acest carburant s-a ieftinit cu 18,5%.

In cea mai mare parte, acest lucru se datoreaza prabusirii cotatiei petrolului pe bursa, care si-a pierdut jumatate din valoare in ultimele luni.

Similar, un litru de benzina costa in prezent, in medie, 1,146 de lei, iar acum un an, pretul era de 1,402 de lei, ceea ce inseamna o ieftinire de 18,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scandal motorina ieftinire motorina, #ieftinire motorina , #scandal