SUA au dat in judecata Volkswagen: Daune de pana la 80 de miliarde de dolari

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 11:30
2745 citiri
SUA au dat in judecata Volkswagen: Daune de pana la 80 de miliarde de dolari
Foto: Arhiva Ziare.com

Grupul german Volkswagen ar putea plati daune de pana la 80 de miliarde de dolari in procesul intentat, luni, de Departamentul american al Justitiei, pentru poluarea generata prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

SUA acuza producatorul auto de incalcarea a 4 prevederi ale unei legi care reglementeaza poluarea aerului, iar documentele depuse in instanta detaliaza penalitati care s-ar putea ridica pana la 80 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decat estimau unii experti, potrivit Bloomberg.

Chiar daca este putin probabil ca instanta sa acorde suma ceruta de autoritatile americane, penalitatile s-ar putea ridica totusi la cateva zeci de miliarde de dolari, au declarat surse din Departamentul Justitiei.

Volkswagen se confrunta deja cu sute de procese individuale in SUA in urma scandalului de manipulare a emisiilor.

Totodata, grupul german este vizat si de actiuni in instanta ale procurorului general al SUA, in timp ce autoritatile de reglementatre din sapte tari, inclusiv Germania, au deschis investigatii.

DieselGate continua: SUA dau in judecata Volkswagen - gupul auto ar putea plati daune uriase (Video)

Volkswagen a anuntat la sfarsitul lunii septembrie 2015 ca circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Scandalul a izbucnit dupa ce Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a acuzat Volkswagen ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante.

Constructorul auto german a instalat un software special in calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi. Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#proces SUA Volkswagen daune, #daune Volkswagen SUA , #scandal