SUA au dat in judecata Volkswagen: Daune de pana la 80 de miliarde de dolari

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 11:30
2578 citiri
SUA au dat in judecata Volkswagen: Daune de pana la 80 de miliarde de dolari

Grupul german Volkswagen ar putea plati daune de pana la 80 de miliarde de dolari in procesul intentat, luni, de Departamentul american al Justitiei, pentru poluarea generata prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

SUA acuza producatorul auto de incalcarea a 4 prevederi ale unei legi care reglementeaza poluarea aerului, iar documentele depuse in instanta detaliaza penalitati care s-ar putea ridica pana la 80 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decat estimau unii experti, potrivit Bloomberg.

Chiar daca este putin probabil ca instanta sa acorde suma ceruta de autoritatile americane, penalitatile s-ar putea ridica totusi la cateva zeci de miliarde de dolari, au declarat surse din Departamentul Justitiei.

Volkswagen se confrunta deja cu sute de procese individuale in SUA in urma scandalului de manipulare a emisiilor.

Totodata, grupul german este vizat si de actiuni in instanta ale procurorului general al SUA, in timp ce autoritatile de reglementatre din sapte tari, inclusiv Germania, au deschis investigatii.

DieselGate continua: SUA dau in judecata Volkswagen - gupul auto ar putea plati daune uriase (Video)

Volkswagen a anuntat la sfarsitul lunii septembrie 2015 ca circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Scandalul a izbucnit dupa ce Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a acuzat Volkswagen ca a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii, expunand cetateni americani la gaze poluante.

Constructorul auto german a instalat un software special in calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen si Audi. Dispozitivul este programat sa activeze un sistem de filtrare completa a particulelor doar in timpul testelor oficiale pentru emisii.

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...