Victime ale Dieselgate: companiile de piese auto

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:27
1502 citiri
Victime ale Dieselgate: companiile de piese auto
Foto: Arhiva Ziare.com

Scandalul emisiilor poluante, cel mai mare din istoria companiei auto VAG (Volkswagen Auto Group), nu afecteaza doar brandul Volkswagen, ci intreaga industrie auto, inclusiv producatorii de piese auto care furnizau componente pentru producatorul german.

Companiile de piese auto care se bazau pe comenzile de la VW, primele afectate

Volkswagen a devenit anul acesta liderul mondial al pietei auto, reusind sa depaseasca pentru prima data de la infiintarea sa branduri precum Toyota si General Motors. Soferii optau tot mai des pentru un autoturism Volkswagen, iar grupul pregatea investitii si o expansiune pe pietele unde inca nu era prezent.

Dieselgate este in masura sa reconfigureze topul companiilor auto, in masura sa afecteze economii nationale, asa cum este Germania, Cehia sau Ungaria, dar si alte companii, precum cele de piese auto care furnizau componente marcilor din VAG.

O prima victima este producatorul german de componente auto Schaeffler AG, unul dintre principalii furnizori de piese auto catre VolksWagen. Schaeffler a anuntat deja ca se gandeste la reducerea dimensiunii ofertei publice la vanzarea de actiuni, astfel ca in locul tintei initiale de 166 de milioane de actiuni, acum are drept obiectiv canzarea de 75 de milioane de actiuni. Veniturile se vor schimba si ele, iar in locul celor 2,5 miliarde de euro vor veni doar 975 de milioane de euro, pretul estimat pe actiune este de 12-14 euro, potrivit Reuters.

Schaeffler are si o subsidiara in tara noastra, o fabrica de rulmenti in Cristian (judetul Brasov), unde lucreaza aproape 4.000 de persoane. Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 390 de milioane de euro, castigul net fiind de 5 milioane de euro.

Volkswagen este principalul client al furnizorului de piese auto Schaeffler, iar investitorii inca asteapta linistirea apelor inainte sa cumpere actiuni ale acestei companii.

Masinile VW, inca in topul preferintelor romanilor

A trecut circa o luna de la izbucnirea scandalului Dieselgate, insa acest lucru nu se reflecta neaparat si in vanzarile grupului VAG. Mai mult decat atat, in cazul marcii Audi, vanzarile au crescut in septembrie cu 6,8% fata de aceeasi luna a anului trecut. Cereri crescute s-au inregistrat in SUA si Sudul Europei, pe luna septembrie, livrarile Audi totalizand 170.900 de masini, chiar daca au recunoscuca 2,1 de milioane de masini au fost echipate cu un soft care manipuleaza datele in timpul testelor.

In Romania, tara unde marca Volkswagen se afla pe locul al doilea in ceea ce priveste vanzarile de masini noi, cererea a scazut, insa nemtii nu si-au pierdut medalia de argint. In septembrie, in tara noastra s-au vandut 649 de unitati VW noi, marca de pe primul loc, Dacia, vanzand 1.611 de masini noi. Si Skoda, marca ce apartine aceluiasi grup auto si care a recunoscut ca a dotat masinile cu softul respectiv, si-a mentinut pozitia a treia in Romania, cu 456 de unitati vandute. Vanzarile au scazut, insa marcile raman in top.

Chiar daca clientii romani i-au iertat cu relativa usurinta pe nemti, dupa ce s-a dovedit ca au mintit in legatura cu emisiile masinilor lor, statul roman nu este la fel de ingaduitor.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a declarat ca este in plan actionarea companiei in instanta pentru un prejudiciu de circa 30 de milioane de euro cauzat prin plata unei taxe de mediu mai mici decat ar fi fost aferenta motorizarii respective. In acelasi timp, VAG va fi probabil si amendat din cauza ca si-a inselat clientii.

O veste buna pentru tara noastra este insa faptul ca producatorii de piese pentru autoturisme nu vor fi foarte afectati de scandalul care tocmai a lovit Volkswagen, deoarece firmele de componente auto de la noi nu se bazeaza in mod exclusiv pe marcile care apartin VAG.

In ceea ce priveste rezolvarea problemei, conducerea VW a anuntat ca, in prima luna a anului viitor, vor incepe rechemarile in service pentru scoaterea softului care face ca masina sa aiba emisii mai mici in timpul testelor. In total, vor fi rechemate in service 11 milioane de automobile.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#victime Dieselgate, #producatori piese auto, #venituri piese auto, #piese auto second hand , #scandal