Automobilul fara sofer, pe strazile Berlinului

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 10:15
1456 citiri
Automobilul fara sofer, pe strazile Berlinului

Un grup de entuziasti de la Universitatea Libera din Berlin a elaborat prototipul automobilului fara sofer, capabil sa se orienteze singur pe o strada aglomerata, respectand regulile de circulatie si fara sa se expuna accidentelor, sau sa-i expuna pe altii.

Inteligenta tehnica a automobilului o constituie un computer cu programul anume adoptat necesitatilor circulatiei urbane auto, informeaza Factroom.

Montat pe o masina Volkswagen, computerul circula conform traseului dinainte programat, cu respectarea regulilor de circulatie si cu prevenirea oricarui accident rutier, datorita senzorilor de inalta sensibilitate pe care ii are incorporati.

Cursa experimentala, efectuata pe cele mai aglomerate strazi ale capitalei germane, a avut un traseu de 80 de kilometri, iar "soferul automat" era programat sa fie informat asupra tuturor detaliilor terenului si dinamicii altor participanti la parcurs pe o raza de 70 de metri.

Masina este dotata, bineinteles, cu volan, pedale si aparatura de bord necesare pentru ca soferul-om, prezent in masina, sa poate interveni operativ, intr-un caz neprevazut.

Spre bucuria inventatorilor, cazul neprevazut n-a avut loc, iar automobilul a rulat, in conformitate cu programul primit si fara sa se expuna la niciun accident.

Dar mai grea chiar decat problemele tehnice pe care autorii proiectului si le-au rezolvat pentru a efectua prima cursa s-a dovedit a fi problema autorizarii: serviciul circulatiei considera ca si-a luat o grea raspundere autorizand o asemenea cursa care, in cazul unei defectiuni de proiectare, putea produce accidente incontrolabile.

Ca sa obtina autorizarea, autorii au dezvaluit ca ei efectuasera deja cateva mii de kilometri pe trasee aflate in afara circulatiei publice.

Firma Volkswagen nu si-a inscris inca in plan constructia in serie a unei asemenea masini, dar autorii sunt convinsi ca acesta este automobilul viitorului, in principal pentru faptul ca evitarea accidentelor se face intr-un sistem automat, controlat de computer.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#masina fara sofer, #pilot automat, #automobil fara sofer, #Volkswagen fara sofer , #stiri Volkswagen