Cel mai mare producător de automobile din Europa nu exclude concedieri obligatorii și închideri de uzine în Germania, ca parte a planului său de a reduce costurile. Cauzele declinului VW sunt multiple, spun experții.
Volkswagen nu a precizat deocamdată câte dintre cele aproximativ 120.000 de locuri de muncă din Germania ar putea fi desființate, ori care sunt uzinele amenințate cu dispariția. Informațiile din acest moment dau de înțeles că VW s-ar putea dispensa de cel puțin o fabrică de vehicule, dar și de o fabrică de componente auto.
Sindicatele și comitetul de întreprindere de la Volkswagen anunță că se vor opune cu înverșunare măsurilor de restructurare întocmite de șefii companiei. "Intențiile lor sunt iresponsabile și zguduie din temelii compania Volkswagen", a transmis sindicatul IG Metall. Comitetul de întreprindere se arată încrezător că nicio uzină a companiei de la Wolfsburg nu va fi închisă, dar nu este clar în cel fel va proceda pentru a evita scenariul de groază.
Stephan Weil, premierul landului Saxonia Inferioară, unde se află sediul central al VW, a făcut apel la producătorul auto să evite închiderea de fabrici. El a admis că VW se confruntă cu probleme, dar a cerut companiei să examineze mai întâi toate celelalte opțiuni de reducere a costurilor. "Ne așteptăm ca găsirea de opțiuni alternative să elimine problema închiderii fabricilor, iar guvernul de land va acorda o atenție deosebită acestui aspect", a spus Weil, care este și membru al consiliului de supraveghere al VW.
După 1988, an în care a abandonat fabrica din Westmoreland, Statele Unite, Volkswagen nu a mai renunțat la nicio unitate de producție. Închiderea unei uzine în țara mamă, Germania, ar marca o sumbră premieră în istoria celui mai mare producător de automobile din Europa. Pe lângă fabrica principală din Wolfsburg, VW deține unități de producție în Hanovra, Emden, Osnabrück, Brunswick, Salzgitter, Kassel, Zwickau, Dresda și Chemnitz.
Mașinile electrice, una dintre cauzele declinului
Potrivit experților, criza de la Volkswagen a fost declanșată de mai mulți factori, între care scăderea vânzărilor de automobile în Europa, slăbiciunea economiei germane și o prea mare concentrare din partea companiei asupra automobilelor electrice, în condițiile în care cererea pentru acestea înregistrează un declin puternic.
În Germania, dezinteresul clienților pentru acest tip de automobile a fost amplificat și de decizia de anul trecut a guvernului de la Berlin, care a anulat peste noapte toate subvențiile pentru mașinile electrice. În consecință, vânzările de mașini electrice au scăzut cu peste 16 % față de aceeași perioadă a anului trecut.
În întreaga Europă, numărul de autovehicule electrice vândute a crescut cu puțin sub 2 %, ajungând la 950.000 în prima jumătate a acestui an, însă ponderea acestora în totalul vânzărilor de autovehicule a rămas la un nivel anemic de 14 %.
Tranziția la e-mobilitate s-a dovedit anevoioasă și din perspectiva dezvoltării de software, care a forțat compania să coopereze cu furnizori din China (cea mai importantă piață a sa) și din Statele Unite.
Președinta comitetului de întreprindere, Daniella Cavallo, a acuzat conducerea VW de luarea unor decizii greșite în ultimii ani. Potrivit ei, companiei i-au lipsit modelele hibride și vehiculele pur electrice la prețuri accesibile.
Potrivit directorului general al grupului VW, Oliver Blume, "industria auto europeană se află într-o situație gravă, care este amplificată de climatul economic din ce în ce mai dur". Or, pentru a-și atinge obiectivul de îmbunătățire a câștigurilor cu zece miliarde de euro până în 2026, Volkswagen trebuie să întreprindă o reducere a costurilor mai bruscă decât s-a crezut anterior. Potrivit surselor din VW citate de presa germană, compania vrea să economisească până la patru miliarde de euro suplimentar.
Plăți compensatorii în valoare de sute de mii de euro
Fiind de ani de zile sub greutatea costurilor în creștere, marca Volkswagen se află cu mult în urma companiilor din grup, precum Skoda, Seat și Audi, în ceea ce privește rentabilitatea.
În 2023, compania a prezentat un program de reducere a costurilor prin care speră să crească profitul cu zece miliarde de euro până în 2026. Strategia vizează între altele scăderea cu 20 la sută a costurilor cu personalul din administrație.
Până în prezent, VW a mizat pe un program de pensionări anticipate și plăți compensatorii pentru a reduce impactul concedierilor pentru angajații săi. Extins în această primăvară, programul prevede suma de 900 de milioane de euro pentru plăți compensatorii de până la 474.000 de euro pentru angajații cu vechime deosebită. Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley, dar şi camioanele MAN şi Scania.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.