Cu fata la alegatori: Cătălin Drulă despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024

Noua mașină cu hidrogen care parcurge 2.000 de kilometri cu un singur rezervor. Când va fi lansată producția de serie

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 22:35
69508 citiri
Noua mașină cu hidrogen care parcurge 2.000 de kilometri cu un singur rezervor. Când va fi lansată producția de serie
Noua mașină cu hidrogen care parcurge 2.000 de kilometri cu un singur rezervor FOTO hydrogen-central.com

Volkswagen lucrează la o nouă pilă de combustie mult mai ieftină decât cele actuale și promite mașini cu hidrogen care pot parcurge 2.000 de kilometri cu un singur rezervor.

Volkswagen tocmai a solicitat înregistrarea unui brevet pentru o nouă pilă de combustie cu hidrogen care, pe lângă faptul că este mai ieftină decât cele actuale, va putea, potrivit creatorilor săi, să ofere mașinilor o autonomie de până la 2.000 de kilometri fără realimentare.

Această știre reprezintă o întorsătură în poziția pe care o arată de obicei Volkswagen în ceea ce privește hidrogenul. Așa cum face Elon Musk de fiecare dată când are ocazia, CEO-ul producătorului german, Herbert Diess, a negat potențialul hidrogenului ca sursă de energie pentru mașinile electrice într-un tweet publicat în mai 2022.

Herbert Diess, CEO, a spus:

Totuși, cererea de brevet pentru această nouă pilă de combustibil, realizată împreună cu compania germană Kraftwerk Tubes, arată că Volkswagen nu vrea să piardă trenul cu hidrogen și lucrează la dezvoltarea acestei tehnologii.

Cum funcționeazã

Bateriile uriașe ale mașinilor electrice sunt acumulatori de energie electrică care se eliberează în funcție de nevoile vehiculului. Pilele de combustibil cu hidrogen, dimpotrivă, sunt capabile să-și genereze propria energie electrică.

Pentru aceasta au nevoie de un rezervor de înaltă presiune care stochează hidrogenul sub formă de gaz — dacă ar fi lichid ar trebui să fie depozitat la temperaturi foarte scăzute — și o pilă de combustie care transformă hidrogenul în energie electrică.

Pilele de combustibil au, de asemenea, un anod și un catod asemănător bateriilor. Hidrogenul intră prin anod și trece printr-o membrană electrolit care este responsabilă de împărțirea hidrogenului (H2) într-un proton (H+) și un electron (e-). Un electrolit îi determină apoi să urmeze căi diferite către catod.

Electronii trec printr-un circuit extern creând un flux de electricitate – ceea ce face ca motorul mașinii să funcționeze – în timp ce protonii trec prin electrolit către catod. Acolo se unesc cu oxigenul, care intră direct în catod, și cu electronul, producând apă și căldură. Cu toate acestea, celula de combustie Volkswagen și Kraftwerk pune un rol pe materialele utilizate în mod tradițional pentru membrane.

Sascha Kühn, CEO Kraftwerk explică într-un interviu acordat Business Insider Germany:

Principala diferență cu celulele cu hidrogen Hyundai și Toyota este că folosim o membrană ceramică în locul celei obișnuite din plastic. Aceasta este o mare diferență.

„Marele avantaj al soluției noastre este că poate fi produsă mult mai ieftin decât pilele de combustibil polimeric și nu necesită nici un tip de platină”, un metal prețios care face costul final al produsului mai scump.

Această tehnologie, spune Kühn, seamănă cu bateriile cu stare solidă. Potrivit executivului, ambele au aproape aceiași electroliți și o structură materială similară. Diferența este că, în timp ce bateriile cu stare solidă folosesc un material compact pentru a stoca energie, în celulele de combustie acest rol este asumat de hidrogenul sub formă de gaz.

Cost mai mic la energie, mai multă autonomie

În plus, noua membrană ceramică, spune Kühn, nu trebuie umezită, așa că nu îngheață iarna, nu se usucă vara și nici nu atrage mucegaiul. Managerul mai indică un alt avantaj care va economisi costuri la fabricarea vehiculelor: pila de combustie generează căldură care poate fi folosită atât pentru înlocuirea încălzirii mașinii, cât și a aerului condiționat, ceea ce ar însemna și economii mai mari de energie, scrie hydrogen-central.com.

Deși acest brevet a fost solicitat împreună cu Volkswagen, Kraftwerk asigură că nu funcționează exclusiv pentru o marcă:

„Indiferent de producător, obiectivul nostru este ca tehnologia noastră să fie lansată într-un vehicul de serie până în 2026. Vorbim despre o serie de aproximativ 10.000 de vehicule, repartizate pe mai mulți producători de mașini”, spune CEO-ul Kraftwerk.

”Litiu nu este cu siguranță o cale de urmat. Bateria cu stare solidă ar fi o opțiune, dar nu există încă”, explică Kühn, care vede tehnologia sa ca o alternativă pentru șoferii care nu au o opțiune de încărcare potrivită sau nu doresc să-și piardă timpul la stațiile de încărcare. Potrivit executivului, cu sistemul său „putem călători până la 2.000 de kilometri cu un singur rezervor de combustibil”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple lucrează la un model de ochelari inteligenți. Pot înlocui căștile AirPods
Apple se află în plin proces de dezvoltare a unei noi game de produse inteligente alimentate de inteligență artificială, inclusiv ochelari inteligenți, căști AirPods cu camere și inele...
#volkswagen, #masina, #hidrogen, #rezervor, #distanta , #stiri auto