Război în Ucraina, ziua 34. Paciente scoase forțat din maternitatea Mariupol / Primar răpit la Hola Pristan / Rușii se retrag din jurul Kievului / Negociatorii ruși au plecat la Moscova LIVE TEXT

Marti, 29 Martie 2022, ora 07:24
20942 citiri
Război în Ucraina, ziua 34. Paciente scoase forțat din maternitatea Mariupol / Primar răpit la Hola Pristan / Rușii se retrag din jurul Kievului / Negociatorii ruși au plecat la Moscova LIVE TEXT
Apartament distrus în Saltivka FOTO Twitter Maria Avdeeva

Este a 34-a zi a războiului în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a transmis, printr-un mesaj, că orașul Irpin a fost eliberat, dar trupele ruse controlează nordul Kievului. În regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei situaţia rămâne tensionată, foarte dificilă. La Mariupol, 160.000 de locuitori nu au apă, curent sau căldură, iar coridoarele de evacuare sunt controlate de ruși. Azi se reiau negocierile de pace la Istanbul.

UPDATE 23.34 Bilanțul atacului de marți, 29 martie, asupra clădirii administrative regionale din orașul ucrainean Nikolaev a crescut la 12 morți și 33 de răniți, potrivit serviciilor de salvare.

UPDATE 23.22 Nikolai Evmenov, comandantul șef al Marinei Ruse, a fost declarat suspect în atacurile aeriene și cu rachete asupra Ucrainei de pe navele rusești. Acest lucru a fost raportat la Procuratura Generală a Ucrainei.

UPDATE 22.57 Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, l-a vizitat în spital pe generalul Ruslan Geremeev, care a fost internat după ce ar fi fost rănit în luptele din orașul ucrainean Mariupol. Informația a fost făcută publică de editorul Kevin Rothrock de la site-ul independent de ştiri Meduza, restricţionat în Rusia.

UPDATE 22.29 Rusia a anunțat marți seară, 29 martie, explozii în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina. Presa rusă scrie despre un obuz care a lovit un oraș și patru militari au fost răniți.

UPDATE 22.00 Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko s-a implicat activ în apărarea țării încă de la începutul invaziei Rusiei. Alături de un balation cu veterani din Donbas, fostul președinte, care este și om de afaceri, spune că este gata să-și dea viața pentru restaurarea păcii în Ucraina.

UPDATE 21.48 Trupele ruse au scos cu forța peste 70 de persoane din maternitatea G2 din cartierul Mal Stânga din Mariupol, personal medical și pacienți, raportează marți, 29 martie, Consiliul orășenesc Mariupol.

UPDATE 21.31 Președintele Franței, Emmanuel Macron, și omologul rus, Vladimir Putin, au avut marți, 29 martie, o nouă discuție telefonică despre războiul din Ucraina. Potivit unui comunicat al Palatului Elysee, Macron i-a prezentat lui Putin varianta unei operaţiuni de evacuare a locuitorilor din Mariupol.

UPDATE 20.35 Rușii se confruntă cu scumpiri și un deficit de produse în urma războiului început în Ucraina. Deși Ministerul Agriculturii a dat asigurări că nu vor fi probleme cu aprovizionarea legumelor, din magazine deja lipsesc unele, în special varza și morcovii.

UPDATE 20.23 Șeful delegaţiei ruse la negocierile cu Ucraina, Vladimir Medinski, a precizat marți, 29 martie, că dezescaladarea în zona Kievului şi Cernigovului nu înseamnă încetarea focului, potrivit agenţiilor de presă ruse Interfax şi TASS.

UPDATE 19.59 Secretarul american de stat, Antony Blinken, a făcut un nou apel la Rusia marți, 29 martie, să oprească războiul din Ucraina. Oficialul SUA a lăsat să se înțeleagă că negocierilor purtate de Moscova nu sunt ”serioase”.

UPDATE 19.48 Primarul orașului Hola Pristan, Alexander Babich, a fost răpit de soldații ruși, anunță marți, 29 martie, biroul procurorul general al Ucrainei. Hola Pristan este situat în sudul Ucrainei, aproape de Herson.

UPDATE 18.46 Negocierile dintre Ucraina și Rusia de la Istanbul ar putea fi suspendate, întrucât delegația rusă a plecat la Moscova pentru consultări, notează unian.net. „Cel mai probabil, mâine nu vor continua negocierile. Rușii au zburat la Moscova să se consulte”

UPDATE 18.05 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a salutat marţi, 29 martie, ”progresele cele mai semnificative” de la începutul războiului înregistrate la negocierile dintre Rusia şi Ucraina, care au avut loc la Istanbul.

UPDATE 17.38 Doi înalți oficiali americani citați de CNN au anunțat marți, 29 martie, că s-a observat începerea retragerii unor trupe ruse din jurul Kievului. Aceasta a fost una dintre promisiunile făcute de delegația rusă la noile negocieri de pace.

UPDATE 17.08 Polițistul de frontieră Roman Gribov, care a devenit celebru ca autor al frazei legendare despre direcția pe care ar trebui să o urmeze nava rusă ce intenționa să debarce pe Insula Șerpilor, s-a întors acasă din captivitate marți, 29 martie, în regiunea Cerkasi.

UPDATE 16.49 Marea Britanie a anunțat marți, 29 martie, confiscat primul superyacht în apele martitime britanice, ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei. Iahtul de 38 de milioane de lire sterline, numit Phi, este deținut de un om de afaceri rus a cărui nume nu a fost dezvăluit.

UPDATE 16.30 Condiţiile unei prime întâlniri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, pentru prima oară de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, sunt de-acum ”suficiente”, în urma rundei de negocieri ruso-ucrainene de marţi, 29 martie, de la Istanbul

UPDATE 16.13 Rusia a anunţat marţi, 29 martie, că-și va reduce ”radical” activitatea militară în regiunile Kiev şi Cernihiv. Rusia a anunţat că negocierile de pace de la Istanbul au fost ”substanţiale”, arată AFP, și că decizia vine ca urmare a aspectelor negociate.

UPDATE 16.05 Membrii delegației Ucrainei la negocierile de pace din Turcia au făcut declarații despre chestiunile agreate de cele două părți marți, 29 martie, la Istanbul.

Deputatul ucrainean David Arahamiya spune că cele două părți au lucrat la un draft de acord, în timpul celor patru ore de discuții, dar că deocamdată delegația Kievului nu va semna nimic.

UPDATE 15.37 Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar alte 22 rănite într-un atac rus, marţi, care a distrus parţial sediul administraţiei regionale din Nikolaev, un oraş situat în apropiere de Odesa, unde avea loc un răgaz în bombardamentele din ultimele zile, relatează AFP.

UPDATE 15.19 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oligarhul Roman Abramovici nu este membru oficial al delegației Rusiei la negocierile de pace de la Istanbul.

UPDATE 15.11 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marţi, 29 martie, că Rusia şi Statele Unite vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să aibă un dialog cu privire la securitate şi stabilitate strategică.

UPDATE 14.27 Soldații ruși și-au condus blindatele, fără a se proteja împotriva radiațiilor, printr-o zonă extrem de toxică de lângă centrala de la Cernobîl, numită ”Pădurea Roșie”. În urma lor, vehiculele blindate ale rușilor au ridicat nori de praf radioactiv, scrie Reuters citând doi muncitori de la centrala de la Cernobîl.

UPDATE 13.46 Un film mediatizat de forțele armate ucrainene arată un atac ratat asupra unui tanc rusesc pe o stradă din orașul Mariupol, asediat de la începutul invaziei de soldații Kremlinului.

UPDATE 12.25 Localnicii din Harkov fac curățenie pe străzi strângând molozul după atacurile ruse. Orașul, al doilea ca mărime din Ucraina, a fost puternic bombardat, aproape 1.200 de clădiri fiind distruse.

UPDATE 11.21 Cum războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina nu a dat rezultatele scontate de către Rusia, care s-a lovit de o puternică rezistență, sunt semnale că Kremlinul va renunța la anumite pretenții la negocierile cu Kievul.

UPDATE 10.55 Case distruse în regiunea Luhansk de bombardamentele ruse. 33 de localități nu au deloc sau parțial electricitate.

UPDATE 10.45 Au început negocierile de pace de la Istanbul. Cele două delegații sunt la Palatul Dolmabahce, iar președintele Erdogan mediază discuțiile.

UPDATE 10.32 Consilierul lui Zelenski, despre Putin: "Din păcate, va trebui să asistăm cu toții, pentru o perioadă de timp, ca el să fie la putere".

UPDATE 10.04 Bombardamentele din regiunea Luhansk au lăsat fără electricitate 7.000 de locuitori din Lisichansk. În alt oraș din aceeași regiune, Severodonetsk, 20 de civili supraviețuitori au fost salvați din dărâmăturile mai multor case. Șeful regiunii Luhansk, Serhiv Haidai, a spus că alte 20 de case au fost distruse ca urmare a atacurilor ruse. În Severodonetsk, 20 de civili supraviețuitori au fost salvați din dărâmăturile mai multor case.

UPDATE 8.53 Actorul Sean Penn spune că se află în Ucraina pentru a ajuta cu programe umanitare, pentru refugiaţi, trasmite BBC. Acesta a postat pe Twitter o fotografie în care se află alături de şeful administraţiei regionale din Lviv, Maxim Kozitsky.

UPDATE 8.45 O nouă rundă de negocieri are loc marți, 29 martie, la Istanbul, între delegațiile ucraineană și rusă. Potrivit lui Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, obiectivul principal al reprezentanților ucraineni este obținerea unui acord de încetare a focului.

UPDATE 8.09 Mercenari ruşi din grupul Wagner sunt desfăşuraţi în estul Ucrainei, a anunţat luni ministerul britanic al apărării, care estimează că peste 1.000 de luptători ai grupării paramilitare ar putea fi aduşi să lupte în Ucraina, informează AFP.

UPDATE 8.03 Aproximativ 510.000 de ucraineni s-au întors din străinătate de la începutul invaziei ruse, potrivit poliţiei de frontieră a Ucrainei. Doar săptămâna trecută s-au întors 110.000 persoane, a declarat luni pentru cotidianul german Die Welt Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene.

UPDATE 7.56 Primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură. Acesta a arătat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse, după ce săptămâni de bombardamente au lăsat oraşul în bucăţi şi au ucis un număr necunoscut de civili, forţând milioane de mii de locuitori să plece din casele lor.

UPDATE 7.43 Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării – şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS Newshour, într-un interviu.

UPDATE 7.32 Delegaţia ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi, transmite BBC. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea este programată să înceapă marţi la ora locală 10:00 (07:00 GMT).

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, într-un mesaj, că Irpin a fost eliberat, dar că trupele ruse controlează nordul Kievului. El mai afirmă că în regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei, situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă, iar până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit, Mariupol rămâne blocat, mai afirmă preşedintele Zelenski.

”Astăzi avem veşti bune. Apărătorii noştri avansează în regiunea Kiev, recâştigând controlul asupra teritoriului ucrainean. Irpin a fost eliberat. Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru acest rezultat. Ocupanţii sunt împinşi departe de Irpin. Alungaţi din Kiev. Cu toate acestea, este prea devreme să vorbim despre securitate în această parte a regiunii noastre. Lupta continuă”, a transmis preşedintele Zelenski.

El mai precizează că ”trupele ruse controlează nordul Kievului, şi că au resursele şi forţa de muncă”.

”Ei încearcă să îşi refacă unităţile distruse. Nivelul pierderilor lor, chiar şi la 90%, nu este un argument pentru ca ei să se oprească. Sute şi sute de unităţi de echipamente inamice arse şi abandonate nu îi convin că asta se va întâmpla tuturor. Regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei - situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă. Acesta este un război nemilos împotriva naţiunii noastre, împotriva poporului nostru, împotriva copiilor noştri”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean mai afirmă că până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit.

”Mariupol rămâne blocat. Trupele ruse nu au permis ca astăzi să fie organizat niciun coridor umanitar. (..) Mai avem nevoie de timp. Mai avem nevoie de arme. Mai trebuie să luptăm, trebuie să avem răbdare”, a mai spus el.

Preşedintele Ucrainei mai spune că este important pentru el ca pachetele de sancţiuni să fie suficient de eficiente şi de substanţiale, având în vedere ceea ce se face deja împotriva Ucrainei de către Federaţia Rusă.

”Dacă pachetele de sancţiuni sunt slabe sau nu funcţionează suficient, dacă pot fi ocolite, se creează o iluzie periculoasă pentru conducerea rusă că îşi poate permite în continuare ceea ce fac acum. Şi ucrainenii plătesc pentru asta cu viaţa. Mii de vieţi. Aşadar, începând din această săptămână, creăm un grup de experţi la Preşedinţie - ucraineni şi internaţionali, care vor analiza constant sancţiunile împotriva Rusiei - ce influenţează acestea cu adevărat”, a anunţat Zelenski.

Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #mariupol, #kiev , #stiri Volodimir Zelenski