Zelenski spune că nu poate prezice cum va acționa Trump dacă va câștiga alegerile în SUA. „Nu îl cunosc foarte bine”

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 13:51
1143 citiri
Zelenski spune că nu poate prezice cum va acționa Trump dacă va câștiga alegerile în SUA. „Nu îl cunosc foarte bine”
Donald Trump pe terenul de golf FOTO Facebook /Donald J. Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, 9 iulie, că nu poate prezice ce va face Donald Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA în noiembrie, transmite Reuters. De asemenea, președintele Zelenski a spus că nu-l cunoaște personal pe Donald Trump.

Zelenski, vorbind la Washington, în timp ce liderii mondiali se reunesc pentru summitul NATO din această săptămână, a declarat că speră că Trump nu va părăsi alianţa NATO, veche de 75 de ani, şi că America va continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, care durează de mai bine de doi ani.

„Nu îl cunosc (pe el) foarte bine”, a spus Zelenski despre Trump, adăugând că a avut „întâlniri bune” cu el în timpul primei preşedinţii a lui Trump, dar a adăugat că asta a fost înainte de invazia Rusiei din 2022.

„Nu vă pot spune ce va face, dacă va fi preşedintele Statelor Unite. Nu ştiu”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Trump, prezumtivul candidat republican pentru alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, a criticat frecvent dimensiunea sprijinului militar al SUA pentru Ucraina – aproximativ 60 de miliarde de dolari de la invazia la scară largă a Rusiei în 2022 – şi l-a numit pe Zelenski „cel mai mare vânzător din toate timpurile”.

Doi dintre consilierii săi pe probleme de securitate naţională i-au prezentat lui Trump un plan de încetare a ajutorului militar american acordat Ucrainei dacă aceasta nu deschide discuţii cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.

Afacerile lui Trump cu Zelenski au devenit subiectul primei sale destituiri ca preşedinte de către Camera Reprezentanţilor a SUA în 2019. El a fost acuzat că l-a presat pe Zelenski să contribuie la defăimarea lui Joe Biden în schimbul unui ajutor, dar a fost achitat de Senat în 2020.

În ceea ce priveşte politica faţă de NATO, Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărui membru al alianţei care nu cheltuieşte suficient pentru apărare şi că nu l-ar apăra. Carta NATO obligă membrii să vină în apărarea celor care sunt atacaţi.

Zelenski i-a îndemnat marţi pe liderii politici americani să nu aştepte rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie pentru a acţiona în forţă pentru a ajuta ţara sa, în timp ce a cerut mai puţine restricţii privind utilizarea armamentului american.

„Toată lumea aşteaptă luna noiembrie (5 noiembrie – data alegerii preşedintelui american – n.r). Americanii aşteaptă noiembrie, în Europa, Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume priveşte spre noiembrie şi, cu adevărat vorbind, şi Putin aşteaptă noiembrie”, a declarat Zelenski.

„Este timpul să ieşim din umbră, să luăm decizii ferme … să acţionăm şi să nu aşteptăm noiembrie sau orice altă lună”,

Mai devreme, marţi, preşedintele Joe Biden a promis să apere în forţă Ucraina la summitul NATO.

Dar Biden, în vârstă de 81 de ani, este afectat de 12 zile de întrebări acute cu privire la capacitatea sa de a ocupa această funcţie, în timp ce unii dintre colegii săi democraţi din Capitoliu şi donatorii de campanie se tem că va pierde alegerile după o prestaţie ezitantă la dezbaterea din 27 iunie.

Trump îl devansează pe Biden cu 2,1 puncte procentuale la nivel naţional, potrivit unei medii a sondajelor menţinute de site-ul FiveThirtyEight.

Întrebat despre opiniile lui Putin despre Biden şi Trump, Zelenski a spus cu prudenţă: „Biden şi Trump sunt foarte diferiţi. Dar ei susţin (democraţia). Şi de aceea cred că Putin îi va urî pe amândoi”.

Locul ales de Zelenski, Institutul Ronald Reagan, ar putea fi un alt semn al efortului Ucrainei de a se apropia de republicani.

Andrew Weiss, de la think-tank-ul Carnegie Endowment, a declarat că Kievul a încercat să construiască „cât mai multe punţi către instituţia republicană mainstream”.

„Există un proces în desfăşurare la Kiev de a încerca să se gândească la implicaţiile unei posibile reveniri a lui Trump la Casa Albă”, a declarat Weiss.

Zelenski a fost prezentat de cel mai important republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, care l-a lăudat pe liderul ucrainean şi a susţinut ferm acordarea unei asistenţe sporite Kievului.

„Ei au nevoie de instrumentele necesare pentru a se apăra, pentru a impune costuri agresorilor lor şi pentru a negocia de pe poziţii de forţă”, a declarat McConnell.

Schimbare radicală de situație în sondajele din SUA. Cine conduce la doar două zile de la retragerea lui Biden
Schimbare radicală de situație în sondajele din SUA. Cine conduce la doar două zile de la retragerea lui Biden
Un sondaj apărut la doar două zile de la retragerea candidaturii actualului președintele al SUA, Joe Biden, arată un avan pentru vicepreședinta SUA. Kamala Harris, care nu a fost nominalizată...
Trump se simte deja încolțit de Kamala Harris: "Cea mai mare încălcare a regulilor unei campanii din istoria Americii"
Trump se simte deja încolțit de Kamala Harris: "Cea mai mare încălcare a regulilor unei campanii din istoria Americii"
Campania candidatului republican la preşedinţie Donald Trump a depus marţi o plângere la Comisia Electorală Federală (FEC), susţinând că vicepreşedintele american Kamala Harris nu poate...
#Volodimir Zelenski, #alegeri SUA, #Donald Trump , #alegeri SUA
  1. Un spital din România, obligat să plătească daune uriașe după ce o fetiță de 1 an și jumătate s-a infectat cu o bacterie: ”Viața copilului a fost în pericol”
  2. Doi copii au sunat la Poliție ca să facă o farsă. Ce amendă a primit mama minorilor
  3. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  4. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir
  5. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior
  6. Român denunțat de un primar din Italia, după ce a lăsat gunoiul pe o zonă verde. „Este corect să se ia măsuri penale”
  7. Avertizare pentru șoferii care circulă pe Autostrada Transilvania. Carosabilul, acoperit de apă
  8. Tragedie evitată în ultimul moment, în Capitală. O cisternă înaltă, plină cu combustibil, oprită înainte să intre în Pasajul Unirii VIDEO
  9. Momentul tragediei din Deltă. Copilul de 3 ani se îneacă în piscina hotelului după ce rămâne nesupravegheat câteva secunde VIDEO
  10. Rușii acuză SUA că intensifică tensiunile în regiunea Arctica. Care sunt implicațiile Chinei în regiune