Statele Unite au negociat cu Ucraina o încetare a focului și reiau imediat asistența cu informații pentru Kiev. SUA trebuie acum să convingă Rusia, spune președintele Zelenski, pe care Trump îl cheamă iar la Casa Albă.
Ucraina a acceptat oferta de încetare a focului pentru 30 de zile propusă de Statele Unite, a anunța șeful diplomației de la Washington, Marco Rubio, la capătul discuțiilor de la Jeddah, din Arabia Saudită cu delegația Kievului. În schimb, SUA vor restabili imediat partajarea informațiilor și "asistența în materie de securitate" pentru Ucraina.
Propunerea vizează ”o încetare a focului” și intrarea ”în negocieri pentru a pune capăt acestui conflict într-un mod durabil și sustenabil”. Detaliile trec peste ideea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a obține o încetare a focului în aer și pe mare, a subliniat secretarul de stat Rubio.
"Mingea este acum pe terenul Rusiei", a precizat șeful Departamentului de Stat, completând că, dacă Moscova nu va fi de acord cu termenii propuși după runda de la Jeddah, ”vom ști, din păcate, unde se află impedimentul”.
Trump: ”Sper că și Putin va fi de acord”
Cu puțin timp după anunțul de la Jeddah, președintele american Donald Trump le-a spus reporterilor că ar fi deschis să-l invite pe Zelenski înapoi la Casa Albă. "Ucraina. Încetarea focului. Tocmai s-a convenit. Ucraina a acceptat. Sper că președintele Putin va accepta și el”. Trump a vorbit despre o ”diferență foarte mare” între situația actuală și ziua în care a avut schimbul agresiv de replici cu Zelenski în Biroul Oval.
Protejarea intereselor Kievului este ”cel mai important lucru” iar ”pacea justă” este ”cheia”, a scris pe rețeaua X, după încheierea discuțiilor, Andrii Iermak, consilierul principal al președintelui ucrainean și coordonator al delegației Kievului, mulțumind oficialilor americani și saudiți pentru o ”întâlnire constructivă”.
Ambele părți trebuie să facă ”lucruri dificile”
Discuțiile dintre cele două părți au avut loc într-una din sălile de conferințe ale hotelului Ritz Carlton din orașul saudit Jeddah. Iermak, șeful cancelariei lui Zelenski, a fost însoțit de ministrul de Externe, Andrii Sibiha, și de cel al Apărării, Rustem Umerov. Alături de șeful Departamentului de Stat Rubio s-a aflat consilierul pentru securitate națională Michael Waltz.
Washingtonul a încercat să convingă autoritățile ucrainene să accepte negocieri rapide de pace cu Moscova și să fie dispuse la concesii semnificative. Înaintea negocierilor de astăzi, Iermak spunea că mizează pe leadershipul american și pe sprijinul european în găsirea unei păci cu Rusia. După trei ani de război, afirmase emisarul Kievului, un armistițiu părea mai aproape ca oricând.
Marco Rubio le spusese luni reporterilor că cel mai important rezultat al discuțiilor ”ar fi convingerea fermă că Ucraina este pregătită să facă lucruri dificile, așa cum și rușii vor trebui să facă lucruri dificile, pentru a pune capăt acestui conflict sau măcar pentru a-l opri într-un fel”.
Acordul privind mineralele nu a făcut obiectul negocierilor din capitala saudită. Este treaba ministerelor de Finanțe din cele două țări, a precizat Rubio.
Zelenski: ”Depinde de SUA” dacă Rusia va accepta
Președintele Zelenski, aflat și el în Arabia Saudită, nu a participat la negocieri, dar s-a întâlnit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman.
Zelenski i-a mulțumit însă, într-un mesaj video, lui Trump pentru ”constructivitatea conversației echipelor noastre”, a confirmat poziția negociatorilor ucraineni și a apreciat că acum ”depinde de Statele Unite” să convingă Rusia să accepte acordul. "Rusia trebuie să-și arate fie disponibilitatea de a opri războiul, fie dorința de a-l continua".
Absența lui Zelenski și a lui Trump de la negocierile desfășurate la Jeddah constituie o șansă pentru ”a elimina tonul negativ” care a dominat vizita liderului ucrainean la Casa Albă, a comentat pentru știrile televiziunii publice germane ARD consultantul politic și militar Nico Lange.
Rubio a anunțat în această seară că le va duce rușilor înțelegerea convenită cu Ucraina. Și Steve Witkoff, trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, urmează să călătorească la Moscova pentru discuții pe aceeași temă, la sfârșitul acestei săptămâni, potrivit CBS News.
Europenii trebuie să vină la masa discuțiilor
Prima reacție europeană a venit de la premierul polonez Donald Tusk care a postat pe X mesajul "Se pare că americanii și ucrainenii au făcut un pas important spre pace. Europa este pregătită să contribuie la atingerea unei păci drepte și durabile”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că blocul comunitar salută vestea, ”o evoluție pozitivă care poate fi un pas către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina”. Președintele Consiliului Uniunii, António Costa, a transmis și el că ”UE este pregătită să își joace pe deplin rolul, împreună cu partenerii săi, în viitoarele negocieri de pace”, iar liderul Lituaniei, Gitanas Nausėda, arată că ”Ucraina și-a arătat din nou disponibilitatea de a căuta o pace justă și durabilă” iar Rusia ”trebuie să răspundă”.
Un mesaj a venit și de la București: ”Salut și susțin ideea armistițiului de 30 de zile (...) Sper să fie primul pas decisiv spre încetarea războiului din Ucraina, pentru că asta este ceea ce își doresc toți românii”, a scris pe Facebook premierul Marcel Ciolacu.
Delegația ucraineană a transmis astăzi partenerilor americani de discuții că se așteaptă ca la masa negocierilor să fie invitați și europenii.
Macron a primit ”coaliția celor dispuși” să ajute Ucraina
Între timp, șefii militari din 36 de țări din UE și NATO, inclusiv Marea Britanie și Turcia, s-au reunit la Paris, sub patronajul președintelui francez Emmanuel Macron. Șefii de stat major au fost chemați să contribuie la bazele unui plan de colaborare pentru o ”coaliție a celor dispuși” să sprijine Ucraina.
Discuția din spatele ușilor închise de la Paris a vizat detalii legate de structura viitoare a armatei ucrainene, considerată ”prima garanție” de securitate a țării. Parisul și Londra au în vizor însă și posibilitatea trimiterii unor forțe de garantare a păcii iar acest subiect s-a aflat pe agenda militarilor primiți la Palatul Elysee. Acestea ar fi staționate în orașe îndepărtate de linia frontului - la Kiev, Odesa sau Lvov - și ar putea avea misiunea de a supraveghea o zonă de securitate aeriană și maritimă.
Patru miniștri ai Apărării se vor afla mâine la Paris la invitația omologului francez. Reprezentanții NATO și UE vor fi și ei acolo și, împreună cu oaspeții din Germania, Marea Britanie, Italia și Polonia. Ei vor discuta, prin videoconferință, și cu colegul lor ucrainean.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.