Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev

Autor: Dan Stan
Duminica, 01 Decembrie 2024, ora 18:37
7445 citiri
Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev
Volodimir Zelenski si Kaja Kallas FOTO Președinția Ucrainei

Volodimir Zelenski a făcut planul de pace, în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia. Liderul de la Kiev susține că negocierile cu Vladimir Putin vor începe abia după ce vor fi îndeplinite câteva condiții, de statul agresor.

Pentru a se pune la masă, la negocieri cu Putin, Zelenski susține că trebuie să i se asigure câteva aspecte deosebit de importante:

- Ucraina să primească mai multe arme, pentru a se putea apăra;

- Ucraina să primească garanții de securitate din partea NATO;

- Ucraina să primească invitația de a adera la NATO.

Președintele de la Kiev a făcut aceste declarații în urma unei întâlniri cu Kaja Kallas, noua șefă a diplomației europene și cu Antonio Costa, noul președinte al Consiliului European. Cei doi oficiali de la nivelul UE au efectuat o vizită simbolică la Kiev, prin care au afirmat sprijinul pentru cauza lui Zelenski.

Cum au decurs discuțiile din Zelenski și oficialii UE, despre pace

Această vizită a avut loc într-un moment în care tensiunile sunt maxime între Moscova şi Occident, după loviturile Ucrainei cu rachete americane şi britanice pe teritoriul Rusiei şi tragerea unei rachete hipersonice experimentale de către Rusia, care a şi ameninţat nuclear.

Pe măsură ce apelurile de a începe negocierile cu Moscova devin tot mai presante, inclusiv din partea aliaţilor Kievului, preşedintele Zelenski a asigurat că ţara sa are nevoie de „arme, inclusiv un număr bun sau suficient de arme cu rază lungă de acţiune, de diferite tipuri".

A menţionat, de asemenea, necesitatea „unui pas înainte cu NATO". „Invitarea Ucrainei de a adera la NATO este necesară pentru supravieţuirea noastră", a susţinut liderul de la Kiev, în timp ce Moscova afirmă că a lansat invazia pentru a împiedica o apropiere între Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică.

„Numai când vom avea toate aceste elemente şi vom fi puternici, va trebui să stabilim (...) agenda întâlnirii cu asasinii", a spus Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că vizita sa la Kiev este „un mesaj clar". „Suntem alături de Ucraina şi continuăm să îi oferim tot sprijinul nostru", le-a declarat el jurnaliştilor.

Noua echipă de la conducerea Uniunii Europene este dornică să arate un sprijin puternic pentru Ucraina într-un moment în care forţele sale se retrag pe front, iar sosirea iminentă la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump stârneşte temeri privind o încetare a ajutorului american pentru Kiev.

Semn al acestor dificultăţi, armata rusă a afirmat astăzi, 1 decembrie, capturarea a două noi sate din estul Ucrainei, Illinka şi Petrivka, într-o regiune în care progresele sale s-au accelerat la un nivel nemaivăzut încă din primele săptămâni ale războiului.

Ucraina a fost, de asemenea, în ultimele săptămâni, ţinta unor mai multe valuri de atacuri ce vizează infrastructura sa energetică, care au provocat întreruperi masive de curent pe măsură ce iarna se apropie.

„Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă, dar este clar că are, de asemenea, un cost foarte mare pentru Rusia", a asigurat Kaja Kallas, fost prim-ministru al Estoniei, cunoscută pentru a fi susţinătoarea unei linii dure împotriva Moscovei.

Vineri, preşedintele Zelenski a cerut NATO să ofere protecţie regiunilor Ucrainei încă controlate de Kiev şi a lăsat să se înţeleagă că atunci va fi gata să renunţe pentru moment la încercarea de a recupera teritoriile ocupate de Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin cere ca Ucraina să cedeze patru regiuni din sud şi est pe care Rusia le ocupă parţial, pe lângă Peninsula Crimeea, anexată în 2014, şi să renunţă la aderarea la NATO.

Kaja Kallas a afirmat, la rândul ei, că "cea mai puternică garanţie a securităţii este apartenenţa la NATO".

Diplomaţii occidentali susţin însă că există puţine şanse ca Alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru în curând, având în vedere opoziţia unui număr mare de ţări care se tem să fie atrase într-un război direct cu Rusia.

În opinia doamnei Kallas, UE nu ar trebui să „exclude nimic" în ceea ce priveşte trimiterea de trupe europene pe teritoriul ucrainean pentru a contribui la aplicarea unei posibile încetări a focului, o altă măsură ce implică riscul unui conflict direct cu Rusia.

„Ar trebui să menţinem ambiguitatea strategică pe acest subiect", a argumentat ea.

Preşedintele Zelenski a estimat că „jumătate dintre aliaţi şi-ar înceta sprijinul" dacă Kievul ar face o astfel de cerere.

UE va continua să încerce să plaseze Kievul într-o poziţie „puternică" în cazul unor negocieri cu Moscova, a explicat Kallas. Cu toate acestea, ea a recunoscut că devine "din ce în ce mai dificil" pentru cele 27 de state membre să convină asupra unor noi modalităţi de a spori sprijinul pentru Ucraina.

Pe teren, atacurile ruseşti au continuat duminică. La Herson, în sudul Ucrainei, trei persoane au murit şi 11 au fost rănite în explozia unui microbuz, potrivit autorităţilor locale.

Tiraspolul vrea să atragă Chișinăul într-o nouă schemă
Tiraspolul vrea să atragă Chișinăul într-o nouă schemă
Administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol forțează un nou refuz al Chișinăului în problema asigurării cu gaze a regiunii transnistrene prin scheme tenebre. O analiză semnată de...
Zelenski dezvăluie ce ultimatum i-a dat Putin, în primele zile ale războiului. Președintele rus voia să-și pună o rudă prin alianță drept lider la Kiev. „Le-am zis să se ducă naibii”
Zelenski dezvăluie ce ultimatum i-a dat Putin, în primele zile ale războiului. Președintele rus voia să-și pună o rudă prin alianță drept lider la Kiev. „Le-am zis să se ducă naibii”
Volodimir Zelenski a confirmat, pentru prima dată, ce i-au cerut rușii, la începutul războiului, ca să oprească atacul și să facă pace. Unele dintre solicitări le-au spus public liderii...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #Rusia, #razboi , #pace ucraina
  1. Ministrul Mediului confirmă primele speciale de pensionare de la Romsilva: Sunt persoane care au încasat 500.000 de lei
  2. Miliardarul american care îl înfruntă pe Donald Trump: va plăti din propriul buzunar contribuțiile SUA către ONU, după retragerea din Acordul de la Paris
  3. Peste 2.500 de soldați britanici aduși de NATO în România. Care este motivul pentru care se alătură forțelor naționale și ale celorlalte state aliate
  4. Trump interzice arborarea steagurilor LGBT și Black Lives Matter în Departamentul de Stat și la ambasadele din întreaga lume
  5. Un nou incendiu care se extinde a izbucnit într-o altă zonă a Los Angelesului. Autoritățile au trecut rapid la evacuarea locuitorilor
  6. Donald Trump intensifică prigoana împotriva imigranților. Pedeapsa capitală pentru cei care au comis crime și închisoare pentru americanii care se opun
  7. În război, tehnologia de luptă se schimbă mai repede decât contractele de apărare, spune un comandant ucrainean
  8. Lucrările la primul tunel pentru nave din lume vor începe anul acesta. Un mega-proiect de 260 milioane de lire, pentru a evita apele periculoase și a străbate munții
  9. Revenirea lui Trump la Casa Albă dă curaj minerilor: „Luptăm pentru independența energetică a României!". Planul angajaților din subteran
  10. Atenție la țepe! Avertismentul unei românce: “Persoanele s-au prezentat cu nume, prenume, funcție, număr de legitimație și de cerere internă”