Cum explică Volodimir Zelenski distrugerea barajului Kakhovka de către ruși: „Și-au dat seama că va trebui să fugă și din Crimeea”

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 07:10
5809 citiri
Cum explică Volodimir Zelenski distrugerea barajului Kakhovka de către ruși: „Și-au dat seama că va trebui să fugă și din Crimeea”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski FOTO Hepta

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că dezastrul de la centrala hidroelectrică Kakhovka cauzat de teroriştii ruşi nu va opri Ucraina şi pe ucraineni. ”Noi tot ne vom elibera pământul”, a afirmat el. Zelenski a susţinut că faptul că Rusia a distrus intenţionat acumularea de la Kakhovka, ”care este de o importanţă critică, în special pentru asigurarea apei în Crimeea, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat seama deja că va trebui să fugă şi din Crimeea”.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis marţi seară, că ziua care a început cu o şedinţă de urgenţă a Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare a continuat cu una a Statului Major şi se aşteaptă o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

„Dezastrul de la centrala hidroelectrică Kakhovka cauzat de teroriştii ruşi nu va opri Ucraina şi pe ucraineni. Noi tot ne vom elibera pământul. Şi fiecare act de terorism rusesc creşte doar valoarea daunelor pe care Rusia le va plăti pentru faptele sale, nu şi şansele ca ocupanţii să rămână pe pământul nostru”, a declarat el.

Preşedintele ucrainean s-a arătat recunoscător salvatorilor, militarilor, reprezentanţilor comunităţilor locale care ajută oamenii din reginiunile din sud, inundate în urma ”atacului terorist rusesc”.

El a adăugat că Guvernul face totul pentru a salva oamenii şi să asigure apa potabilă celor care o primeau din lacul de la Kakhovka. El s-a referit la Krivoi Rog şi întreaga regiune Dnipropetrovsk, la regiunile Herson, Mykolaiv şi Zaporojie, spunând că, ”oricât ar fi de greu, trebuie să ajutăm oamenii”.

Zelenski a mulţumit, de asemenea, celor care evacuează oamenii din oraşele şi satele inundate.

„Lumea întreagă va auzi despre această crimă de război a ruşilor, această crimă de ecocid (dezastru ecologic). Distrugerea intenţionată a barajului şi a altor facilităţi ale hidrocentralei de către ocupanţii ruşi reprezintă o bombă de distrugere în masă în ceea ce priveşte mediul. De dragul propriei siguranţe, lumea ar trebui să arate acum că Rusia nu va scăpa cu o astfel de teroare. Şi sunt recunoscător tuturor liderilor şi statelor, tuturor naţiunilor şi organizaţiilor internaţionale care au sprijinit Ucraina şi sunt gata să ajute poporul nostru şi eforturile de dez-ocupare. Procurorul general a apelat deja la Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru a implica justiţia internaţională în investigaţia exploziei de la baraj”, a arătat el.

Volodimir Zelenski a menţionat că a discutat cu şeful AIEA, Rafael Grossi, în special despre ceea ce s-a întâmplat la acumularea de la Kakhovka şi situaţia generală de la centrala nucleară de la Zaporojie, spunând că acesta va face o nouă vizită în Ucraina.

”Doar eliberarea completă a pământului ucrainean de ocupanţii ruşi va garanta că astfel de acte de terorism nu se vor mai întâmpla. Rusia foloseşte orice pentru teroare – orice obiect. Statul terorist trebuie să piardă”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că se va găsi o modalitate de a restabili viaţa normală după expulzarea ”rusciştilor (cuvânt rezultat din contopirea termenilor ”rus” şi ”fascist”), spunând că acest lucru se aplică pentru toate regiunile – de la Herson la Dnipropetrovsk, de la Mykolaiv la Crimeea.

”Faptul că Rusia a distrus intenţionat acumularea de la Kakhovka, care este de o importanţă critică, în special pentru asigurarea apei în Crimeea, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat seama deja că va trebui să fugă şi din Crimeea. Ei bine, Ucraina va recâştiga tot ce îi aparţine. Şi va face Rusia să plătească pentru ce a făcut”, a arătat el.

Zelenski şi-a încheiat mesajul mulţumindu-le luptătorilor din direcţia Bakhmut.

Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni Occidentul că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al...
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #Rusia, #baraj , #stiri Volodimir Zelenski