Volodimir Zelenski, la 290 de zile de război în Ucraina: „Trebuie să repunem drapelul în toate orașele”

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 08:39
2755 citiri
Volodimir Zelenski, la 290 de zile de război în Ucraina: „Trebuie să repunem drapelul în toate orașele”
Mesajul președintelui ucrainean la 290 de zile de debutul „operațiunii speciale” a lui Vladimir Putin. FOTO: Facebook/Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski afirmă că una dintre misiunile principale ale statului său este de a implica lumea în implementarea concretă a „formulei pentru pace”. Președintele ucrainean a trecut în revistă, la 290 de zile de război în Ucraina, situația de pe front și a cerut „responsabilizarea reală a statului terorist”, adică Rusia.

„Trebuie să repunem drapelul ucrainean în toate oraşele şi comunităţile din Ucraina, trebuie să ne asigurăm de responsabilizarea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să garantăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după sfârşitul acestui război”, a transmis Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că a discutat cu premierul britanic Rishi Sunak, pentru a se coordona înainte de summit-ul G7 de săptămâna viitoare.

„Situaţia de pe linia frontului rămâne foarte dificilă în zonele cheie din Donbas – Bakhmut, Soledar, Mariinka, Kreminna… De mult timp, nu a mai rămas niciun loc de trăit pe pământul acestor regiuni care să nu fie avariat de bombardamente şi foc. Ocupanţii au distrus Bakhmut, un alt oraş din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine arse”, a susţinut el.

El le-a mulţumit soldaţilor şi comandanţilor care menţin linia frontului şi resping atacurile.

Zelenski a menţionat că vineri a avut loc, la Kiev, o conferinţă care a continuat evenimentele din ţară şi din Europa în cadrul cărora se caută soluţii pentru justiţie, pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere şi pentru a fi găsite modalităţi de eliberarea a oamenilor aflaţi în captivitate la ruşi.

Zece puncte ale formulei pentru pace în Ucraina

El a spus că a simţit sprijin din partea organizaţiilor şi instituţiilor de drepturile omului, menţionând că speră să anunţe detalii concrete în viitorul apropiat

De asemenea, el a afirmat că a discutat cu premierul britanic despre rezultatele vizitei Primei Doamne a Ucrainei la Londra.

„În numele ţării noastre, Olena a propus ca Regatul Unit să preia iniţiativa în chestiunea justiţiei – în crearea unui tribunal special pentru a judeca crima agresiunii Rusiei. Acesta este unul dintre punctele formulei pentru pace ucrainene şi este foarte important să văd acum în comunicarea internaţională că liderii mondiali chiar au auzit propunerile de pace ucrainene. Vă amintesc că formula de pace constă în zece puncte – de la securitate nucleară la restabilirea integrităţii teritoriale a statului nostru, de la securitatea energetică la repatrierea tuturor prizonierilor de război şi a tuturor celor deportaţi în Rusia. Aceasta este acum una dintre misiunile principale ale statului nostru – să implicăm lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace”, a punctat Zelenski.

El a adăugat: „Fiecare zi de rezistenţă eroică a Forţelor noastre defensive şi a oamenilor noştri aduce mai aproape ziua când întreaga Ucraină va simţi în sfârşit victoria, victoria şi pacea. Reală, sigură”.

Zelenski a spus că a prezentat viziunea Ucrainei privind paşii spre pace la Forumul Mondial TRT de la Istanbul, insistând pe siguranţa alimentară.

Citește și:
Olaf Scholz dă asigurări că armele furnizate de occidentali Ucrainei nu vor fi folosite în atacuri asupra teritoriului rus. "Există un consens asupra acestui punct"
Olaf Scholz dă asigurări că armele furnizate de occidentali Ucrainei nu vor fi folosite în atacuri asupra teritoriului rus. "Există un consens asupra acestui punct"
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german...
Rusia și-au aruncat toate forțele în luptă pentru a încercui Bahmut. A lansat acțiuni ofensive puternice în direcția Liman
Rusia și-au aruncat toate forțele în luptă pentru a încercui Bahmut. A lansat acțiuni ofensive puternice în direcția Liman
Forțele de ocupație ruse și-au aruncat toate forțele de care dispune pentru încercuirea orașului strategic Bahmut, a declarat ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar. "Săptămâna...