Rușii care vor deveni „ținte speciale” ale armatei ucrainene. Avertismentul lui Volodimir Zelenski

Duminica, 14 August 2022, ora 17:50
5628 citiri
Rușii care vor deveni „ținte speciale” ale armatei ucrainene. Avertismentul lui Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/ Володимир Зеленський

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat duminică, 14 august, soldaţii ruşi care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere că vor deveni o "ţintă specială" pentru forţele ucrainene.

''Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră'', a declarat Zelenski într-un discurs sâmbătă seara.

Liderul ucrainean a reafirmat că el consideră că Rusia foloseşte centrala ca şantaj nuclear, dar nu a dat detalii.

Trupele ruse au capturat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei la începutul războiului, dar aceasta este încă administrată de tehnicieni ucraineni.

Pe fondul temerilor legate de o catastrofă nucleară din cauza reluării bombardamentelor din ultimele zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru bombardamente.

Forţele ucrainene care controlează oraşele de pe malul opus faţă de cel pe care se află centrala au fost supuse unui bombardament intens din partea ruşilor.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a acuzat Rusia că ''a lovit partea centralei nucleare unde este generată energia care alimentează sudul Ucrainei''. ''Scopul este de a ne deconecta de la (centrală) şi de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru'', a scris Podoliak pe Twitter.

Vladimir Rogov, membru de rang înalt al administraţiei civil-militare a provinciei Zaporojie, numit de Rusia, a scris pe Telegram că forţele ucrainene au bombardat centrala.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru nuclear dacă nu se opreşte lupta. Experţii nucleari se tem că atacurile ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele.

În timp ce luptele nu încetează, nave de marfă continuă să părăsească Ucraina, ca parte a unui acord negociat de ONU şi Turcia la sfârşitul lunii iulie, menit parţial să atenueze criza alimentară mondială.

Secție de vot din regiunea Zaporojie, controlată de ruși, atacată cu drone
Secție de vot din regiunea Zaporojie, controlată de ruși, atacată cu drone
Două drone ucrainene au lovit, duminică, o secţie de votare în partea din regiunea ucraineană Zaporijjie controlată de forţele ruse, a declarat Vladimir Rogov, un oficial instalat de Moscova...
”O lovitură foarte josnică a acestor nemernici”. Zelenski reacționează la atacul rușilor de la Odesa. Numărul morților este în creștere
”O lovitură foarte josnică a acestor nemernici”. Zelenski reacționează la atacul rușilor de la Odesa. Numărul morților este în creștere
Operațiunile de salvare continuă la Odesa după atacul terorist al rușilor de astăzi, 15 martie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat într-un discurs că forțele armate...
#Volodimir Zelenski, #zaporojie, #soldati rusi, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina