Volodimir Zelenski, vizitat la Kiev de președintele CIO. Câți sportivi și antrenori ucraineni au murit în război

Luni, 04 Iulie 2022, ora 10:11
1720 citiri
Volodimir Zelenski, vizitat la Kiev de președintele CIO. Câți sportivi și antrenori ucraineni au murit în război
Zelenski, alături de Thomas Bach

Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, s-a întâlnit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, informează president.gov.ua.

“Peste 100.000 de sportivi ucraineni nu au posibilitatea de a se antrena. Sute de facilităţi sportive au fost distruse: acestea sunt atât infrastructuri mari, cât şi facilităţi din şcoli, universităţi şi cluburi”, a spus Zelenski.

El a menţionat că mulţi sportivi ucraineni s-au alăturat forţelor armate pentru a-şi apăra ţara. Până acum, au murit în ostilităţi 89 de sportivi şi antrenori, iar 13 au fost capturaţi de ruşi.

Zelenski i-a mulţumit lui Bach pentru decizia de alocare a unui nou pachet de susţinere pentru olimpicii ucraineni.

În timpul întâlnirii de la Kiev, Volodimir Zelenski şi Thomas Bach au discutat şi despre refacerea infrastructurii sportive în Ucraina, dar şi despre faptul că trebuie ca în continuare reprezentanţii Rusiei să fie împiedicaţi să participe la competiţii internaţionale.

“Nu se poate permite ca un stat terorist să folosească sportul pentru a-şi promova interesele politice şi propaganda. Îi sunt recunoscător domnului preşedinte pentru poziţia sa cu privire la suspendarea sportivilor ruşi şi belaruşi din competiţiile oficiale sub egida CIO. În timp ce Rusia încearcă să distrugă poporul ucrainean şi să cucerească alte ţări europene, reprezentanţii săi nu au ce căuta în comunitatea sportivă mondială”, a afirmat Volodimir Zelenski.

La rândul său, Thomas Bach a spus că poziţia sa este neschimbată cu privire la recomandarea către federaţiile internaţionale de a nu invita sportivi din Rusia şi din Belarus la competiţiile internaţionale.

Zelenski a amintit de intenţia Ucrainei de a candida pentru găzduirea unei ediţii a Jocurilor Olimpice într-o “Ucraină în pace, liberă şi reconstruită”.

Bach s-a declarat impresionat de intenţia ucrainenilor de a găzdui JO de iarnă şi l-a asigurat pe Zelenski că “uşa rămâne deschisă pentru Ucraina în această privinţă”.

Thomas Bach a mai menţionat că a făcut deplasarea la Kiev în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, în special cu sportivii. “Nu sunt singuri, suntem alături de ei. Îi susţinem din toată inima”.

Potrivit COSR, împreună cu Vadim Guttsayt şi Serghei Bubka, Thomas Bach a vizitat una dintre bazele de antrenament ale sportivilor ucraineni parţial distrusă de rachetele ruseşti.

CIO a triplat fondul de sprijin creat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, acesta se ridică la 7,5 milioane de dolari. Potrivit lui Thomas Bach, face posibilă susţinerea a peste 3000 de membri ai mişcării olimpice ucrainene, sportivi olimpici din Ucraina sau a celor aflaţi în străinătate.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Kievul cere aliaților sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pentru a putea rezista atacurilor rusești
Kievul cere aliaților sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pentru a putea rezista atacurilor rusești
Mai multe atacuri ruseşti au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit aproximativ 30 miercuri, inclusiv în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să...
#Volodimir Zelenski, #razboi, #Thomas Back, #kiev, #vizita , #stiri din sport