Zelenski susține că rușii se pregătesc să arunce în aer un obiectiv strategic: „Ar însemna un dezastru pe scară largă”

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 07:09
5101 citiri
Zelenski susține că rușii se pregătesc să arunce în aer un obiectiv strategic: „Ar însemna un dezastru pe scară largă”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, din informaţiile pe care ucrainenii le au, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de teroriştii ruşi, iar toată lumea trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni un astfel de ”atac terorist”. ”Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă”, subliniază el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a participat la reuniunea Consiliului European, unde una dintre principalele teme a fost problema Ucrainei şi a securităţii energetice. El a arătat că a informat despre ”noii paşi terorişti” ai Rusiei şi nevoie de a se proteja faţă de această formă de terorism îndreptată împotriva sistemului energetic.

”Trupele ruseşti continuă să atace centralele noastre cu rachete şi drone. În final, astfel de răutăţi ruseşti vor da greş şi ele. Facem totul pentru a obţine sisteme de apărare anti-aeriană mai moderne şi mai eficiente şi sisteme de apărare împotriva rachetelor pentru Ucraina. Şi va veni o zi când vom anunţa: cerul ucrainean este complet protejat de rachetele ruseşti, dronele iraniene şi alţi purtători de rău”, a declarat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că Rusia a încercat să şantajeze Europa cu gazele şi petrolul, organizează sabotaje împotriva conductelor submarine de gaz şi a cablurilor esenţiale din Europa şi încearcă să îi facă pe oameni să îngheţe.

”Şi ce s-a întâmplat? Rusia doar şi-a pierdut greutatea pe piaţa europeană de energie, pe care o obţinuse din perioada lui Brejnev, şi va fi tratată, cu siguranţă, ca şi cel mai imprudent criminal internaţional. Asta va rămâne Moscovei pentru mult timp, chiar şi după acest conducător rus. Rusia încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei, să îi facă pe oamenii noştri să sufere şi mai mult, dar doar mobilizează comunitatea internaţională să ne ajute şi mai mult şi să pună şi mai multă presiune pe statul terorist. Şi toate cheltuielile noastre pentru protejarea centrelor enegetice şi pentru restaurarea infrastructurii noastre după atacurile teroriste ruse vor fi rambursate pe socoteala bunurilor ruseşti. Fiecare dintre terorişti va răspunde personal pentru ceea ce face. În faţa instanţei. Şi statul terorist va plăti pentru teroara lui. Cu izolarea, degradarea şi bunuri – atât de stat, cât şi entităţi cvasi-private legate de acest regim din Rusia”, a arătat el.

Zelenski a spus că i-a informat pe europeni, la reuniunea Consiliului European, despre următorul atac terorist pe care Rusia îl pregăteşte pentru centrala hidroelectrică Kahovka.

”Din informaţiile noastre, agregatele şi barajul de la hidrocentrala Kahovka au fost minate de teroriştii ruşi. Acum toată lumea trebuie să acţioneze cu putere şi rapid pentru a preveni un nou atac terorist rusesc. Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă. Desigur, înţelegem că ocupanţilor nu le pasă ce se întâmplă cu teritoriul Ucrainei. Prin acest atac terorist, ei pot distruge, printre altele, chiar şi posibilitatea de a asigura apă din fluviul Nipru pentru Crimeea.

În eventualitatea distrugerii barajului de la hidrocentrala Kahovka, Canalul Nord-Crimean va dispărea, pur şi simplu. Şi dacă Rusia pregăteşte un astfel de atac terorist, dacă ia în considerare în mod serios un astfel de scenariu, înseamnă că teroriştii îşi dau seama clar că nu vor putea păstra nu doar Hersonul, ci şi întreg sudul ţării noastre, inclusiv Crimeea.

Trebuie ca noi toţi – toţi europenii, toţi liderii mondiali, toate organizaţiile internaţionale – să arătăm clar statului terorist că un astfel de atac terorist asupra hidrocentralei Kahovka va însemna exact acelaşi lucru ca folosirea de arme de distrugere în masă. Consecinţele pentru Rusia ar trebui să fie corespunzătoare. Lumea trebuie să acţioneze preventiv. Acesta este un lucru-cheie acum. Principiul răspunsului preventiv la ameninţări de securitate ar trebui în sfârşit să devină unul dintre principiile de bază ale politicii internaţionale”, a subliniat Zelenski.

El a menţionat că a avut o discuţie telefonică, joi, cu preşedintele Germaniei, arătând că Germania a fost prima ţară care să ofere Ucrainei sistem de apărare anti-aerienă moderne IRIS-T.

De asemenea, Zelenski a discutat cu preşedintele Elveţiei, care a sosit la Kiev joi. ”Aceasta arată întregii lumi că Elveţia nu rămâne neutră din punct de vedere moral când un astfel de război terorist este dus împotriva Ucrainei şi a întregii Europe. Elveţia a susţinut pachetele de sancţiuni ale UE şi ne oferă ajutor umanitar”, a afirmat Zelenski, menţionând că s-a discutat despre reconstrucţia Ucrainei şi posibilitatea ca Elveţia să investească în dezvoltarea economiei şi infrastructurii din această ţară.

”Am discutat de asemenea despre compensaţii pentru pagubele cauzate Ucrainei de teroarea rusească. Sunt recunoscător că bunuri ruseşti în valoare de 6,5 miliarde de dolare au fost deja îngheţate. Această muncă trebuie să continue. Şi acesta este un lucru în privinţa căruia Elveţia nu trebuie să rămână neutră moral”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

El a arătat că situaţia pe front rămâne una dificilă.

”În special în Donbas – aceeaşi direcţie Bakhmut – şi în unele direcţii în sud. Dar ne păstrăm poziţiile. Ne apărăm pământul. Ne mişcăm încetul cu încetul, îndepărtând duşmanul. Şi vom asigura cu siguranţă victoria pentru Ucraina”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că a semnat noi decrete cu distincţii pentru 148 de apărători ai Ucrainei, menţionând în special pe cei din Bateria a7-a de artilerie autopropulsată anti-aeriană, care a asigurat protecţia în nordul ţării în timpul unui atac cu rachete al ruşilor şi a distrus o rachetă în districtul Vîşhorod al regiunii Kiev.

”Astăzi am doborât rachete şi drone iraniene. Din păcate, nu le doborâm pe toate. Sunt şi lovituri, sunt distrugeri. Dar vom face totul pentru a asigura protecţie completă pentru cerul nostru. Teroriştii pierd întotdeauna. Libertatea câştigă întotdeauna”, a subliniat Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #explozie, #baraj , #stiri Volodimir Zelenski