Zelenski, despre luptele crâncene de la Soledar: „Aproape că nu mai există viaţă. Mii de oameni de-ai lor au fost pierduţi”

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 07:08
5710 citiri
Zelenski, despre luptele crâncene de la Soledar: „Aproape că nu mai există viaţă. Mii de oameni de-ai lor au fost pierduţi”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski este încrezător că armata ucraineană va avea „foarte curând” armele şi echipamentele necesare pentru a recupera teritoriile cucerite de ruşi, dar subliniază că până atunci, rezistenţa pe care o opun luptătorii ucraineni în faţa atacurilor furibunde ale Rusiei în regiunea Donbas, şi mai ales la Soledar, unde „aproape că nu mai există viaţă”, permite Kievului să câştige timp.

„Bătălia pentru Donbas continuă. Şi, deşi invadatorii şi-au concentrat acum cele mai mari eforturi asupra Soledar, rezultatul acestei bătălii dificile şi lungi va fi eliberarea întregului nostru Donbas. Le mulţumesc tuturor luptătorilor noştri care ne apără Bahmutul şi dau dovadă de rezistenţă maximă!

Le mulţumesc tuturor luptătorilor din Soledar care rezistă la noile şi chiar mai durele atacuri ale ocupanţilor! Este extrem de dificil - aproape că nu mai există ziduri întregi... Datorită rezilienţei războinicilor noştri de acolo, din Soledar, am câştigat timp suplimentar şi putere suplimentară pentru Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski, în mesajul către compatrioţi transmis luni, la sfârşitul unei zile în care a decorat post-mortem 283 de ucraineni.

„Şi ce a vrut Rusia să câştige acolo? Totul este complet distrus, aproape că nu mai există viaţă. Şi mii de oameni de-ai lor au fost pierduţi: întregul teren de lângă Soledar este acoperit de cadavrele ocupanţilor şi de cicatricele loviturilor. Aşa arată nebunia”, a subliniat Zelenski.

„Le mulţumesc tuturor apărătorilor noştri pentru fiecare pas înainte în alte zone de pe linia frontului, pentru avansarea treptată - foarte atentă, calculată şi, prin urmare, absolut fiabilă”, a adăugat el.

El a menţionat că au fost lovituri ruseşti şi asupra oraşelor Herson şi Oceakiv, a oraşelor din regiunile Doneţk şi Harkov şi împotriva comunităţilor de frontieră din regiunea Sumî.

Preşedintele a mai spus că Ucraina se străduieşte să integreze cât mai repede în sistemul său de apărare noile mijloace de luptă şi echipamente pe care le primeşte de la parteneri. „Facem totul pentru a ne asigura că între acordul privind sprijinul suplimentar şi aplicarea acestui sprijin pe câmpul de luptă este un interval de timp cât mai scurt”, a asigurat preşedintele.

„Lumea ştie că fiecare zi de prezenţă rusă pe teritoriul ucrainean înseamnă morţi, răniţi, durere şi suferinţă pentru oameni. Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie pentru a expulza teroriştii de pe teritoriul nostru şi pentru a ne proteja în mod fiabil poporul de orice planuri de escaladare rusească. Sunt sigur că luptătorii noştri vor avea aceste arme şi echipamente pe front. Foarte curând”, a punctat Zelenski.

În plan diplomatic, preşedintele a spus că a vorbit în cursul zilei cu premierul Republicii Cehe, cu preşedintele Sloveniei, cu prim-ministrul Portugaliei şi cu prim-ministrul Macedoniei de Nord.

„Am vorbit cu toţi aceştia despre creşterea sprijinului pentru apărarea statului nostru, despre necesitatea de a învinge agresiunea rusă în acest an şi despre implementarea tuturor elementelor formulei noastre de pace - de la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei până la pedepsirea teroriştilor pentru acţiunile lor. Vor fi veşti bune pentru statul nostru şi este foarte important să ajungem la un acord cu partenerii noştri chiar acum, în ajunul noii reuniuni de tip "Ramstein", şi pe fondul noilor crime brutale ale ocupanţilor”, a subliniat Zelenski.

El a menţionat că s-a întâlnit luni şi cu cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru planurile europene pentru energie verde. „O astfel de reînnoire este şi obiectivul nostru şi este un obiectiv de securitate. Energia modernă şi verde pentru Ucraina, utilizarea surselor de energie regenerabilă, va consolida în mod semnificativ rezistenţa noastră împotriva oricăror ambiţii agresive ale Rusiei care vizează sectorul nostru energetic şi al Europei”, a arătat liderul de la Kiev.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #Rusia, #razboi, #soledar , #stiri Volodimir Zelenski