Ucraina neagă că Rusia a pus stăpânire pe Bahmut. Zelenski: ”Momentan este doar în inimile noastre” UPDATE

Duminica, 21 Mai 2023, ora 10:29
5906 citiri
Ucraina neagă că Rusia a pus stăpânire pe Bahmut. Zelenski: ”Momentan este doar în inimile noastre” UPDATE
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Ucraina a declarat duminică că luptă în continuare pentru controlul oraşului din estul Bahmutului, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a spus mai devreme că oraşul a rămas ”doar în inimile noastre”, relatează Reuters.

UPDATE 12.25 Secretarul de presă al lui Zelenski a clarificat ulterior că liderul răspundea la o altă parte a întrebării. ”Întrebarea reporterului: Ruşii au spus că au luat Bahmutul”, a scris Sergii Nikiforov pe Facebook. ”Răspunsul preşedintelui: cred că nu”.

El a adăugat în ucraineană: ”În acest fel, preşedintele a negat capturarea lui Bakhmut”.

Rusia a susţinut sâmbătă că a capturat complet oraşul distrus din estul Ucrainei, ceea ce, dacă este adevărat, ar marca sfârşitul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din războiul de 15 luni.

”Este o tragedie”, a spus Zelenski. „Nu este nimic în acest loc”.

Atacul asupra oraşului în mare măsură distrus a fost condus de trupe din grupul de mercenari Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a declarat mai devreme în cursul zilei că trupele sale i-au împins în cele din urmă pe ucraineni din ultima zonă construită din interiorul oraşului.

Știre inițială

Întrebat duminică dacă Ucraina deţinea controlul asupra oraşului din estul Ucrainei, Zelenski a declarat: "Cred că nu".

Oraşul a fost distrus, a spus el. Liderul grupului paramilitar rus Wagner a declarat sâmbătă, într-o înregistrare video, că forţele sale au capturat oraşul - o afirmaţie pe care oficialii ucraineni au negat-o iniţial.

Analiştii spun că Bahmut are o valoare strategică redusă pentru Moscova, dar capturarea sa este o victorie simbolică pentru Rusia după cea mai lungă bătălie din războiul din Ucraina de până acum.

Oficialii occidentali estimează că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi la Bahmut, în timp ce armata ucraineană a plătit, de asemenea, un preţ greu.

Zelenski a fost întrebat despre Bakhmut la reuniunea naţiunilor G7 de la Hiroshima, unde s-a alăturat negocierilor cheie.

"Trebuie să înţelegeţi că nu există nimic" acolo, a spus el, potrivit agenţiei de presă AFP.

"Momentan, Bahmut este doar în inimile noastre", a spus el.

#Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina, #bahmut , #Razboi Ucraina