Zelenski cere armatei ruse eliberarea primarului din Melitopol: „Acțiunile lor vor echivala cu acțiunile teroriștilor ISIS”. Noi imagini cu răpirea edilului VIDEO

Sambata, 12 Martie 2022, ora 07:38
4910 citiri
Zelenski cere armatei ruse eliberarea primarului din Melitopol: „Acțiunile lor vor echivala cu acțiunile teroriștilor ISIS”. Noi imagini cu răpirea edilului VIDEO
Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj în care a vorbit despre rezistenţa armatei ucrainene. FOTO: Facebook / Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj în care a vorbit despre rezistenţa armatei ucrainene, despre curajul soldaţilor, dar şi despre pierderile inamicului. Zelenski a cerut eliberarea primarului din Melitopol, acuzând Rusia că acţiunle sale vor echivala cu ale teroriştilor ISIS.

Preşedintele s-a adresat direct militarilor ruşi cărora le-a transmis că se pot salva, dacă predau armele şi pleacă acasă. De asemenea, le-a transmis mamelor din Rusia să nu-şi trimită copiii la război într-o ţară străină.

„Oameni puternici, într-o ţară de oţel”, asta ar fi explicaţia pentru care Ucraina nu a putut fi capturată, după 16 zile de război, afirmă Zelenski, într-un nou mesaj video, postat pe Telegram. „Ieşiţi din Ucraina!”, le-a mai transmis el ruşilor.

Zelenski, după ce primarul din Melitopol a fost capturat

„Evident, acesta este un semn de slăbiciune din partea invadatorilor care nu au găsit niciun sprijin pe pământurile noastre, deşi au contat pe el (...) este clar pentru orice stat democratic din lume că un primar ales legitim este cu adevărat reprezentantul oamenilor (...) Rusia probabil îşi imaginează că un primar este un şef care poate fi uşor înlăturat şi nu înseamnă nimic. Dar aici este Ucraina, aici este Europa, o lume democratică, prin urmare, capturarea primarului din Melitopol, este o crimă nu dar faţă de o persoană, nu doar faţă de o comunitate anume sau faţă de Ucraina, ci şi faţă de democraţia însăşi”, a mai afirmat Zelenski.

„Acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS. Toată ţara a văzut că Melitopol nu s-a predat invadatorilor. (...) Ucraina cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol şi garantarea securităţii tuturor conducătorilor comunităţilor din întreaga ţară (...)”, a mai afirmat Zelenski.

Cordoane umanitare în regiunea Sumî, stabilite pentru sâmbătă dimineață

Acesta a afirmat, de asemenea, că trupele ruseşti au perturbat coridoarele umanitare, dar, cu toate acestea, 7.144 de oameni au fost salvaţi din mai multe oraşe, iar operaţiunea va continua în zilele următoare.

„Vom face totul pentru a aduce ajutor umanitar în oraşele din Ucraina”, a mai afirmat preşedintele, precizând că Mariupol rămâne sub control rusesc, fără posibilitate de ajutor umanitar deocamdată, dar încercările vor continua sâmbătă.

Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 09.00 (07.00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune.

Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00.

Câți soldați ruși ar fi murit de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina

Zelenski afirmă că peste 12.000 de militari ruşi au murit de la debutul războiului şi mult mai mulţi au fost răniţi.

„Nu i-am invitat pe niciunul dintre ei aici”, a transmis preşedintele, afirmând că militarii ruşi se pot încă salva, dacă predau armele şi pleacă.

Preşedintele ucrainean susţine că numărul militarilor capturaţi este atât de mare, încât nu mai poate fi gestionat de structurile pe care ţara le avea înainte de război.

Zelenski s-a adresat din nou mamelor din Rusia: „Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină. Nu credeţi promisiunile că vor fi trimişi doar undeva pentru exerciţii sau doar undeva în condiţii non-combat. Verificaţi unde este fiul dvs. Şi dacă ai chiar şi cea mai mică suspiciune că fiul tău ar putea fi trimis la războiul împotriva Ucrainei, acţionează imediat. Nu-ţi da fiul la moarte sau în robie. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război îngrozitor şi Ucraina nu vrea, dar se va apăra atât cât va fi necesar”, a mai afirmat Zelenski.

El a vorbit şi despre importanţa parteneriatelor, subliniind că Ucraina nu este singură în acest război.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Xi Jinping îl pune pe Putin în scaunul din spate: China îi dă o lovitură Rusiei de teama represaliilor SUA
Dacă anunțul privind prietenia ”fără limite” dintre Rusia și China a făcut valuri la vremea respectivă, iată că relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin capătă alte accente, iar...
Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă...
#Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina, #armata rusa, #coridoare umanitare , #Razboi Ucraina