Volodimir Zelenski, despre războiul cu Rusia: „A început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea”

Miercuri, 10 August 2022, ora 07:14
3648 citiri
Volodimir Zelenski, despre războiul cu Rusia: „A început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală.

”Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. Război. (...) Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a declarat Zelenski.

”Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a anunţat lansarea Platformei Crimeea - o platformă diplomatică cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeei. ”Platforma Crimeea va funcţiona şi anul acesta. Ne pregătim deja pentru acest summit”, a precizat el.

Preşedintele Ucrainei a susţinut că subiectul Crimeea există pe toate platformele internaţionale unde se discută războiul rusesc împotriva ţării sale.

”Istoria răspunsului global la ocuparea Crimeei de către Rusia, sau mai degrabă lipsa unui astfel de răspuns, este acum unul dintre cele mai bune argumente pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, consideră liderul de la Kiev.

Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni Occidentul că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al...
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Volodimir Zelenski, #Ucraina, #Crimeea, #Rusia, #razboi Rusia Ucraina , #stiri Volodimir Zelenski