Rachetele ruseşti au avariat o parte a centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de Rusia, dar nu a existat nicio scurgere de radiaţii, transmite BBC. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a creat o situaţie extrem de riscantă, acesta fiind un argument în favoarea impunerii de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse – de la Rosatom până la toate companiile şi persoanele asociate.
”Astăzi, ocupanţii au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa – au tras în CNE Zaporojie, de două ori într-o zi. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Şi orice bombardament al acestei unităţi este o crimă nesăbuită, un act de teroare. Rusia ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru însuşi faptul că a creat o ameninţare la adresa centralei nucleare. Şi acesta nu este doar un alt argument în favoarea recunoaşterii Rusiei ca stat sponsor al terorismului. Acesta este un argument în favoarea aplicării de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse – de la Rosatom până la toate companiile şi persoanele asociate. Aceasta este pur şi simplu o chestiune de siguranţă. Cel care creează ameninţări nucleare pentru alte naţiuni nu este cu siguranţă capabil să folosească tehnologiile nucleare în siguranţă”, a declarat Zelenski vineri seara, târziu.
Enerhoatom a anunţat că o unitate de azot-oxigen şi o linie electrică de înaltă tensiune au fost avariate la uzina Zaporojie - cea mai mare din Europa - din sudul Ucrainei.
Oficialii locali numiţi de ruşi au acuzat bombardanebte ucrainene.
Ucraina acuză, de asemenea, forţele ruse că au lansat rachete în zonele din regiune locuite de civili, folosind „tactici teroriste”.
„În fiecare dimineaţă ne trezim şi vedem că au lovit doar zone rezidenţiale”, a declarat un om de afaceri local pentru BBC.
BBC nu a putut verifica daunele raportate la centrala nucleară. Enerhoatom spune că au avut loc două runde de atacuri cu rachete ruseşti vineri, care i-au determinat pe operatorii centralei să deconecteze un reactor de la reţeaua electrică.
Enerhoatom a transmis că „există un risc de scurgeri de hidrogen şi de dispersare a particulelor radioactive”.
"Pericolul de incendiu este mare. În prezent nu există răniţi", au adăugat oficiali ai instituţiei.
Rusia a capturat uzina Zaporojie în martie, dar a păstrat angajaţii ucraineni. Rusia controlează fabrica şi zonele învecinate, aproape de teritoriul deţinut de ucraineni. Centrala este include şase reactoare cu apă sub presiune şi stochează deşeuri radioactive.
Oficialii occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la tacticile Rusiei în cazul centralei de la Zaporojie.