Zelenski: "Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare". Bilanțul victimelor în urma atacului din regiunea Doneţk

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 07:52
4791 citiri
Zelenski: "Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare". Bilanțul victimelor în urma atacului din regiunea Doneţk
Preşedintele Ucrainei susţine că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune FOTO captură video Facebook

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune, în special pentru a elimina posibilitatea ca ocupanţii să îşi plaseze lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi să distrugă oraşe ucrainene. Pe de altă parte, el anunţă sancţiuni pentru 185 de companii şi persoane care au ajutat Rusia să transporte echipament militar şi trupe.

Zelenski a afirmat, în mesajul video transmis sâmbătă seară, 28 ianuarie, că în urma atacului de la Kostiantinivka, regiunea Doneţk, unde ruşii au folosit rachete S-300, lovind patru clădiri rezidenţiale, s-au înregistrat 17 victime: 3 morţi şi 14 răniţi.

”Astfel de bombardamente sunt, din păcate, o realitate în fiecare zi pe teritoriul nostru, unde Armata Rusă ajunge cu astfel de rachete. Donbas, Harkov, sudul ţării. Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare pentru armata noastră. Aşa încât teroriştii să nu aibă sentimentul că vor scăpa nepedepsiţi. Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune, în special pentru a elimina această posibilitate a ocupanţilor de a-şi plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi a distruge oraşe ucrainene”, a explicat el.

El le-a mulţumit tuturor celor care ”înţeleg că nu pot exista tabuuri în livrarea de arme care să asigure protecţie împotriva terorii ruseşti”.

Zelenski a menţionat că va face totul pentru a obţine aceste rachete, în special ATACMS.

El a adăugat că a continuat ”maratonul sincerităţii”, pentru a face organizaţiile sportive să revină la adevăratele principii olimpice, spunând că le-a transmis o scrisoare şefilor federaţiilor sportive.

”Apelul este simplu şi cinstit – să se stabilească prin decizie a Comitetului Olimpic Internaţional, care din păcate vrea să deschidă sporturile influenţei şi propagandei statului terorist. Dacă atleţii ruşi participă la competiţiile internaţionale, va fi doar o chestiune de timp până vor începe să justifice agresiunea Rusiei şi folosirea simbolurilor terorii. Şi e doar o chesiune de timp până când Kremlinul va începe să folosească «flexibilitatea» fără principii a Comitetului Olimpic Internaţional pentru a spune că lumea este de acord să facă concesii agresorului”, a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a subliniat că a semnat un decret prin care se implementează o decizie privind sancţionarea unor entităţi legale şi persoane folosite de statul agresor pentru a transporta echipament militar şi soldaţi pe calea ferată.

”Sunt vizate 185 de companii şi persoane. Bunurile lor din Ucraina sunt blocate, iar proprietăţile disponibile vor fi folosite pentru apărarea noastră. Vom lucra pentru a ne asigura că astfel de blocaje vor fi aplicate şi de alte ţări”, a detaliat el.

Rusia lansează lovituri cu rachete folosind imagini din satelit furnizate de americani. Cum intră în posesia lor
Rusia lansează lovituri cu rachete folosind imagini din satelit furnizate de americani. Cum intră în posesia lor
Loviturile pe teritoriul Ucrainei sunt efectuate de ruși după țintirea cu ajutorul imaginilor din satelit realizate de companii americane, scrie The Atlantic, citând o sursă militară...
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
#Volodimir Zelenski, #razboi Rusia Ucraina, #rachete, #bilant victime, #atac, #donetk , #stiri Volodimir Zelenski