Orașul în care nu mai ai voie să îți vopsești casa în ce culoare vrei. Românii riscă amenzi usturătoare în caz contrar

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 13:18
7136 citiri
Orașul în care nu mai ai voie să îți vopsești casa în ce culoare vrei. Românii riscă amenzi usturătoare în caz contrar
Bărbat care vopsește o clădire FOTO Pixabay

Administraţia locală a aprobat un "Regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău" prin intermediul căruia va impune reguli în ceea ce priveşte zugrăvirea faţadelor clădirilor istorice şi de locuit, folosirea unor culori neadecvate urmând să aducă proprietarilor sancţiuni de până la 2.500 de lei.

În şedinţa Consiliului Local Municipal (CLM) a fost adoptat un proiect care îi va împiedica pe locatari sau pe proprietarii clădirilor istorice să aleagă orice fel de culoare atunci când se decid să efectueze lucrări de zugrăvire la nivelul faţadelor.

"În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic. Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate, cu încadrarea acestora în peisajul urban", se arată în documentul supus dezbaterii.

Regulamentul prevede o serie specifică de reguli atât pentru clădirile de locuit cât şi pentru cele istorice.

"În cazul clădirilor istorice...culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea faţadei, constructorul are obligaţia realizării probei de culoare...Pentru clădirile situate în cartierele Buzăului, altele decât cele istorice...În cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, se acceptă la zugrăvirea faţadelor doar culorile deschise, apropiate de cele naturale. Se interzice la zugrăvirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, închise. Este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal la zugrăvirea faţadelor... Adiţional, este permisă utilizarea şi a altor culori, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast/armonie cromatică. Aceste culori cumulate, nu vor depăşi 20 la sută din suprafaţa faţadei. Nuanţele de culori necontrastante se pot folosi pe clădirile aflate pe străzi înguste iar accentele cromatice mai intense se pot folosi pe clădirile din spaţii mai largi", prevede noul regulament.

În cazul clădirilor istorice, pentru faţade regulamentul prevede folosirea culorilor cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory, în timp ce pentru accente se pot folosi culorile lemon yellow, turquoise green, şi pale brown. Pentru blocurile de locuinţe se vor folosi culorile pebble grey, light grey, cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory şi ivory light, iar pentru accentuarea culorilor se pot folosi nuanţele de lemon yellow, blue green, turquoise green, iron grey, yellow grey, nut brown şi pale brown.

Pentru nerespectarea regulamentului cromatic, proprietarii pot fi sancţionaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei, având ca măsură complementară obligaţia de a reface faţada cu una dintre culorile aprobate.

Pericol la un liceu din Buzău. Elevii au fost evacuați din cauza unei fisuri la o țeavă de gaze
Pericol la un liceu din Buzău. Elevii au fost evacuați din cauza unei fisuri la o țeavă de gaze
În jur de 120 de elevi ai Liceului "Margareta Sterian" din municipiul Buzău au fost evacuaţi după ce un branşament dintr-o ţeavă de gaze s-a rupt, în urma unor lucrări de reabilitare a...
Efectele votanților tăcuți asupra alegerilor din 2024. Povestea nespusă din procentele AUR și ale Dianei Șoșoacă
Efectele votanților tăcuți asupra alegerilor din 2024. Povestea nespusă din procentele AUR și ale Dianei Șoșoacă
Odată cu apropierea maratonului de alegeri din 2024 apar aproape săptămânal și sondaje care arată cum AUR se luptă să ajungă la 20% în timp ce Diana Șoșoacă trece pragul de 5%. Deși...
#vopsire cladiri, #Buzau, #Amenzi, #culori , #stiri sociale