În contextul apropiatelor alegeri parlamentare și prezidențiale din România, interesul românilor din străinătate pentru vot pare să fie destul de scăzut. Dintr-un total de aproximativ 19 milioane de români cu drept de vot, aproape 960.000 au oficial domiciliul în străinătate.
Cu toate acestea, doar câteva mii dintre aceștia au trimis cereri pentru a vota fie la secții de votare, fie prin corespondență, la cinci luni de la startul înscrierilor pentru votul în străinătate, arată Gândul.ro
Procentul celor care s-au înscris online este infim raportat la numărul total de 959.781 de alegători cu domiciliul stabilit oficial în străinătate:
Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților
Cereri de vot la secție primite: 1.670 (0,17%)
Cereri de vot prin corespondență primite: 2.286 (0,23%)
Alegerea Președintelui României
Cereri de vot la secție primite: 1.470 (0,15%)
Cereri de vot prin corespondență primite: 2.454 (0,25%)
Analistul politic Radu Magdin, într-un comentariu pentru Gândul, a explicat ce ar putea mobiliza alegătorii din diaspora.
„Dacă miza va fi suficient de mare în turul doi – în sensul în care cei care au obținut în turul întâi, cât și la alegerile europarlamentare un scop bun, în speță, pe diaspora, în special AUR și Șoșoacă, dar și eventual dacă ajunge în turul doi Mircea Geoană – atunci acești factori ar putea determina diaspora, prin mobilizarea fie a acestor partide și electoratului, fie prin mobilizarea unui electorat nou pentru Mircea Geoană, ar putea determina o participare mai mare,” a estimat Magdin.
Totuși, el adaugă că „este greu de crezut că Mircea Geoană va reuși, la cum arată lucrurile în momentul de față, să treacă peste disciplina de partid PSD și PNL și să fie suficient de concludente în turul întâi voturile din diaspora astfel încât acesta să intre în turul doi. O situație similară este și pentru George Simion, având în vedere canibalizarea votului atât acasă, cât și în afară între el și Diana Șoșoacă.”
În ceea ce privește alegerile, conform legii, „în urma alegerilor prezidențiale, este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.”
Pentru românii din străinătate, „votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Vineri, votarea începe la ora locală 12:00 și se încheie la ora locală 21:00, iar sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.”
Pentru înregistrarea online, românii stabiliți în diaspora pot face acest lucru până cu 15 zile înainte de alegeri. Datele recente ale AEP arată că țările cu cele mai mari comunități de români cu domiciliul în străinătate sunt Republica Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Spania, Israel, Canada, Regatul Unit, Ungaria, Austria, Franța și Belgia. Alegătorii care doresc să voteze prin corespondență sau la secții de votare din străinătate trebuie să completeze formularul online disponibil pe portalul www.votstrainatate.ro, care necesită anexarea documentelor relevante.