Vouchere sociale blocate, după ce românii „vulnerabili” și-au cumpărat alcool și țigări. Ce riscă cei care nu respectă regulile

Miercuri, 17 August 2022, ora 17:39
7897 citiri
Vouchere sociale blocate, după ce românii „vulnerabili” și-au cumpărat alcool și țigări. Ce riscă cei care nu respectă regulile
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului FOTO Facebook / Marcel Boloș

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că sunt cazuri în care vouchere sociale oferite categoriilor vulnerabile au fost blocate după ce românii au cumpărat alcool sau tutun cu el, deși sunt destinate pentru alimente.

„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a spus Boloş, potrivit digi24.ro.

Ministrul spune că în prezent, beneficiarii care nu folosesc corect cardurile pot fi amendați de poliția locală.

„Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională. Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii”, a spus ministrul.

Ministrul susține că dacă fenomenul ia amploare cardurile ar putea fi retrase.

Peste 10.000 de carduri sociale au fost blocate pentru că oamenii au vrut să cumpere cu ele tutun și alcool, în loc de alimente, potrivit oficialului.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

”Iată că ne apropiem cu paşi repezi de finalizarea emiterii şi distriburii tuturor celor 2,5 milioane de carduri sociale. Astfel, românii care au nevoie de ajutor vor avea suportul electronic pe care primesc cei 1.000 de lei, acordaţi în patru tranşe pentru alimente şi mese calde. După cum puteţi observa în comunicările noastre săptămânale, toţi cei implicaţi sunt mobilizaţi exemplar pentru a urgenta finalizarea procesului, pentru care le aduc încă o dată mulţumiri”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, potrivit comunicatului citat.

Vouchere sociale sunt acordate pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanelor fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori
BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori
BAT demarează în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), luna aceasta, campania anuală "Alege Asumat un Comportament Comercial Curat". Această...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vouchere sociale, #carduri, #tutun, #alcool , #stiri sociale