Voucherele de vacanţă pentru bugetari au început să fie virate. După alimentarea cardurilor angajaților din învățământ, voucherele urmează să meargă către companiile miniere de stat. În cadrul CE Oltenia, suma totală de care vor beneficia minerii este de 3.000 de lei net, bani care urmează să fie virați în conturile angajaților în funcție de perioada în care au dorit să le intre pe carduri. Singurii angajați care nu primesc acest drept integral sunt cei care au contracte de muncă pe perioadă determinată.
Cei aproximativ 1.800 de oameni care se regăsesc în această situație nu vor primi decât jumătate din această sumă inițial, restul banilor urmând a le fi virați în conturi doar după ce vor avea contractele de muncă prelungite. La Complexul Energetic Oltenia își mai desfășoară activitatea circa 9.000 de angajați în prezent, relatează România TV.
În 2024, voucherele de vacanţă se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”. Cu toate că anul acesta valoarea voucherelor de vacanță a crescut a crescut la 1.600 de lei, spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.
„Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20% (10% impozit pe venit + 10% impozit sănătate – n.red). Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a precizat Cornelia Popa Stavri, potrivit sursei citate.
În 2023, valoarea voucherelor de vacanță a fost de 1.450 de lei, iar angajații care au primit aceste vouchere au plătit un impozit pe venit de 10%, adică 145 de lei, rămânând cu 1.305 lei. În 2024, valoarea voucherelor de vacanță pentru angajații din învățământ a fost majorată la 1.600 de lei, conform ordinului ministrului Educației nr. 4.440 din 15 mai 2024. Cu toate acestea, noile prevederi legale aplică atât un impozit pe venit de 10%, cât și o contribuție de asigurări sociale de sănătate de 10%, rezultând într-un total de 320 de lei deduși din valoarea voucherului. Astfel, angajații rămân cu 1.280 de lei, cu 25 de lei mai puțin decât în 2023.
Conform Legii 296/2023, din ianuarie 2024, s-a introdus contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru voucherele de vacanță. Modificările legislative stipulează că sumele reprezentând vouchere de vacanță sunt supuse impozitării și contribuțiilor sociale în luna în care sunt acordate. De asemenea, în cazul restituirii contravalorii voucherului, recalcularea impozitului și contribuției se face în luna următoare restituirii.