Peste 50% din populația Rusiei crede în vrăjitoare și blesteme: ”Astfel caută să își explice nenorocirile din viața lor” SONDAJ

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 09:24
1646 citiri
Peste 50% din populația Rusiei crede în vrăjitoare și blesteme: ”Astfel caută să își explice nenorocirile din viața lor” SONDAJ
Circa un miliard de oameni cred în vrăjitorie, la nivel global FOTO Unsplash

Un sondaj realizat în anul 2022, care a cuprins 95 de țări, a vrut să afle în ce măsură mai cred oamenii în vrăjitorie și blesteme, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Nu mai puțin de 56% din populația Rusiei crede în vrăjitorie, fiind țara cu cel mai ridicat procent, considerat peste medie. Ca termen de comparație, 16% dintre americani au astfel de credințe, pe când suedezii consideră că nu există așa ceva.

Un miliard de oameni din populația adultă, la nivel global, cred și în ziua de azi în vrăjitoare și în blesteme și se tem de "ochiul rău", scrie Live Science.

Studiul a fost condus de Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, D.C. Au fost chestionați oameni din 95 de țări și teritorii de pe cinci continente. Oamenii au avut de răspuns la întrebări legate de credința lor în magie, cum ar fi: „Crezi în ochiul rău?" sau ”Crezi că anumiți oameni pot arunca blesteme sau vrăji prin care ar provoca lucruri rele cuiva?".

56% dintre ruși cred în vrăjitorie

„Acest lucru este într-adevăr peste medie, deși departe de scorul maxim de 90 la sută. Motivele pentru care prevalența credințelor de vrăjitorie este atât de scăzută în Occident ajută și la explicarea de ce este ridicată în Rusia.

Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (...) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia) și astfel căută să își explice nenorocirile din viața lor și le atribuie unor puteri supranaturale precum vrăjitoria, a explicat profesorul Gershman, care a condus studiul.

De asemenea, oamenii săraci și cei religioși cred mai mult în vrăjitorie, conform rezultatelor studiului.

De exemplu, persoanele cu o situație economică „foarte bună” aveau doar 6% până la 7% mai puține șanse să creadă în vrăjitorie decât persoanele cu situații economice „foarte proaste”, și, deloc surprinzător, cei care erau religioși aveau tendința de a crede mai mult că unii oameni posedă puteri magice.

„În general, credințele religioase și de vrăjitorie, ambele centrate pe rolul cheie al puterilor supranaturale în viață, merg mână în mână”, au scris cercetătorii în studiu.

Citește și:
Premierul Netanyahu se gândește să trimită Ucrainei temutul sistem antiaerian Iron Dome
Premierul Netanyahu se gândește să trimită Ucrainei temutul sistem antiaerian Iron Dome
Premierul israelian a declarat că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina. Israelul a promis că va furniza Ucrainei un „sistem de avertizare” a atacurilor cu rachete și...
Moldova și contradicțiile ei
Moldova și contradicțiile ei
Se va împlini în curând un an de la invazia rusească în Ucraina și întrebarea este cât va mai dura? Se va sfârși războiul în 2023 și, dacă da, cum se va sfârși? Rușii au suferit...
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Am o intrebare pentru inevitabilii putinofili.
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Daca as fi in locul lor, si eu as crede in miracole :))))