Cod portocaliu de ploi torențiale în județul Constanța. Cum e vremea în minivacanță

Sambata, 13 August 2022, ora 18:04
2825 citiri
Cod portocaliu de ploi torențiale în județul Constanța. Cum e vremea în minivacanță

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting Cod portocaliu de averse torenţiale valabilă până la ora 18:00 în mai multe localităţi din judeţul Constanţa.

În Crucea, Saraiu, Horia, Vulturu, Nicolae Bălcescu, Mircea Vodă, Tortoman şi Siliştea se vor semnala averse torenţiale din care se vor acumula peste 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum șase ore.

Meteorologii prognozează pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria, o vreme în general instabilă, cu averse atât în regiunile montane, cât şi în zona Litoralului, dar şi în Capitală.

Conform datelor furnizate AGERPRES de către meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Marina Antonescu, în zona Litoralului, regimul termic va fi unul oscilant, cu episoade în care pot apărea averse şi intensificări temporare ale vântului, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare.

Astfel, în cursul după-amiezei de sâmbătă, 13 august, şi pe parcursul zilei de duminică, 14 august, vremea va fi în general închisă. Va ploua în reprize, iar temperaturile maxime vor oscila, în tot intervalul, între 27 şi 30 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 20 şi 22 de grade Celsius. De asemenea, apa mării va avea 24 - 26 de grade Celsius.

"În cursul zilei de vineri, vremea va fi însorită, dar începând de sâmbătă după-amiaza îşi vor face apariţia aversele, la fel şi în cursul zilei de duminică. Luni, în prima parte a zilei, la mare cerul va fi noros, cu şanse crescute de ploaie. În zona Litoralului, vântul se va domoli faţă de zilele trecute când am avut intensificări şi de 65 km/h", a precizat specialistul ANM.

În ceea ce priveşte prognoza pentru zona montană, estimările arată o vreme mai rece, cu înnorări şi ploi izolate, fenomene care se vor semnala începând de vineri. Totodată, sâmbătă şi duminică se vor semnala averse şi descărcări electrice în cea mai mare parte a regiunii montane.

"Aversele şi descărcările electrice vor fi pe parcursul întregii zile de duminică, dar şi luni. Valorile termice de peste zi se vor încadra, în general, între 15 şi 23 de grade Celsius, iar pe timpul nopţilor nu vor depăşi 12 grade Celsius. Deci, sunt puţine şanse să vedem soarele la munte, în următoarele trei zile. Înnorările vor apărea de vineri după-amiaza şi vom avea ploi, în primă fază izolate", a spus Antonescu.

În Bucureşti, weekendul prelungit începe cu vreme frumoasă, vineri, şi valori termice maxime de 32 - 33 de grade Celsius. Ulterior, sâmbătă după-amiaza, spre seară, există condiţii de apariţie a averselor, cu temperaturi de cel mult 31 de grade Celsius, la fel şi duminică.

"Pentru luni, de Sfânta Maria, în Capitală, vom avea maxime de 28 - 29 de grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vremea va fi, în general, plăcută, dar cerul va fi în mare parte înnorat şi vor fi ceva şanse de ploaie, în special către orele serii", a punctat reprezentanta ANM.

Litoralul rămâne destinaţia preferată a românilor în minivacanţa de Sfânta Maria, însă sunt şi turişti care aleg zone mai liniştite, aflate în natură, precum Delta Dunării, satele tradiţionale româneşti, staţiunile balneare sau cele montane.

Pachetele de 3-4 nopţi sunt cele mai căutate în această perioadă, indiferent de destinaţie, iar tur-operatorii au pregătit oferte pentru toate buzunarele, dar şi programe dedicate zilei de 15 august.

Pe litoralul românesc, tarifele pornesc de la aproximativ 250 de lei camera/noapte, la un hotel trei stele, dar pot ajunge şi 650 lei camera/noapte la unul de 5 stele. În Delta Dunării, la un hotel de 5 stele, românii pot plăti pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun în jur de 636 de euro/camera, într-o staţiune montană de pe Valea Prahovei, la o vilă de 4 stele, 1.177 de lei/camera dublă, în timp ce într-o staţiune balneară, la un hotel de 4 stele, turiştii pot scoate din buzunar uşor peste 2.000 de lei pentru 3 nopţi, cu demipensiune.

Litoralul bulgăresc este o altă destinaţie preferată de români în această perioadă, unde pachetele turistice pentru 3 nopţi de cazare pornesc de la 111 euro camera la un hotel de 3 stele, dar pot ajunge şi la 470 de euro camera la hoteluri de 3 şi 4 stele cu servicii all inclusive şi chiar aproape de 1.000 de euro la anumite hoteluri selecte.

Tur-operatorii susţin că pentru litoralul românesc şi cel bulgăresc există un grad de ocupare ridicat, cel puţin similar celui de anul trecut.

Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Temperaturile medii în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice. Cantităţile de...
Se face tot mai frig, plouă și suflă vântul. Zonele unde vremea pune cele mai mari probleme
Se face tot mai frig, plouă și suflă vântul. Zonele unde vremea pune cele mai mari probleme
Vremea se va răci luni, 22 aprilie. În cea mai mare parte a țării, valorile de temperatură se vor situa sub normele perioadei, anunță meteorologii. Va ploua în Maramureș și...
#vreme weekend, #minivacanta, #litoral, #meteo, #meteo litoral, #anm , #meteo