Temperaturi de vară la sfârșit de toamnă: 26 de grade Celsius. Cum ne influențează viața anomalia climatică

Luni, 31 Octombrie 2022, ora 23:01
1613 citiri
Temperaturi de vară la sfârșit de toamnă: 26 de grade Celsius. Cum ne influențează viața anomalia climatică
Noiembrie debutează cu temperaturi de 26 de grade Celsius FOTO: Unsplash.com

Luna noiembrie debutează cu temperaturi de vară, după ce un val de aer tropical ajunge în țara noastră la mijlocul săptămânii viitoare.

Odată cu sosirea valului de aer tropical, vor fi maxime chiar și de 26 de grade Celsius, adică valori cu 10 grade mai ridicate decât normalul perioadei.

ANM: De la mijlocul săptămânii viitoare, vremea se răceşte

O răcire este prognozată începând din 7 noiembrie. În săptămâna 7 - 13 noiembrie, în zonele de munte, se vor înregistra 9 grade Celsius.

Oscilațiile de temperatură sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate.

Cât timp îți ia ca să te adaptezi la alte temperaturi

Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronici.

Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte

puternic.

Sistem imunitar slăbit

Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor de sezon.

Persoanele care se știu cu o imunitate scăzută sau care duc un stil de viață dezorganizat ar trebui să acorde o importanță mai mare disciplinei alimentare.

O dietă echilibrată și mesele bogate în legume și fructe proaspete pot face diferența când vine vorba de menținerea sănătății în această perioadă de tranziție.

Probleme cardiovasculare

Schimbările bruște de temperatură pot afecta grav persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, iar persoanele hipertensive riscă să facă atac de cord, fiindcă nu pot ține sub control tensiunea arterială.

Probleme respiratorii și agravarea alergiilor

Oscilațiile de temperatură pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie. Persoanele care se confruntă cu bronșite, alergii de sezon sau astm bronșic sunt sfătuite să limiteze ieșirile în aer liber atunci când temperaturile sunt foarte scăzute și aerul devine rece și umed.

Copiii, risc crescut de a dezvolta viroze

Copiii au un risc mai crescut de a dezvolta viroze în sezonul rece, dar și adulții cu un sistem imunitar slăbit sau persoanele în vârstă.

De asemenea, fumătorii sunt mai predispuși la viroze respiratorii, întrucât au deja sistemul respirator afectat și un sistem imunitar mai slăbit, comparativ cu persoanele care nu fumează.

Dureri de cap și migrene

Schimbările bruște de temperatură sunt coșmarul persoanelor care suferă de migrene sau care au destul de des dureri de cap. Asta pentru că vremea rece provoacă îngustarea vaselor de sânge, reducând fluxul sanguin către creier.

Modificările presiunii atmosferice, umezeala din aer și micșorarea zilei dau peste cap organismul, provocând persoanelor meteosensibile episoade migrenoase și dureri de cap insuportabile.

Stres și predispoziție la depresie sau anxietate

Pe măsură ce vremea se răcește, cerul devine acoperit de nori și ziua se micșorează din ce în ce mai mult, persoanele meteosensibile devin tot mai stresate și predispuse la stări depresive sau de anxietate.

O zi mai scurtă este echivalentă cu mai puțină expunere la soare, iar atunci când nu ne expunem suficient la soare, organismul nostru nu își primește aportul necesar de vitamina D – un energizant natural.

Ce ar trebui să faci

Mișcarea zilnică (20-30 minute de exerciții fizice pe zi) combinată cu o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească cele mai nutritive fructe și legume de sezon, care conțin vitamine și minerale esențiale, contribuie la menținerea unui organism sănătos, gata să lupte împotriva factorilor externi.

Citește și:
Iarna vine brusc în București: temperaturile scad sub 0 grade Celsius. Când cad primele ninsori
Iarna vine brusc în București: temperaturile scad sub 0 grade Celsius. Când cad primele ninsori
Iarna vine brusc în București, odată cu temperaturile care scad în următoarele zile. Marți, 24 ianuarie, va fi destul de frig în Capitală. Vom avea parte de vânt și temperaturi scăzute....
Vremea în intervalul 23 ianuarie-5 februarie. Zonele din România în care prognoza meteo arată ninsori și temperaturi scăzute
Vremea în intervalul 23 ianuarie-5 februarie. Zonele din România în care prognoza meteo arată ninsori și temperaturi scăzute
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, din intervalul 23 ianuarie - 5 februarie 2023. Vremea va fi în răcire...