O erupţie vulcanică a început în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, potrivit biroului meteorologic al ţării, la scurt timp după ce autorităţile au evacuat oraşul Grindavík, aflat în apropiere, scrie The Guardian.
"O erupţie a început în apropiere de Sundhnúkagígar, la nord de Grindavík", a anunţat miercuri biroul meteorologic islandez într-un comunicat, la aproape trei săptămâni de la sfârşitul unei erupţii anterioare care a început la 16 martie.
"Coloanele erupţiei ating o înălţime de cel puţin 50 de metri", a adăugat acesta.
Centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere, cea mai mare atracţie turistică din Islanda, a declarat că şi-a evacuat instalaţiile.
Erupţia a fost a cincea care a avut loc în peninsulă din decembrie.
Biroul de meteorologie a notat o "activitate seismică intensă" înainte de erupţia de miercuri. De asemenea, a raportat acumularea a 20 de milioane de metri cubi de rocă topită în camera magmatică de sub Svartsengi, unde se află o centrală electrică care furnizează electricitate şi apă pentru aproximativ 30.000 de persoane din peninsulă.
Centrala de la Svartsengi a fost evacuată şi a fost în mare parte condusă de la distanţă de la prima erupţie din regiune, în decembrie. Au fost construite bariere pentru a o proteja.
Cei mai mulţi dintre cei 4.000 de locuitori din Grindavík au fost evacuaţi permanent în noiembrie, înainte de erupţiile care au avut loc din decembrie până în martie.
Lava s-a scurs pe străzile din Grindavík în timpul erupţiei din ianuarie, înghiţind trei case. Dar câţiva locuitori s-au întors să locuiască în cartiere mai puţin expuse riscului de curgere a lavei.
Luni seara, biroul de meteorologie declarase că "aproximativ 400 de cutremure" au fost măsurate în ultimele şapte zile în apropierea craterelor Sundhnúkagígar.
Până în martie 2021, peninsula Reykjanes nu a mai cunoscut o erupţie de 800 de ani. Vulcanologii cred că a început o nouă eră de activitate seismică în regiune.