Este un fapt cunoscut ca unii dintre marii bogati ai lumii sunt extrem de precauti cu banii lor - unii ar spune chiar zgarciti.
Forbes a intocmit o lista a miliardarilor zgarciti, care prefera sa-si investeasca banii decat sa-i risipeasca pe placeri "frivole".
1. Warren Buffett, avere: 50 miliarde de dolari
In pofida multelor sale miliarde de dolari, cel mai invidiat investitor american traieste in aceeasi casa modesta pe care a achizitionat-o in Nebraska, in 1958, pentru suma de 31.500 de dolari. Si-a dat masina veche de sase ani, un Lincoln Town Car, pentru un Cadillac DTSdin 2006. In trecut, Oracolul din Omaha a vorbit in numele clasei de mijloc, lamentandu-se ca el plateste taxe mai mici, ca procent din avere, decat toti angajatii sai - inclusiv secretarele si receptionistele.
2. Ingvar Kamprad and Family, avere: 31 miliarde de dolari
Fondatorul Ikea este faimos pentru "retinerea" de care da dovada. Calatoreste cu avionul la clasa economy, conduce un Volvo din 1993 si ia masa deseori la restaurante ieftine. Isi mobileaza casa cu piese din gama ieftina de la Ikea si sustine ca singurele lucruri pe care cheltuieste mai mult sunt cravatele si icrele de peste suedez.
3. Jim C. Walton, avere: 23,4 miliarde de dolari
Acest membru al celei mai bogate familii din america (proprietara retelei Wal-Mart), si-a mostenit miliardele de dolari dar si stilul de a le cheltui de la tatal sau, Sam. Ca si sora sa miliardara Alice, Jim prefera sa conduca mai degraba un pickup decat o masina sport scumpa. Masina lui preferata este o Dodge Dakota veche de 15 ani.
4. Azim Premji, avere: 12,7 miliarde de dolari
Cumpatatul Premji a mostenit o afacere cu ulei de gatit de la tatal sau si a transformat-o in gigantul de servicii tehnologice Wipro. A condus un Ford Escort opt ani inainte de a-l schimba pe o Toyota Corolla, insa de obicei merge pe jos de acasa la birou. Nu poarta costume de firma si zboara la clasa economy.
5. Richard Kinder, avere: 3,5 miliarde de dolari
Fostul presedinte al Enron a parasit compania in 1996, pe motiv ca nu era de acord cu startegiile acesteia. A cumparat afacerea cu conducte a Enron impreuna cu colegul sau din facultate William Morgan si apoi a mai achizitionat conducte si de la ConocoPhillips, ExxonMobil si Shell. Kinder crede in eficienta si zboara tot la clasa economy.
6. Frederik Meijer si familia, avere: 2,5 miliarde de dolari
Magnatul si-a mostenit cumpatarea de la tatal sau, Hendrik, un frizer care si-a deschis supermarketul Meijer Grocery in 1934, pastrand preturile mici. Meijer Thrifty Acres a fost lansat in 1962. Meijer este cunoscut pentru ca ii plac masinile care au un consum redus de benzina, costumele ieftine cumparate din magazinele sale si prefera sa stea la moteluri cand calatoreste.
7. John Caudwell, avere: 2,3 miliarde de dolari
"Nu-mi place sa cheltuiesc banii ca sa-mi creasca respectul de sine", spune magnatul, care a intrat in afacerea cu telefonie mobila in 1987. Merge cu bicicleta la munca, isi tunde singur parul si isi cumpara hainele de la Marks& Spencer.
8. David Cheriton, avere: 1,6 miliarde de dolari
Profesorul de la Stanford University a fost rasplatit cu o parte din actiunile Google. Cheriton prefera sa mearga cu bicicleta, desi are si o Honda din 1993. Traieste in aceeasi casa din Palo Alto, California, pe care a cumparat-o in 1981.
Maria Ionescu