Anul care se incheie a fost unul imbelsugat pentru bogatii lumii, iar marele castigator din 2016 este multimiliardarul american Warren Buffett.
In medie, averea lui Buffett, presedintele Berkshire Hathaway, a crescut cu peste 32 de milioane de dolari in fiecare zi a acestui an, despre care analistii spun ca a marcat triumful populismului in politica globala, scrie Independent.
"Vrajitorul din Omaha", in varsta de 86 de ani, a revenit pe locul al doilea in topul celor mai bogati oameni din lume, dupa Bill Gates, la doua zile dupa ce americanii si-au ales noul presedinte, desi in timpul campaniei s-a exprimat deschis impotriva lui Donald Trump.
Potrivit lui Brian Klaas, specialist in politici comparative la London School of Economics, miliardari precum Buffett vor avea cel mai probabil de castigat in timpul mandatului lui Trump, in contradictie cu promisiunile din timpul campaniei ale presedintelui ales privind "secarea mlastinei".
Trump va beneficia de sprijinul republicanilor din Congres mai ales pentru masuri care vor fi favorabile magnatilor americani si nu clasei muncitoare datorita careia a castigat alegerile.
In timpul campaniei prezidentiale, Buffett i-a cerut lui Trump sa-si faca publica situatia financiara. "Nu aveti simtul decentei, domnule", spunea el in timpul unui miting al lui Hillary Clinton.
Cu toate acestea, valoarea companiilor sale a crescut dupa victoria surprinzatoare a lui Trump.
In total, averea lui Buffett a crescut cu 11,8 miliarde de dolari in 2016 (19%), la 74,1 miliarde de dolari.
In general, miliardarii americani s-au aflat in tabara opusa lui Trump. Averile lor au sporit in urma victoriei acestuia cu 77 de miliarde de dolari.
La nivel global, cei mai bogati oameni incheie anul 2016 cu 237 de miliarde de dolari mai mult decat aveau la inceputul anului.
Citeste mai mult: Bogatii lumii au devenit si mai bogati: Doar anul acesta si-au marit averile cu peste 230 de miliarde de dolari
Datele economice dezamagitoare din China de la inceputul anului, votul britanicilor in favoarea Brexitului si succesele partidelor populiste din Franta si Olanda au contribuit la inmultirea banilor bogatilor.