Reduceri bugetare de 45 miliarde euro, in Italia - Presa internationala

Luni, 15 August 2011, ora 13:48
1908 citiri
Reduceri bugetare de 45 miliarde euro, in Italia - Presa internationala

Italia implementeaza masuri dure de reduceri bugetare pentru a face fata amenintarii crizei datoriilor suverane; Germania si Franta resping ideea adoptari unor titluri de imprumut colective pentru zona euro, iar miliardarul american Warren Buffett sugereaza introducerea unor impozite progresive in SUA - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Guvernul italian a aprobat un pachet de urgenta de reduceri bugetare si impozite in valoare de 45 miliarde de euro, pe urmatorii 2 ani.

Masurile sunt menite sa indeplineasca solicitarea Bancii Centrale Europene de crestere a eforturilor de echilibrare a finantelor publice italiene pana in 2013, informeaza Financial Times.

Noile masuri includ o "contributie de solidaritate" din partea celor cu venituri mari, reduceri bugetare pentru ministere si administratii locale si o reforma a sistemului de pensii. Alte detalii vor fi facute publice in urmatoarele cateva zile.

Guvernul va impune o taxa de 5 procente - "contributia de solidaritate" - veniturilor care depasesc 90.000 de euro si o taxa de 10 procente celor ce depasesc 150.000 de euro.

Fondurile pentru administratiile locale vor fi reduse cu 9.5 miliarde de euro, in urmatorii doi ani, iar peste 1500 de municipalitati din cele 8000 vor fi comasate.

Germania si Italia resping eurobondurile

Germania si Franta au respins ideea unor bonduri comune pentru intreaga zona euro - sistem prin care statele zonei euro ar fi putut accesa in mod colectiv imprumuturi, diluand astfel riscul - in ciuda presiunilor venite dinspre piete in vederea unui astfel de instrument.

Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, a exprimat foarte clar faptul ca Berlinul se opune unei astfel de politici.

"Resping eurobondurile atata vreme cat statele membre isi implmenteaza propriile politici financiare si avem nevoie de dobanzi diferite care sa functioneze ca stimulente pentru a intari stabilitatea fiscala", a declarat Schauble, citat de Financial Times.

Si oficialii francezi s-au aratat sceptici cu privire la adoptarea acestor instrumente, considerand ca existenta unor titluri de imprumut comune pentru zona euro ar presupune o politica bugetara mult mai integrata. De asemenea, considera ca fiind incompatibile existenta unor politici financiare locale, nationale pe de o parte si pe de alta parte impartirea colectiva a riscurilor pentru aceste politici - fapt ce s-ar intampla in situatia adoptarii unor eurobonduri.

Buffett sugereaza cresterea taxelor pentru bogati

Miliardarul american Warren Buffett considera ca ar trebui sa se incheie perioada de scutire a celor mai bogati de plata unor taxe progresive.

Buffett a solicitat politicienilor americani sa impuna taxe mai mari americanilor bogati care ar fi, in prezent, incorect de generos cu cei bogati - aceasta fiind o modalitate de a raspunde crizei datoriilor din SUA, scrie The Guardian.

"In vreme ce clasa saraca si cea mijlocie lupta pentru noi in Afganistan, iar majoritatea americanilor supravietuiesc de la un salariu la altul, noi, cei foarte bogati, continuam sa ne bucuram de un regim extraordinar de reduceri fiscale", a declarat Buffett, a carui avere a fost estimata la 50 miliarde de dolari, in 2011.

"Acestea si altele sunt avantajele pe care ni le fac legislatorii de la Washington, care se simt obligati sa ne protejeze, ca si cum am fi parte dintr-o specie pe cale de disparitie. Este placut sa ai prieteni in locuri inalte", a mai adaugat investitorul american.

Buffett, un critic consecvent al sistemului fiscal amerian, a calculat ca a platit un impozit de 17.4 procente, in 2010, care este mai mic decat oricare dintre impozitele platite de catre cei 20 de colegi ai sai - concluzia sa fiind ca pe masura ce esti mai bogat, impozitul platit este mai mic.

Obiectul unei fiscalitati sporite ar trebui sa-l faca cei cu venitul anual de peste un milion de dolari, considera Buffett. Cei cu venituri peste 10 milioane ar trebui sa plateasca chiar si mai mult, astfel incat sa functioneze un astfel de impozit progresiv.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#criza datorii suverane, #austeritate fiscala Italia, #impozite SUA, #efecte criza Grecia, #eurobonduri , #stiri Warren Buffett