Intr-o vreme in care majoritatea oamenilor ar prefera sa-si puna economiile "la ciorap" in loc sa le depuna la banca, sau, si mai rau, sa le investeasca, miliardarii lumii gasesc noi modalitati de a face bani din investitii care ar putea parea nebunie curata.
Dar asta ii distinge totusi pe cei care au bani multi de cei care au curajul de a investi, chiar si in plina criza financiara, asumandu-si riscul ca investitia sa fie proasta.
Warren Buffet, unul dintre cei mai mari investitori americani, cu o avere estimata la 62 de miliarde de dolari, numit si "Oracolul din Omaha", a ales exact acest moment de criza al sectorului financiar american pentru a investi 5 miliarde de dolari intr-o institutie de pe Wall Street: Goldman Sachs, anunta publicatia Forbes.
Investitia a fost facuta intr-un moment in care rivali importanti ai Goldman Sachs au probleme: Lehman Brothers a declarat falimentul saptamana trecuta, iar Merrill Lynch si Bear Stearns s-ar putea confrunta cu probleme similare.
Este un sector de care nimeni nu vrea sa se atinga si, cu toate acestea, Buffet a ales sa investeasca o suma mare de bani aici. Si pe buna dreptate, pentru ca situatia nesigura i-a permis investitorului sa negocieze la sange cu Goldman Sachs, care era disperata dupa capital.
Cel mai bogat om din Hong Kong, Li Ka-Shing, cu o avere estimata la 26,5 miliarde de dolari, a sesizat si el aceeasi oportunitate si, ca si Buffet, a cumparat actiuni in Bank of East Asia.
In Rusia, demonstrand ca flerul in afaceri este international, miliadarul Mihail Prohorov a avut aceeasi idee: sa cumpere in domeniul financiar acum, cand preturile sunt mici. Prohorov, care are o avere de 19,5 miliarde de dolari, a cumparat jumatate din banca rusa de investitii Renaissance Capital si un actor financiar mai mic, APR-Bank. Prohorov intentioneaza sa cheltuiasca 500 de milioane de dolari din propriul "buzunar" pentru a insufla o energie pozitiva unui nou conglomerat financiar cladit pe aceste achizitii.
Alti miliardari fac afaceri serioase in afara industriei bancare. Magnatul indian Anil Ambani si regizorul american Steven Spielberg pariaza pe dragostea americanilor pentru filme. Cei doi intentioneaza sa puna fundatiile unui nou studio.
Miliardarul rus Alexander Mamut a sesizat oportunitatea ca piata telefoniei mobile sa fie o investitie buna, asa ca a cumparat Evroset, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane mobile din Rusia.
Mamut a cumparat insa si o parte din datoriile Evroset-cam 850 de milioane de dolari, potrivit unor estimari, insa prosperitatea care schimba fata Rusiei, intr-o perioada in care hidrocarburile sunt vandute la preturi record, poate sa-i aduca multi bani in buzunar lui Mamut.
Maria Ionescu
ai bani, ai si mai multi bani!
interesant articolul, chiar f.f.... Vezi tot