Brand, James Brand - Pana unde merge publicitatea in franciza James Bond

Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 14:58
4374 citiri
Brand, James Brand - Pana unde merge publicitatea in franciza James Bond
Foto: Twitter/James Bond

Fara indoiala, franciza James Bond e sinonima deja cu cateva branduri importante, la fel cum e sinonima cu sexul sau urmaririle de masini. Merge insa publicitatea din aceste filme un pic cam prea departe, asa cum sustin nu putini?

BBC incearca sa raspunda la aceasta intrebare, cu ajutorul unor experti, dar si a unor personalitati implicate in franciza.

Pana si cei mai impaciuitori fani, infocati admiratori ai francizei, trebuie sa admita ca o scena de genul celei in care Eva Green il intreaba pe Daniel Craig, in "Casino Royale", daca ceea ce poarta la incheietura e un Rolex, iar acesta raspunde trimfator ca e un "Omega" e oarecum ciudata. Iar raspunsul Evei, extaziat, "Frumos!", vorbeste deja despre o exagerare. De altfel, in cinematografe, reactia la aceasta scena e una de dezgust total a spectatorilor.

Si totusi, in filmele Bond, publicitatea a fost intotdeauna parte integranta. Apar tot felul de logo-uri ale unor companii, si acestea nu sunt deloc subtile. Insa exista cadre in care un film Bond inceteaza sa fie o pelicula si devine o reclama in adevaratul sens al cuvantului. Iar acest lucru s-ar putea intampla si in cel mai recent film al francizei, "Spectre", cel de-al 24-lea din serie.

Surpriza de la James Bond: Cine canta tema melodica din Spectre

Desi despre subiect nu s-au aflat prea multe, se stie care ii sunt sponsorii: Aston Martin si Land Rover. Astfel, transportul eroului principal e asigurat in film.

Telefoanele agentului 007 sunt cele produse de distribuitorul filmului, Sony. In materie de bauturi, Bond va consuma Belvedere, Bollinger si Heinken, desi au existat nenumarate plangeri cand Bond a dat paharele de martini pe bere in "Skyfall".

Ar trebui, prin urmare, ca plasarea de produse din filmele Bond (fatisa si adesea amuzanta, daca nu deranjanta pentru cinefilul deloc naiv) sa fie mai putin "pe fata" sau chiar sa nu mai existe deloc?

Un film Bond cu reclame sau niciunul?

Michael Rosser, care scrie pentru revista Spectre, specializata in filme si seriale, spune insa ca piata de entertainment e in declin, asa ca e nevoie de noi cai pentru a face bani din filme. Iar plasarea de produse e o cale spre succes, din acest punct de vedere. "Intr-o lume reala, nu ar fi nevoie de asa ceva. Insa, realist vorbind, daca vrei un film Bond spectaculos, asa cum se asteapta toata lumea, atunci nu poate fi facut doar din bunavointa".

Iar "Spectre", care va intra curand in cinematografe (26 octombrie in Marea Britanie si 9 noiembrie in lume), are un buget de 300 de milioane de dolari. E cel mai scump dintre toate filmele francizei. Iar marketingul de care se bucura ajunge la o cifra similara. "Daca e nevoie de plasare de produse pentru a se genera bani, atunci asa sa fie. Prefer un film James Bond de doua ore, cu 30 de secunde de publicitate la jumatate, decat niciun film Bond", a mai spus Rosser.

Chiar si Daniel Craig, eroul celor mai recente filme Bond, cel care a anuntat ca va mai face macar un film din aceasta franciza, conform ContactMusic (desi anterior afirmase ca e gata sa puna punct), declara in 2012, cand filma pentru "Skyfall": "E simplu: fara plasarea de produse, nu l-am putea face". "E o situatie nefericita, dar asta e realitatea", a conchis el atunci.

Si uite asa, cu tot cu plasarea de produse (sau poate tocmai de aceea), "Skyfall" a avut incasari de 1,1 miliarde de dolari in box office-ul mondial, la un buget de 200 de milioane de dolari. Practic, a facut incasari cat doua filme Bond la un loc. Darryl Collins, care lucreaza pentru una dintre cele mai mari agentii de plasare de produse din Marea Britanie, lanseaza intrebarea: "Ar mai fi facut 'Skyfall' atatia bani daca nu ar fi avut toti acei parteneri (companiile la care se face reclama) care sa-i faca publicitate?".

Documente secrete: Cati bani a luat Daniel Craig ca sa arate un telefon mobil in James Bond

In plus, nu e vorba doar despre faptul ca o anumita masina este aratata pe ecran un numar de secunde. Cand un brand devine partener de afaceri cu Bond, castiga dreptul de a produce in editie limitata sticle de votca 007 sau ceasuri, poate organiza competitii pe teme Bond, poate face referiri la agent in reclamele sale din print sau TV. Aceasta promovare reciproca place brandurilor, pentru ca cimenteaza asocierea cu personajul Bond, cu aura sa glamour. Asocierea e insa cruciala si pentru film.

Cu alte cuvinte, e de bun augur pentru producatori sa incheie astfel de targuri, explica si un director de la Blended Republic, o agentie care consiliaza nume ca Johnnie Walker legat de cum sa-si integreze brandurile in filme si seriale. "Iar brandurile platesc pentru privilegiul de a promova un film Bond", explica Chris Sice.

Heineken, 45 de milioane de dolari pentru a aparea in Bond

Cat platesc rareori se afla, insa e vorba despre sume astronomice. Se pare ca Heineken ar fi platit 45 de milioane de dolari pentru a se asocia cu brandul Bond in "Skyfall". Ai zice ca e nevoie sa vanda multa bere pentru a-si recupera investitia, insa, in realitate, sunt bani cheltuiti cu cap, spun specialistii.

Pare ca e mult, dar Bond e un brand global, iar produsele ajung la un public foarte divers, din foarte multe tari. Daca o companie ar investi pentru a-si face publicitate in acele tari, nu s-ar cheltui deloc putin. In plus, Heineken, la fel ca si alte companii, stie ca un film Bond va fi privit zeci de ani de cinefili, asa ca reclama nu e una "de moment", ci cu bataie lunga in timp.

In plus, filmele Bond sunt adresate unei nise de populatie pe care alte pelicule cu mare succes in box office, cum sunt "Avengers", "Star Wars" sau "Tranformers", nu o ating. E vorba de consumatorii de produse cu preturi ridicate. Si totul porneste de la felul in care Ian Fleming si-a conceput personajul si tot ceea ce-l inconjoara.

Acesta descrie in detaliu toate lucrurile care trec prin mainile agentului, explica Barbara Broccoli, co-producator al francizei. Indiferent ca e vorba despre un pahar de vin, o farfurie de mancare, masina pe care o conduce sau costumul pe care il poarta. Asa a devenit Bond sinonim cu produsele de calitate. Totul a pornit de la carti, explica aceasta. "Daca gandesti ca maine s-ar putea sa nu mai fii in viata, atunci sigur vei vrea ce-i mai bun din tot", explica ea.

Totusi, cartea e doar punctul de pornire. Pe hartie, ceasul lui Bond este un Rolex, nu un Omega. Iar pentru ca Bond petrece mai mult timp decat oricare alt personaj din filmele de actiune band si seducand agenti-femei, el poate vinde reteta unui anumit stil de viata unei audiente mai mature, cu influenta, complet diferita de cea a filmelor "Spider-Man" sau "Captain America".

"E un cliseu faptul ca Bond este ceva ce-si doreste sa devina orice barbat si ca orice femeie vrea sa-i stea alaturi. In termeni de marketing, insa, e adevarat ca un costum James Bond inseamna mai mult decat un costum al lui Daniel Craig", explica Darryl Collis, de la agentia de plasare de produse Seesaw Media.

"Apetitul de a conduce ce conduce el, de a bea ce bea el si de a purta ce poarta el e incredibil de mare", explica acesta, dand ca exemplu o jacheta purtata de agent in "Skyfall", un vechi Barbour. Jacheta a disparut imediat din magazine dupa lansarea filmului. Doar pentru a fi retinuta in magazin se plateau 400 de lire sterline. Pe Ebay putea fi cumparata cu 2.000 de lire sterline. "Imi amintesc asta", afirma Collins, "pentru ca si eu mi-am cumparat una", recunoaste el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#plasare produse James Bond, #publicitate filme James Bond, #James Bond produse lux, #buget James Bond, #Spectre lansare, #reclama produse James Bond , #cele mai bune filme