Egalitatea de gen, in discutie pentru liceeni prin filmul Mustang

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 19:04
2338 citiri
Egalitatea de gen, in discutie pentru liceeni prin filmul Mustang
foto:Asociatia Macondo

"Filme pentru liceeni" debuteaza in 2016 cu o noua pelicula vazuta de liceenii din 13 orase din tara: Mustang, debutul regizoarei Deniz Gamze Erguven. Filmul este premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes, cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European si este propunerea Frantei la premiile Oscar.

Este inceputul verii. Lale, Nur, Ece, Selma si Sonay sunt cinci surori nedespartite. Undeva intr-un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se intorc acasa de la scoala, jucandu-se, cu inocenta, cu niste baieti. Presupusa obscenitate a jocurilor lor starneste un scandal cu consecinte neprevazute. Incetul cu incetul, casa familiei celor cinci se transforma intr-o inchisoare, orele de la scoala sunt inlocuite de ore de menaj si incep sa fie aranjate casatorii. Insufletite de aceeasi dorinta de libertate, cele cinci surori eludeaza restrictiile care le sunt impuse.

"Mustang este rapid, intens si am simtit de multe ori ca ritmul scenariului merge in tandem cu ritmul peliculei, intr-un fel in care ambele forme de expresie imping mai departe filmul. Energia aceasta este pentru mine asemenea cu cea a unui cal salbatic - asa cum indica si titlul filmului. Filmul a pornit din dorinta mea profunda de a impartasi ce inseamna sa fii o tanara femeie in societatea turca de azi. Desi conturul general al fiecarei situatii ilustrate este unul real, tonul filmului este acela de poveste. Exista in film o dimensiune mitica a lumii perceputa de Lale si narata de vocea ei, ceea ce ofera o oarecare melodicitate peliculei, stabileste legaturi si ofera naratiunii o logica subiectiva, compusa din senzatii, impresii si amintiri. Mustang este in primul rand povestea unui act de eliberare si in acelasi timp si povestea personala a lui Lale, a transformarilor pe care le parcurge in dezvoltarea sa, de la copil, la adult. Sunt prezentate obstacole si monstrii pe care ea trebuie sa le infrunte" a precizat regizoarea intr-un comunicat remis Ziare.com.

Pe baza filmului, elevii pot sa dezbata despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru barbati si femei in contextul prezentat de film, dar si in contextul lor personal si scolar. Filmul a fost selectionat special pentru liceeni, intrucat vorbeste cu multa energie despre situatia unor adolescente ce se confrunta cu maturizarea intr-un mediu ce le constrange libertatea, vorbeste despre o lupta pentru emancipare si despre cautarea independentei.

Profesorii au ocazia sa discute mai departe cu elevii la sala de clasa si sa aprofundeze lectia de educatie prin film despre reprezentarea imaginii femeii prin intermediul cinema-ului si rolul acordat femeilor in domeniul filmului.

Lectia arata cum reprezentarea femeilor in cinema a evoluat de-a lungul timpului si cum aceasta este foarte diferita in functie de tara producatoare a unui film. Prin intermediului lectiei, elevii vor descoperi opera unor regizoare si actrite consacrate, precum: Jane Campion, Sofia Coppola, Agnes Varda, Barbara Stanwyck, Setsuko Hara sau Louise Brooks.

Filmele bune se cunosc din scoala

Proiectul "Filme pentru liceeni", rezultat al colaborarii inedite dintre asociatia elvetiana Lanterna Magica si Asociatia Culturala Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de invatare pentru liceeni cu varste intre 14-18 ani. Acest scop va fi indeplinit prin proiectarea gratuita a unei selectii de sase filme premiate la nivel international in perioada octombrie 2015 - iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni si prin organizarea a sase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat in Bucuresti, Timisoara, Rasnov, Corabia, Caracal, Moinesti, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplita, Targoviste, Ramnicu-Valcea si Giurgiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#filme pentru liceeni 2016, #program educational filme liceeni , #cele mai bune filme